De vorba cu Robert Szilagyi - Chef Ambasador Oradea

De vorba cu Robert Szilagyi - Chef Ambasador Oradea

Doar 3 colegi au ramas mai departe in lumea gastronomica, Robert fiind unul dintre ei. Este oradean si traieste in Oradea, ii place foarte mult bucataria italiana dar si cea franceza, dar din punct se vedere tehnic se simte in elementul lui si atunci cand vine vorba de bucataria mediteraneana si cea ungureasca.  Inainte sa ajunga bucatar sef la AMBASADOR Oradea, Robert si-a construit cariera culinara petrecand 6 ani si jumatate la restaurant CAPITOLIUM, 2 ani si jumatate la hotel MAXIM**** si 2 ani si sapte luni la restaurantul GRAF. Sa-l cunoastem mai bine! 1. Ati inceput sa gatiti la 19 ani, dar care a fost acel moment "magic" in care ati simtit ca acesta este lucrul pe care doriti sa-l practicati ca si meserie? Primul an de activitate la scoala profesionala la "Colegiul Technic Mihai Viteazu" nu a fost foarte satisfacator pentru mine. De asemenea nici practica facuta la restaurant nu era cea mai stralucita pentru ca fiind incepator curatam foarte multe legume si  eram implicat mai mult la pregatirea materiei prime. In anul trei am schimbat restaurantul si am mers la un restaurant cu specific italian. Acolo a fost momentul cel magic cand m-am hotarat sa practic aceasta meserie frumoasa si extraordinara.   2. Va mai aduceti aminte care este primul fel de mancare pregatit? Primul fel de mancare pe care l-am pregatit era placinta de cartofi cu sos de smantana si telemea razuita.   3. Care este cea mai mare provocare atunci cand intrati in bucatarie? Care este preparatul culinar care v-a "incurcat" cel mai tare? Dar cel care va reprezinta si pe care l-ati gati oricand? Cea mai mare provocare cand intru in bucatarie este sa tin toata echipa sub control, sa ii impac pe fiecare in parte ca sa nu apara discutii intre noi (sa evitam stresul si certurile in bucatarie.) Preparatul culinar care m-a incurcat cel mai mult a fost muschi de vita cu sos de ciuperci mixte si cartofi cu parfum de usturoi. Totodata acest preparat este cel pe care acum l-as pregati oricand si oriunde as fi.   4. In general bucatarii se plang de bariera "gratar cu cartofi prajiti". Ce ati observat in experienta dumneavoastra de pana acum, lucrurile sunt in schimbare? Incepe cultura gastronomica sa fie apreciata si descoperita? Probabil pentru ca am lucrat mai mult pe specific unguresc si italian si m-am indragostit de gastronomia acestor tari. Int-radevar in tara noastra oamenilor in general nu le place sa serveasca mancaruri speciale sau delicatesse, ci le place sa serveasca portii mari si simplu de preparat. Dar dupa experienta mea lumea incepe sa fie receptiva spre preparate noi si preparate speciale.   5. In prezent sunteti bucatar sef al celei mai impunatoare sali de nunti din partea de vest a tarii, Ambasador Oradea. Cum credeti ca trebuie alcatuit un meniu de nunta? Care sunt lucrurile pe care le luati in considerare? In general un meniu de nunta este alcatuit de viitorii miri, noi venim cu propunerile noastre pentru gustare, supa sau ciorba, fel de baza si clasicele sarmale care sunt preparatul nelipsit dintr-un meniu de nunta.   6. Platoul cu aperitive este cel care lasa prima impresie despre meniul unei nunti, dar si cel care este cel mai des lasat pe dinafara de bucatari, regasind pe el gustari "la sigur" ca si dobosul cu cascaval si sunca, rosiile umplute cu branza sau salata de vinete si o varietate de mezeluri si pane-uri. Optati pentru o varianta clasica sau una indrazneata in care sa prezentati gusturi si combinatii noi? De ce? In legatura cu meniul de nunta, de obicei mirii opteaza pentru un meniu clasic deoarece intre invitati sunt si varstnici care probabil nu ar aprecia preparate mai speciale. Insa sunt si perechi care opteaza pentru un meniu mixt, clasic si sofisticat in acelasi timp. Rar intalnim perechi care opteaza doar pentru meniu sofisticat!   7. O locatie de top are nevoie si de un meniu pe masura. Care ar fi preparatele care evidentiaza Ambasador Oradea? Intr-un meniu de nunta la gustare ar trebui sa fie carne de pui, carne de porc, un fel de peste, legume cu diferite creme, un preparat  pe baza de ou si un preparat din branzeturi. La urmatorul fel se serveste supa sau ciorba, dar se poate inlocui cu o gustare calda care de obicei este un preparat din peste pentru ca este un fel de mancare mai usoara care inlocuieste supa. La felul de baza mirii opteaza pentru doua  feluri de carne (pui si porc) si doua feluri de garnituri (cartofi si orez). Ultimul fel este intodeauna reprezentat de sarmale, servite intr-un mod special cu mamaliguta, afumatura, smantana si ardei iute. Multumim!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Bucataras.RO

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver

Aș spune că e una din rețetele mele preferate. Aș pregăti-o mult mai des dacă aș găsi mai ușor carne de miel...

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola