Finlanda: ``Mananca sanatos, simte-te bine``

(0)
admin postat de
Bucataria finlandeza combina specialitati traditionale din mediul rustic cu stilul de gatit modern continental; condimentele folosite sunt aduse atat din est, cat si din vest.



Varful gastronomic al verii este inceputul sezonului racului, finlandezii fiind atrasi de o bucatarie fina, cu toate ca nu in exces. Pentru ei, deliciile culinare merg mana in mana cu obiceiurile sanatoase.



Dar nu numai gandirea inovativa caracterizeaza bucataria finlandeza; mancarurile traditionale, cum ar fi carnatii, sunt inca foarte apreciate. Cu toate acestea, carnatii nu mai sunt la fel ca intotdeauna: acum sunt mai gustosi ca niciodata si asta deoarece grasimea animala din ei este uneori inlocuita cu grasimi vegetale mult mai sanatoase, imbogatite cu ingrediente care sunt benefice pentru sanatate.



In ultimii ani, datorita fluxului continuu de informatii, turismului si noilor idei despre o nutritie sanatoasa, simbolurile culinare ale Finlandei s-au schimbat. Finlandezii prefera o alimentatie usoara, sanatoasa; ei sunt foarte atenti la ce mananca, mottoul lor fiind "mananca bine, simte-te bine". Orele de masa s-au schimbat si ele o data cu timpurile. Familiile finalndeze au multe alte interese in afara de TV. Deoarece timpul petrecut in familie dupa-masa si seara este destul de scurt, principala masa a zilei a devenit micul dejun. Ei prefera terciul, chiflele dulci, muesli, cereale, lapte batut si ...
lapte. Painea este de asemenea prezenta, in timp ce margarina vegetala este o alternativa pentru unt. Dimineata finlandezii mai consuma si cafea, dar nu uita nici de doza de vitamina C din fructe, sucuri, vegetale. Mesele luate in cantina in institutiile educationale si la birouri contin o proportie crescuta de vegetale, portii mari de salata fiind incluse in meniul fiecarei mese. Atat la scoala cat si acasa se incearca sa se urmeze sfaturile expertilor in sanatate. Cat despre bauturi, multi finaldezi prefera laptele dulce, laptele batut sau berea in timpul mesei, in timp ce grupul mic dar in crestere de iubitori de vin au descoperit ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi nu mai este privit ca o ciudatenie. Specialitati locale Supermarket-urile si pietele ofera o imagine autentica a gastronomiei in Finlanda.

Multi au incercat heringul afumat direct din "barca pescarului" sau in piete, gustand de asemena si alte delicii locale - carnatii facuti dintr-un amestec de carne, cereale si sange, serviti cu sos de fructe (in Tampere), sau asa numitii `carnati cu ceapa sau cu stafide` (in Turku). Specialitatea toamnei in pietele din Pori e mreana la gratar, sau paine cu umplutura din peste, in timp ce in nord se consuma placintelele kareliane unse cu unt. Foetajul subtire din secara este umplut cu orez sau piure de cartofi iar marginile sunt indoite inspre interior.Placintele si pestele in aceeasi combinatie, numita `kalakukko` au ajuns in Finlanda din Rusia, fiind o delicatesa cunoscuta din provincia Savo. Laponia a avut o influenta puternica asupra gastronomiei din Finlanda. Mancarurile lapone sunt exotice chiar si pentru finlandezii din sud si sunt preferate cand acestia merg in excursii sau la schi in Laponia, fiind foarte atrasi de friptura de ren cu piure de cartofi.



Traducere si adaptare, Kiva.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite