Istoria gatitului – Partea II Descoperirea bauturilor alcoolice, ceaiului si cafelei.

(0)
admin postat de
Care este istoria lor, cand au aparut si care a

fost circumstantele care au dus la descoperirea lor?



Primile bauturi consumante de omul primitiv au

fost laptele uman, care a fost, cel putin pana curand vital pentru

supravietuirea nou-nascutilor si pentru perpetuarea speciei si apa lichid

esential pentru supravietuire. Totusi, ambele lichide au

constituit surse de infectii pentru oameni, uneori chiar fatale. Vanatorii, in general, nu

stateau intr-un singur loc prea mult pentru a altera izvoarele, iazurile, raurile

si lacurile. Insa, agricultorii sedentari da, iar propriile lor excremente se

alaturau celor de animale. Oriunde se ridicau asezaminte (in unele cazuri

nuclee ale oraselor care s-au dezvoltat ulterior), pericolul unei maladii

provenite din apa lua amploare, iar apa - de altfel esentiala vietii, a devenit

astfel o amenintare pentru aceasta. O solutie a acestei probleme s-a dovedit a

fi inventarea acelor bauturi al caror continut de apa a fost sterilizat prin procesul de fermentare. Primele inscrisuri

ale omenirii mentioneaza ales-ul, ca

fiind prima bautura alcoolica fermentata facuta din orz, mei, orez si alte

cereale, alaturi de vinul facut din curmale si smochine – toate acestea indicand

faptul ca productia de alcool a devenit o afacere serioasa inca din

Antichitate, in era Neoliticului. Ales-ul s-a

transformat ulterior in berea

zilelor noastre. In jurul anului ...
3000 i.Ch., a aparut

vinul facut din struguri, iar acolo

unde exista miere exista si miedul. Descoperirea distilarii pentru producerea

de whiskey si cognac a inceput acum opt sute de ani, iar adevarata bere a fost

produsa prima oara spre sfarsitul Evului Mediu, acum 600 de ani. In mod cert,

acum mult timp oamenii investeau foarte multa imaginatie in ceea ce nu poate fi

descris altfel decat ca fiind un efort magnific de a evita bolile provenite din

apa. Fierberea apei a fost o alta metoda de

evitare a agentilor patogeni, si inca una care, asemenea fermentatiei, putea

produce bauturi placute la gust. Chinezii au imbratisat cu entuziasm ceaiul in perioada dinastiei Tang (618

- 907) si au ramas avizi bautori de ceai incepand cu aceasta perioada. Nomazii

din Asia Centrala au adoptat de asemenea aceasta bautura si au introdus-o in

Rusia. Ceaiul a ajuns in Japonia in secolul al 6-lea, insa a devenit popular

acum 700 de ani. Din Japonia, a ajuns in Indonezia, unde mult mai tarziu a fost

descoperit de olandezi si dus in Europa. Cateva decade mai tarziu, englezii au

jucat un rol important in popularizarea bauturii si a comercializarii acesteia.

Evolutia istorica a bauturii pe care o

cunoastem astazi sub numele de cafea este extrem de interesanta. La origine

planta de cafea era o planta salbatica care crestea in Etiopia, tribul Galla

folosea boabele de cafea drept ratie de hrana in timpul razboaielor, boabele

erau invaluite in grasime animala. In anul 1000 acesta planta care avea efecte

energizante asupra persoanelor si animalelor care mancau boabele a fost adusa

in Arabia de catre negustori, care au inceput sa cultive plantatii. Tot in

acesta perioada arabii au inceput sa fiarba boabele de cafea obtinand o bautura

pe care au denumit-o "qahwa”, in traducere ceea ce

aluga somnul. Turcia a fost prima tara care a adoptat

cafeaua ca si bautura, adaugand adesea condimente precum scortisoara, cuisoare,

nucsoara si anason.



Cu timpul cafeaua a fost introdusa in toate tarile arabe. Locuitorii

considerau cafeaua o delicatesa si aparau secretul prepararii acesteia de parca

ar fi fost planuri militare secrete. Transportarea plantei in afara tarilor

musulmane era interzisa prin lege. Raspandirea actuala a cafelei a inceput in

mod ilegal, cand un arab numit Baba Budan a construit o ferma de cafea undeva

in muntii Mysore din India.



Crestinismul considera cafeaua bautura diavolului. Papa Vincent al IIIlea a

aflat despre acesta bautura si a decis ca inainte sa o interzica sa o guste.

Cafeaua i-a placut asa de mult incat a binecuvantat-o spunand "cafeaua

este atat de delicioasa incat ar fi pacat ca doar necredinciosii sa poata sa o

guste".
Alte articole cu:
fermentare
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite