Finlanda: ``Mananca sanatos, simte-te bine``

Bucataria finlandeza combina specialitati traditionale din mediul rustic cu stilul de gatit modern continental; condimentele folosite sunt aduse atat din est, cat si din vest.

Varful gastronomic al verii este inceputul sezonului racului, finlandezii fiind atrasi de o bucatarie fina, cu toate ca nu in exces. Pentru ei, deliciile culinare merg mana in mana cu obiceiurile sanatoase.

Dar nu numai gandirea inovativa caracterizeaza bucataria finlandeza; mancarurile traditionale, cum ar fi carnatii, sunt inca foarte apreciate. Cu toate acestea, carnatii nu mai sunt la fel ca intotdeauna: acum sunt mai gustosi ca niciodata si asta deoarece grasimea animala din ei este uneori inlocuita cu grasimi vegetale mult mai sanatoase, imbogatite cu ingrediente care sunt benefice pentru sanatate.

In ultimii ani, datorita fluxului continuu de informatii, turismului si noilor idei despre o nutritie sanatoasa, simbolurile culinare ale Finlandei s-au schimbat. Finlandezii prefera o alimentatie usoara, sanatoasa; ei sunt foarte atenti la ce mananca, mottoul lor fiind "mananca bine, simte-te bine". Orele de masa s-au schimbat si ele o data cu timpurile. Familiile finalndeze au multe alte interese in afara de TV. Deoarece timpul petrecut in familie dupa-masa si seara este destul de scurt, principala masa a zilei a devenit micul dejun. Ei prefera terciul, chiflele dulci, muesli, cereale, lapte batut si lapte. Painea este de asemenea prezenta, in timp ce margarina vegetala este o alternativa pentru unt. Dimineata finlandezii mai consuma si cafea, dar nu uita nici de doza de vitamina C din fructe, sucuri, vegetale. Mesele luate in cantina in institutiile educationale si la birouri contin o proportie crescuta de vegetale, portii mari de salata fiind incluse in meniul fiecarei mese. Atat la scoala cat si acasa se incearca sa se urmeze sfaturile expertilor in sanatate. Cat despre bauturi, multi finaldezi prefera laptele dulce, laptele batut sau berea in timpul mesei, in timp ce grupul mic dar in crestere de iubitori de vin au descoperit ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi nu mai este privit ca o ciudatenie. Specialitati locale Supermarket-urile si pietele ofera o imagine autentica a gastronomiei in Finlanda.

Multi au incercat heringul afumat direct din "barca pescarului" sau in piete, gustand de asemena si alte delicii locale - carnatii facuti dintr-un amestec de carne, cereale si sange, serviti cu sos de fructe (in Tampere), sau asa numitii `carnati cu ceapa sau cu stafide` (in Turku). Specialitatea toamnei in pietele din Pori e mreana la gratar, sau paine cu umplutura din peste, in timp ce in nord se consuma placintelele kareliane unse cu unt. Foetajul subtire din secara este umplut cu orez sau piure de cartofi iar marginile sunt indoite inspre interior.Placintele si pestele in aceeasi combinatie, numita `kalakukko` au ajuns in Finlanda din Rusia, fiind o delicatesa cunoscuta din provincia Savo. Laponia a avut o influenta puternica asupra gastronomiei din Finlanda. Mancarurile lapone sunt exotice chiar si pentru finlandezii din sud si sunt preferate cand acestia merg in excursii sau la schi in Laponia, fiind foarte atrasi de friptura de ren cu piure de cartofi. Traducere si adaptare, Kiva.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Bulgur colorat cu snitele de soia
1
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
2
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
3
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Eclere
4
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Cuiburi de oua in mamaliga
5
Preparate cu mamaliga

Cuiburi de oua in mamaliga

Cuiburi de oua in mamaliga este o reteta ingenioasa prin care puteti servi ouale, in cosuri de mamaliga.

Cuiburi de oua in mamaliga
Parteneri
Creveti cu paste, in sos de rosii
Bucataras.RO

Creveti cu paste, in sos de rosii

Nu ma dau pe spate crevetii, dar daca copilul vrea, trebuie sa mai fac din cand in cand!

Creveti cu paste, in sos de rosii
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)