Istoria ceaiului

Istoria ceaiului incepe in antichitate, in China, in urma cu mai bine de 5000 de ani. Legenda spune ca Shen Nung, un imparat din acea vreme, vizita o regiune indepartata a regatului sau; in aceste vizite el tinea neaparat ca apa pe care o bea sa fie fiarta, din precautii igienice. Intr-o zi de vara. In timp ce facea un popas in natura, servitorii lui au pus apa la fiert pentru imparat; in timp ce apa fierbea, niste frunze uscate au cazut in vas iar apa a primit o culoare maronie. Curios, imparatul a dorit sa guste lichidul rezultat, care s-a intamplat sa ii placa foarte mult. In acest fel, spune legenda, a fost descoperit ceaiul.
Consumul de ceai s-a imprastiat in cultura chinezeasca la toate nivelurile societatii. In anul 800 e.n., Lu Yu a scris prima carte dedicate acestei bauturi, Ch�a Ching. El ramasese orfan de mic si fusese crescut de calugarii buddisti intr-o manastire chinezeasca.
Primele seminte de ceai au fost aduse in Japonia de preotul buddist Yeisei, care apreciase valoarea ceaiului in timpul meditatiei. Din acest motiv, el este cunoscut ca `Parintele Ceaiului` in Japonia. Ceaiul a primit curand sustinere din partea imparatului si a devenit cunoscut peste tot in Japonia.
In Japonia, ceaiului ii era dedicata o ceremonie speciala : `Cha-no-yu`, care necesita cativa ani de antrenament si practica pentru a fi realizata in modul cel mai perfect, politicos si plin de gratie.
Ceremonia ceaiului insemna o forma de exprimare a puritatii, aproape o arta. In curand au fost construite `case ale ceaiului`, cu o arhitectura speciala, caracterizata de simplitate. In timp, ceremonia si-a pierdut din insemnatatea initiala Zen si a devenit mai accesibila maselor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Bors de varza cu rata gotica
3
Supe de carne

Bors de varza cu rata gotica

Bors de varza facea doar mama, eram multi la masa si, ca sa ne sature pe toti, facea un ceaun mare cu bors de varza, reteta...

Bors de varza cu rata gotica
Prajitura cu crema de ciocolata
4
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata este o reteta minunata de prajitura de casa, ce ii va incanta pe tot membrii familiei. Nimic...

Prajitura cu crema de ciocolata
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Meatloaf
Bucataras.RO

Meatloaf

Cunoscuta sub numele de friptura de carne tocata, sau carne tocata in forma de paine, cu origine europeana undeva in...

Meatloaf
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce