Istoria ceaiului incepe in antichitate, in China, in urma cu mai bine de 5000 de ani. Legenda spune ca Shen Nung, un imparat din acea vreme, vizita o regiune indepartata a regatului sau; in aceste vizite el tinea neaparat ca apa pe care o bea sa fie fiarta, din precautii igienice. Intr-o zi de vara. In timp ce facea un popas in natura, servitorii lui au pus apa la fiert pentru imparat; in timp ce apa fierbea, niste frunze uscate au cazut in vas iar apa a primit o culoare maronie. Curios, imparatul a dorit sa guste lichidul rezultat, care s-a intamplat sa ii placa foarte mult. In acest fel, spune legenda, a fost descoperit ceaiul.
Consumul de ceai s-a imprastiat in cultura chinezeasca la toate nivelurile societatii. In anul 800 e.n., Lu Yu a scris prima carte dedicate acestei bauturi, Ch�a Ching. El ramasese orfan de mic si fusese crescut de calugarii buddisti intr-o manastire chinezeasca.
Primele seminte de ceai au fost aduse in Japonia de preotul buddist Yeisei, care apreciase valoarea ceaiului in timpul meditatiei. Din acest motiv, el este cunoscut ca `Parintele Ceaiului` in Japonia. Ceaiul a primit curand sustinere din partea imparatului si a devenit cunoscut peste tot in Japonia.
In Japonia, ceaiului ii era dedicata o ceremonie speciala : `Cha-no-yu`, care necesita cativa ani de antrenament si practica pentru a fi realizata in modul cel mai perfect, politicos si plin de gratie.
Ceremonia ceaiului insemna o forma de exprimare a puritatii, aproape o arta. In curand au fost construite `case ale ceaiului`, cu o arhitectura speciala, caracterizata de simplitate. In timp, ceremonia si-a pierdut din insemnatatea initiala Zen si a devenit mai accesibila maselor.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaCand este ziua unui apropiat, a unui prieten, prefer sa ii fac un cadou dulce, decat sa ii cumpar ceva si sa nu ii placa....
Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeuraDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii