Cum trebuie servite si prezentate bucatele (partea I)

Niciodata nu se va aduce la masa mancarea in cratiti sau in oale. Supele si ciorbele se pun in castroane, iar mancarurile si fripturile, in farfurii intinse, platouri etc.

Masa pe care se mananca trebuie sa fie acoperita cu o fata de masa alba sau chiar colorata, insa intotdeauna perfect curata. Este foarte placut sa vedem in mijlocul mesei un vas, cat de mic, cu flori.

Pentru fiecare persoana trebuie asezate atatea farfurii, cate feluri servim. Este neplacut sa mananci mai multe feluri de mancare din aceeasi farfurie. Fiecare persoana trebuie sa aiba asezate in stanga furculita, in dreapta lingura si cutitul, inaintea farfuriilor lingurita de desert si paharul. Nu trebuie sa lipseasca servetelul de panza sau de hartie. El se asaza pe farfurii.

Solnita cu sare va fi controlata la fiecare masa, sa fie plina si netezita.

La masa trebuie sa se mai puna o cana cu apa proaspata, un cosulet cu paine taiata felii nu prea groase si 2-3 linguri pentru servit.

Inainte de a servi masa, gospodina trebuie sa controleze daca nu lipseste nimic din cele necesare, caci este foarte neplacut sa se ridice in timpul mesei pentru a le aduce.

Dupa cum am mai spus, servirea mancarurilor in cratite este nepermisa. Fripturile, randuite in bucati se asaza pe farfurii intinse si se garnisesc cu putina salata verde, sfecla fiarta si taiata frumos, rotocoale de ou rascopt; daca avem aspic, se taie in bucatele patrate sau lunguiete etc.

Daca la friptura se servesc cartofi prajiti, piure sau o garnitura de legume, se asaza in mijlocul farfuriei bucatile de friptura si de jur imprejur cartofii sau legumele, garnisind din loc in loc cu putina salata verde, sfecla, castraveciori acri taiati frumos, felioare sau floricele din ridichi de luna etc. Intotdeauna se va gasi la indemana ceva colorat care sa dea un aspect frumos si atragator.

Pieptul de curcan se serveste taiat felii subtiri, randuite pe farfurie si garnisite cu aspic taiat, mere coapte etc.

Salata de boeuf se garniseste cu mazare verde, patrunjel verde, felii de castraveciori acri, gogosari taiati, masline, morcov fiert. Se pot face diferite ornamentatii.

Raciturile de pasare si de peste se garnisesc cu felii de lamaie.

Farfuria cu racituri de porc se garniseste cu castraveciori acri, gogosari in otet sau hrean ras.

Pestele se garniseste cu felii de lamaie, patrunjel verde si masline.

Diferite paste (icre batute, unturi, pateuri etc.) se asaza pe farfurii sau pe platouri, intinse uniform si netezite frumos cu cutitul. Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculitei, cutitului sau al lingurii. De jur imprejur se pune o garnitura potrivita pastei: ou, masline, aspic, salata verde, ridichi, castraveciori, gogosari etc.

Ardeii, rosiile, dovleceii si cartofii umpluti, dupa ce se asaza pe farfurie intinsa, se presara cu putin marar si patrunjel verde tocat fin.

(in curand, partea a II-a) Autor: Cumatra Ana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Azi m-am gandit sa facem impreuna un desert pufos si aromat, de care va veti indragosti pe loc! Este vorba despre rulourile...

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de...

Mucenici moldovenesti
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
1
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Strudel cu mere din aluat de casa
3
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Burek cu branza sarata
4
Preparate sarate

Burek cu branza sarata

Branza se rade sau se zdrobeste fin si se amesteca toate ingredientele pentru umplutura. Compozitia trebuie sa fie destul de...

Burek cu branza sarata
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Rulouri cu salata de ciuperci si ton
Bucataras.RO

Rulouri cu salata de ciuperci si ton

Astazi vin cu o reteta minunata pentru voi! Este de post, aspectoasa, potrivita chiar si pentru atunci cand aveti musafiri....

Rulouri cu salata de ciuperci si ton
Musaca de cartofi cu carne tocata
Gustos.RO

Musaca de cartofi cu carne tocata

Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata. Musaca de cartofi cu carne tocata reteta pas cu pas. Retete de musaca de...

Musaca de cartofi cu carne tocata