Kyuho - arta culinara japoneza

Japonezii tin mereu cont de sezon, astfel fiecare ingredient este, potrivit conceptului shun, specific unei perioade anume, in care calitatile sale nutritive sunt optime.
Insa baza tuturor mancarurilor ramane orezul si pestele. Japonezii nu consumau in trecut aproape niciun alt fel de carne, insa acum sunt printre cei mai scumpi producatori din lume de carne de vita.
Mancarea traditionala japoneza de care am auzit cu totii este sushi, care are o istorie de peste 1300 de ani. Principiul acestui fel de mancare consta intr-o bucata de peste infasurata in orez macerat in otet si cu putin hrean japonez - wasabi.
Insa, in functie de zone, exista peste 6 moduri de preparare a acestui minunat sushi, care servit la un restaurant traditional este o adevarata experienta.
Principalele tipuri de sushi sunt: Nigiri (orez cu ton, crevete, caracatita si ou), Gunkan (orez, alge si fructe de mare), Norimaki (orez cu alge si diferite umpluturi), Temaki (conuri din alge cu orez, fructe de mare si legume), Oshi (peste si orez), Chirashi (orez, fructe de mare, ciuperci si legume proaspete).
Pe langa aceste variante de sushi, japonezii au o bucatarie complexa, uneori ciudata, insa extrem de gustoasa si destul de scumpa. Vei gasi sandvisuri de toate felurile in supermarket (de la ton cu maioneza, la rom, frisca si stafide intre doua felii de paine).
Pe strazile din marile orase automatele fac legea. Aici gasesti aproape orice, de la sucuri si ceaiuri, pana la inghetata de ceai verde, energizante, lapte si cafea. Insa bautura lor traditionala ramane sake-ul, care se bea inainte si dupa masa.
In timpul mesei se poate consuma bere, vin alb, ceai sau apa, pentru ca sake-ul nu "merge" decat cu sashimi (peste crud in sos de soia).
O masa clasica japoneza incepe cu sashimi, continua cu o portie mica de sushi si se termina cu supa miso cu orez. Felurile de mancare sunt servite in recipiente minuscule, iar invitatii gusta din fiecare fara sa manance pe saturate. Este considerata o impolitete sa servesti pe cineva cu ajutorul betigaselor (acesta fiind un vechi obicei funerar budist). Ei pun absolut toate bolurile cu preparate pe masa sau iti intind farfuria sa alegi ce iti place.
Trebuie sa fii atent si la folosirea acestor betigase: nu se lasa pe masa si nici in bolul de mancare, iar bucata care ai ridicat-o se mananca pana la sfarsit si nu se repune in farfurie. Daca ai folosit capetele betigaselor pentru a manca, te vei servi dintr-un bol comun cu celelalte extremitati.
O regula strict japoneza este sa mananci tot orezul din farfurie. A lasa chiar si "urme" de orez in bol este lipsit de politete si jignitor pentru cei care te-au servit.
La masa nu se fumeaza sub nicio forma, insa ai voie sa sorbi taiteii din supa zgomotos pentru a arata ca iti place ce mananci. Dupa anumite feluri aromate cu peste se recomanda o plescaitura de multumire si nu cuvinte de lauda.
Pana la urma, daca ai ocazia sa vizitezi Japonia te vei adpata din mers traditiilor sale, oamenii fiind deosebit de primitori si dornici sa te invete.
Pentru noi ceilalti, principiile alimentatiei japoneze ar trebui urmate ca o dieta pe termen lung! Dieta japoneza, arta de a manca sanatos


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Iahnie de fasole cu ciolan
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Poale-n brau (branzoaice)
5
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Parteneri
Ciorba radauteana cu piept de pui
Bucataras.RO

Ciorba radauteana cu piept de pui

 Ciorbita aceasta imi mai lipsea din  colectie. Eu am preparat si cu carne de curcan, cum era in reteta originala....

Ciorba radauteana cu piept de pui
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori