Desigur ca ternmenul provine din Suedia. Acolo acest fel de aranjare se numeste Smorgasboard. Acesta fiind de fapt o combinatie de 2 cuvinte smorgas (sandwich) si bord (masa), iar in ce priveste practica culinara, smorgasbord desemneaza masa de pranz, la care se servesc mai multe feluri de mancare, mai ales reci, mult peste, salate, branzeturi, paine alba si neagra, toate udate mai ales cu bere (chiar daca vinul nu este exclus cu brutalitate). Acest smorgasbord se serveste la masa si nu in picioare folosindu-se mai multe farfurii. Este o masa traditionala in ajunul Cracinului pentru suedezi si de Anul Nou pentru danezi. Bufet suedez acasa inseamna, o masa de sarbatoare la care musafirii si gazdele se descurca de unii singuri, alegandu-si preparatele dupa dorinta. La restaurant bufetul suedez se prezinta sub forma unor mese cu preparate diverse, incadrate valoric intr-o suma fixa de bani, la care consumatorii pot servi orice si oricat. Exportat cu succes in toata lumea acest bufet suedez s-a transformat, devenind mai ales modalitatea de a rezolva lucrurile in pauze, pentru diversi organizatori de conferinte, sesiuni de lucru, seminarii, colocvii sau alte intruniri de afaceri. Bufetul suedez a devenit foarte popular si in Romania. Este foarte practic si uneori chiar mai economicos. In plus faciliteaza socializarea. De regula acolo unde este bufet suedez nu este masa, eventual doar niste mese inalte ca de bufet.
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjelRogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...
Rogolah, cornulete foarte fragede1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...
Tort cu branza si friscaAcest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....
Chec cu morcov, nuca si stafideAceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...
Prajitura alba cu crema de nessOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii