Traditionalii "colaci secuiesti" (kurtos kalacs) sunt specifici zonelor transilvanene (Covasna, Harghita, Mures) iar reteta lor de preparare este una veche de sute de ani.
Pregatit dupa o reteta traditionala, acesta este facut din aluat dulce, asezat in spirala pe aparate speciale pentru a se coace si apoi uns cu miere si dat prin nuca sau zahar, fulgi de nuca de cocos sau scortisoara. Sunt cautati in orice moment al anului de catre bastinasi si mai ales in timpul verii de turisti.
Foarte mult timp retetele de preparare a colacilor secuiesti a fost tinuta in secret de bucatarii cunoscatori din dorinta de a nu altera traditia si, mai tarziu, din motive de concurenta. Astazi mestesugul s-a extins atat in Romania cat si in tarile occidentale si aflati in excursie in zonele transilvanene zeci de tarabe ne asteapta cu aroma kurtosi kolacilor.
Colacul secuiesc este o prajitura unica prin forma, aroma si mod de preparare. Aparatul traditional de preparat kurtos consta dintr-o rola de lemn cu diametrul de 10 cm si lungimea de 40 cm, in jurul careia se infasoara fasii de aluat groase cat degetul. Suprafata exterioara a aluatului se unge inainte de coacere cu o glazura din miere si galbenus de ou, zahar sau zahar + nuci/migdale. Se coace prajitura la carbuni intorcand din cand in cand rola cu mana.
De asemenea, prajitura traditionala se poate coace in cuptor. Pentru asta se infasoara fasiile inguste de aluat pe niste tevi metalice (initial se foloseau stiuleti de porumb fara boabe) si se coc in cuptor in tavi de copt.
Ingrediente Pentru aluat: 30 g drojdie proaspata, 800 ml lapte, 1 kg faina, 1 ou, 1 galbenus de ou, 5 linguri zahar pudra, 100 g unt
Pentru uns: 20-30 g unt, 1 ou, 100 g nuci pt presarat, 100 g zahar pudra pt presarat.
Se framanta toate ingredientele pana devine un aluat tare si se lasa la odihnit o ora. Nucile se maruntesc cu cutitul. Se intinde aluatul, se taie fasii cu grosimea de 0,5 cm si se infasoara pe tevile de metal. Se ung cu oul batut, se presara zahar pudra, nuci si se dau pentru 15 minute in cuptorul preincalzit. Se servesc calde.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaPentru Mos Craciun am pregatit o prajitura din seria "am prea multa branza de la tara si n-o mananca nimeni" :)))...
Prajitura cu branza si zmeuraDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii