Kyuho - arta culinara japoneza

(0)
admin postat de






Japonezii

tin mereu cont de sezon, astfel fiecare ingredient este, potrivit

conceptului shun, specific unei perioade anume, in care calitatile

sale nutritive sunt optime.








Insa

baza tuturor mancarurilor ramane orezul si pestele. Japonezii nu

consumau in trecut aproape niciun alt fel de carne, insa acum sunt

printre cei mai scumpi producatori din lume de carne de vita.








Mancarea

traditionala japoneza de care am auzit cu totii este sushi, care are

o istorie de peste 1300 de ani. Principiul acestui fel de mancare

consta intr-o bucata de peste infasurata in orez macerat in otet si

cu putin hrean japonez - wasabi.






Insa,

in functie de zone, exista peste 6 moduri de preparare a acestui

minunat sushi, care servit la un restaurant traditional este o

adevarata experienta.








Principalele

tipuri de sushi sunt: Nigiri (orez cu ton, crevete, caracatita si

ou), Gunkan (orez, alge si fructe de mare), Norimaki (orez cu alge si

diferite umpluturi), Temaki (conuri din alge cu orez, fructe de mare

si legume), Oshi (peste si orez), Chirashi (orez, fructe de mare,

ciuperci si legume proaspete).








Pe

langa aceste variante de sushi, japonezii au o bucatarie complexa,

uneori ciudata, insa extrem de gustoasa si destul de scumpa. Vei gasi

sandvisuri de toate felurile in supermarket (de la ton cu maioneza,

la rom, frisca si stafide intre doua felii de paine).








Pe

strazile din marile ...
orase automatele fac legea. Aici gasesti aproape

orice, de la sucuri si ceaiuri, pana la inghetata de ceai verde,

energizante, lapte si cafea. Insa bautura lor traditionala ramane

sake-ul, care se bea inainte si dupa masa.








In

timpul mesei se poate consuma bere, vin alb, ceai sau apa, pentru ca

sake-ul nu "merge" decat cu sashimi (peste crud in sos de

soia).






O

masa clasica japoneza incepe cu sashimi, continua cu o portie mica de

sushi si se termina cu supa miso cu orez. Felurile de mancare sunt

servite in recipiente minuscule, iar invitatii gusta din fiecare fara

sa manance pe saturate. Este considerata o impolitete sa servesti pe

cineva cu ajutorul betigaselor (acesta fiind un vechi obicei funerar

budist). Ei pun absolut toate bolurile cu preparate pe masa sau iti

intind farfuria sa alegi ce iti place.






Trebuie

sa fii atent si la folosirea acestor betigase: nu se lasa pe masa si

nici in bolul de mancare, iar bucata care ai ridicat-o se mananca

pana la sfarsit si nu se repune in farfurie. Daca ai folosit capetele

betigaselor pentru a manca, te vei servi dintr-un bol comun cu

celelalte extremitati.






O

regula strict japoneza este sa mananci tot orezul din farfurie. A

lasa chiar si "urme" de orez in bol este lipsit de politete

si jignitor pentru cei care te-au servit.






La

masa nu se fumeaza sub nicio forma, insa ai voie sa sorbi taiteii din

supa zgomotos pentru a arata ca iti place ce mananci. Dupa anumite

feluri aromate cu peste se recomanda o plescaitura de multumire si nu

cuvinte de lauda.








Pana

la urma, daca ai ocazia sa vizitezi Japonia te vei adpata din mers

traditiilor sale, oamenii fiind deosebit de primitori si dornici sa

te invete.








Pentru

noi ceilalti, principiile alimentatiei japoneze ar trebui urmate ca o

dieta pe termen lung! Dieta japoneza, arta de a manca sanatos

















Alte articole cu:
orez
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite