Kyuho - arta culinara japoneza

Japonezii tin mereu cont de sezon, astfel fiecare ingredient este, potrivit conceptului shun, specific unei perioade anume, in care calitatile sale nutritive sunt optime.
Insa baza tuturor mancarurilor ramane orezul si pestele. Japonezii nu consumau in trecut aproape niciun alt fel de carne, insa acum sunt printre cei mai scumpi producatori din lume de carne de vita.
Mancarea traditionala japoneza de care am auzit cu totii este sushi, care are o istorie de peste 1300 de ani. Principiul acestui fel de mancare consta intr-o bucata de peste infasurata in orez macerat in otet si cu putin hrean japonez - wasabi.
Insa, in functie de zone, exista peste 6 moduri de preparare a acestui minunat sushi, care servit la un restaurant traditional este o adevarata experienta.
Principalele tipuri de sushi sunt: Nigiri (orez cu ton, crevete, caracatita si ou), Gunkan (orez, alge si fructe de mare), Norimaki (orez cu alge si diferite umpluturi), Temaki (conuri din alge cu orez, fructe de mare si legume), Oshi (peste si orez), Chirashi (orez, fructe de mare, ciuperci si legume proaspete).
Pe langa aceste variante de sushi, japonezii au o bucatarie complexa, uneori ciudata, insa extrem de gustoasa si destul de scumpa. Vei gasi sandvisuri de toate felurile in supermarket (de la ton cu maioneza, la rom, frisca si stafide intre doua felii de paine).
Pe strazile din marile orase automatele fac legea. Aici gasesti aproape orice, de la sucuri si ceaiuri, pana la inghetata de ceai verde, energizante, lapte si cafea. Insa bautura lor traditionala ramane sake-ul, care se bea inainte si dupa masa.
In timpul mesei se poate consuma bere, vin alb, ceai sau apa, pentru ca sake-ul nu "merge" decat cu sashimi (peste crud in sos de soia).
O masa clasica japoneza incepe cu sashimi, continua cu o portie mica de sushi si se termina cu supa miso cu orez. Felurile de mancare sunt servite in recipiente minuscule, iar invitatii gusta din fiecare fara sa manance pe saturate. Este considerata o impolitete sa servesti pe cineva cu ajutorul betigaselor (acesta fiind un vechi obicei funerar budist). Ei pun absolut toate bolurile cu preparate pe masa sau iti intind farfuria sa alegi ce iti place.
Trebuie sa fii atent si la folosirea acestor betigase: nu se lasa pe masa si nici in bolul de mancare, iar bucata care ai ridicat-o se mananca pana la sfarsit si nu se repune in farfurie. Daca ai folosit capetele betigaselor pentru a manca, te vei servi dintr-un bol comun cu celelalte extremitati.
O regula strict japoneza este sa mananci tot orezul din farfurie. A lasa chiar si "urme" de orez in bol este lipsit de politete si jignitor pentru cei care te-au servit.
La masa nu se fumeaza sub nicio forma, insa ai voie sa sorbi taiteii din supa zgomotos pentru a arata ca iti place ce mananci. Dupa anumite feluri aromate cu peste se recomanda o plescaitura de multumire si nu cuvinte de lauda.
Pana la urma, daca ai ocazia sa vizitezi Japonia te vei adpata din mers traditiilor sale, oamenii fiind deosebit de primitori si dornici sa te invete.
Pentru noi ceilalti, principiile alimentatiei japoneze ar trebui urmate ca o dieta pe termen lung! Dieta japoneza, arta de a manca sanatos


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
2
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
3
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
4
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa