Niciodata nu se va aduce la masa mancarea in cratiti sau in oale. Supele si ciorbele se pun in castroane, iar mancarurile si fripturile, in farfurii intinse, platouri etc.
Masa pe care se mananca trebuie sa fie acoperita cu o fata de masa alba sau chiar colorata, insa intotdeauna perfect curata. Este foarte placut sa vedem in mijlocul mesei un vas, cat de mic, cu flori.
Pentru fiecare persoana trebuie asezate atatea farfurii, cate feluri servim. Este neplacut sa mananci mai multe feluri de mancare din aceeasi farfurie. Fiecare persoana trebuie sa aiba asezate in stanga furculita, in dreapta lingura si cutitul, inaintea farfuriilor lingurita de desert si paharul. Nu trebuie sa lipseasca servetelul de panza sau de hartie. El se asaza pe farfurii.
Solnita cu sare va fi controlata la fiecare masa, sa fie plina si netezita.
La masa trebuie sa se mai puna o cana cu apa proaspata, un cosulet cu paine taiata felii nu prea groase si 2-3 linguri pentru servit.
Inainte de a servi masa, gospodina trebuie sa controleze daca nu lipseste nimic din cele necesare, caci este foarte neplacut sa se ridice in timpul mesei pentru a le aduce.
Dupa cum am mai spus, servirea mancarurilor in cratite este nepermisa. Fripturile, randuite in bucati se asaza pe farfurii intinse si se garnisesc cu putina salata verde, sfecla fiarta si taiata frumos, rotocoale de ou rascopt; daca avem aspic, se taie in bucatele patrate sau lunguiete etc.
Daca la friptura se servesc cartofi prajiti, piure sau o garnitura de legume, se asaza in mijlocul farfuriei bucatile de friptura si de jur imprejur cartofii sau legumele, garnisind din loc in loc cu putina salata verde, sfecla, castraveciori acri taiati frumos, felioare sau floricele din ridichi de luna etc. Intotdeauna se va gasi la indemana ceva colorat care sa dea un aspect frumos si atragator.
Pieptul de curcan se serveste taiat felii subtiri, randuite pe farfurie si garnisite cu aspic taiat, mere coapte etc.
Salata de boeuf se garniseste cu mazare verde, patrunjel verde, felii de castraveciori acri, gogosari taiati, masline, morcov fiert. Se pot face diferite ornamentatii.
Raciturile de pasare si de peste se garnisesc cu felii de lamaie.
Farfuria cu racituri de porc se garniseste cu castraveciori acri, gogosari in otet sau hrean ras.
Pestele se garniseste cu felii de lamaie, patrunjel verde si masline.
Diferite paste (icre batute, unturi, pateuri etc.) se asaza pe farfurii sau pe platouri, intinse uniform si netezite frumos cu cutitul. Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculitei, cutitului sau al lingurii. De jur imprejur se pune o garnitura potrivita pastei: ou, masline, aspic, salata verde, ridichi, castraveciori, gogosari etc.
Ardeii, rosiile, dovleceii si cartofii umpluti, dupa ce se asaza pe farfurie intinsa, se presara cu putin marar si patrunjel verde tocat fin.
(in curand, partea a II-a) Autor: Cumatra Ana
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePrajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...
Prajitura Floare de ColtPentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaIn principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii