Traditionalii "colaci secuiesti" (kurtos kalacs) sunt specifici zonelor transilvanene (Covasna, Harghita, Mures) iar reteta lor de preparare este una veche de sute de ani.
Pregatit dupa o reteta traditionala, acesta este facut din aluat dulce, asezat in spirala pe aparate speciale pentru a se coace si apoi uns cu miere si dat prin nuca sau zahar, fulgi de nuca de cocos sau scortisoara. Sunt cautati in orice moment al anului de catre bastinasi si mai ales in timpul verii de turisti.
Foarte mult timp retetele de preparare a colacilor secuiesti a fost tinuta in secret de bucatarii cunoscatori din dorinta de a nu altera traditia si, mai tarziu, din motive de concurenta. Astazi mestesugul s-a extins atat in Romania cat si in tarile occidentale si aflati in excursie in zonele transilvanene zeci de tarabe ne asteapta cu aroma kurtosi kolacilor.
Colacul secuiesc este o prajitura unica prin forma, aroma si mod de preparare. Aparatul traditional de preparat kurtos consta dintr-o rola de lemn cu diametrul de 10 cm si lungimea de 40 cm, in jurul careia se infasoara fasii de aluat groase cat degetul. Suprafata exterioara a aluatului se unge inainte de coacere cu o glazura din miere si galbenus de ou, zahar sau zahar + nuci/migdale. Se coace prajitura la carbuni intorcand din cand in cand rola cu mana.
De asemenea, prajitura traditionala se poate coace in cuptor. Pentru asta se infasoara fasiile inguste de aluat pe niste tevi metalice (initial se foloseau stiuleti de porumb fara boabe) si se coc in cuptor in tavi de copt.
Ingrediente Pentru aluat: 30 g drojdie proaspata, 800 ml lapte, 1 kg faina, 1 ou, 1 galbenus de ou, 5 linguri zahar pudra, 100 g unt
Pentru uns: 20-30 g unt, 1 ou, 100 g nuci pt presarat, 100 g zahar pudra pt presarat.
Se framanta toate ingredientele pana devine un aluat tare si se lasa la odihnit o ora. Nucile se maruntesc cu cutitul. Se intinde aluatul, se taie fasii cu grosimea de 0,5 cm si se infasoara pe tevile de metal. Se ung cu oul batut, se presara zahar pudra, nuci si se dau pentru 15 minute in cuptorul preincalzit. Se servesc calde.
Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaSunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...
Indiene cu piersici si mascarponeCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaEste o reteta simpla care iti face zilele de post mai usoare
Salata de boeuf de postPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantanaCe poate fi mai romanesc decat preparatele pregatite cu truda de orice crestin, de sarbatori? Intrucat noi preparam toba...
Lebar de casaOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii