Povesti despre cocktailuri

La inceputul secolului XX, in timpul prohibitiei, americanii obisnuiau sa amestece alcoolul cu suc de fructe, pentru a induce in eroare oamenii legii. In 1933, anul abolirii legii prohibitiei, moda cocktailurilor a explodat in America si in Europa. Astfel au aparut celebrele Singapore Sling, Bloody Mary, Stinger, Gin Fizz...


Margarita

Cocktailul Margarita a fost inventat de o femeie care locuia in Acapulco, pe nume Margarita Sames, in 1948. Reteta originala nu contine triplu sec, ci un lichior de portocale, numit Cointreau. Cu toate acestea, mexicanii revendica originalitatea cocktailului, spunind ca a fost inventat la inceputul anilor 30. In ultimii douazeci de ani, Margarita a devenit un "cocktail de plaja", servit in general in cluburile de vacanta.

4 cl tequila, 2 cl triple sec, 1 cl suc de lamiie
Se prepara in shaker. Se toarna amestecul intr-un pahar si se decoreaza cu lamiie.

Dificultate: ***
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail

Black Russian

4 cl vodka, 2 cl lichior cafea
Se prepara direct in pahar. Se amesteca ingredientele in pahar. Nu se decoreaza.

Black Russian este un tip de coktail "on the rocks". Succesul sau este datorat numelui interesant si gustului particular. Mult timp a fost subapreciat, fiind servit in general in zonele din Rusia, unde vodca este apreciata. In alte tari, reteta a fost preluata sub forma diferita, vodka fiind inlocuita cu crema de whisky. Ca urmare, iubitorii de cocktail au ajuns la concluzia ca acest amestec nu este demn de un nume atit de deosebit. Dar reteta originala merita atentia.

Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar whisky

Bloody Mary

4 cl vodka, 12 cl suc de rosii, citeva picaturi suc de lamiie, 2 picaturi tabasco, sare, piper
Se amesteca ingredientele in shaker. Se serveste in pahar, cu sare si piper.

Cel mai renumit cocktail pe baza de suc de rosii, care poarta numele reginei engleze criminale. Bloody Mary a fost inventat in 1921, in Harry's Bar, in Paris, de Ferdinand "Pete" Petiot, special pentru actorul de comedie american Roy Barton, sub denumirea initiala "Bucket of Blood". Cocktailul nu a devenit cunoscut decit in anii '30, cind Pete Petiot s-a mutat la barul hotelului St. Regis din New York. Acesta l-a numit "Red Snapper" si a inlocuit vodka cu gin.

Dificultate: ****
Continut de alcool: **
Servire: pahar tumbler (pahar inalt, ingust - vezi foto)

Bronx

4,5 cl gin, 1.5 cl vermouth rosu (martini, cinzano), 1.5 cl vermouth alb (martini, cinzano), 3 cl suc de portocale
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in pahar rece. Nu se decoreaza.

Este un cocktail sec, renumit in primii ani ai secolului 20, in anii 1910 - 1920, in special in Manhattan. In anii 50 nu a mai fost la moda, pentru ca, din cauza sucului de portocale, era considerat prea dulce de bautorii inversunati, si prea tare de catre femei.
Cocktailul a fost inventat de unul dintre cei mai celebri barmani din istorie, Johnnie Solon, care lucra la barul Waldor-Astoria, in New York. Acesta a pregatit cocktailul pentru un client care pariase ca nu se poate inventa o noua reteta in mai putin de un minut. Solon i-a spus Bronx, pentru ca obisnuia sa mearga des in aceasta zona.

Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail

Copacabana Sun

2 cl suc de cocos, 4 cl rom, 2 cl lichior curacao
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in paharul racit, presarat cu sare

De culoare bleu, Copacabana Sun este un cocktail de tip frappe. Acesta simbolizeaza plaja care se intinde de la Copacabana la Rio de Janeiro. Albastrul lichiorului de curacao si sarea reprezinta marea. Sucul nucii de cocos si romul sint bauturile cele mai populare in zona tropicala. Reteta are o istorie recenta si provine din Rio.

Dificultate: **
Continut de alcool: ***
Servire: pahar cocktail

Daikiri

4 cl rom, 2 cl suc de lamiie verde, 1 cl zahar
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in pahar. Se decoreaza cu o felie de lamiie verde.

Unul dintre cele mai apreciate cocktailuri din lume, celebru mai ales pentru faptul ca era apreciat de presedintele Kennedy, care il servea cu gheata, considerindu-l aperitivul lui preferat. Americanii l-au apreciat atit de mult incit a devenit bautura lor preferata, dupa Martini.
In ultima perioada a pierdut insa din popularitate si reteta a avut de suferit pentru ca mixerul a inlocuit prepararea in shaker. Secretul cocktailului consta in amestecul puternic in shaker, cu gheata.
Istoria cocktailului face referinta la anul 1896, cind inginerul Pagliuchi a vizitat o mina de fier din estul Cubei, Daiquiri`, unde lucra un inginer american, Jennings S. Cox. La sfirsitul zilei, Pagliuchi i-a propus acestuia sa bea un pahar impreuna. Cum Cox avea la el rom, lamiie si zahar, s-au gindit sa prepare un cocktail. "Cum se cheama acest cocktail?" a intrebat Pagliuchi. "Nu are un nume, deci este un Rom dulce", i-a raspuns Cox. Pagliuchi a replicat ca nu este un nume demn de o bautura atit de fina. "Ii von spune Daiquiri".
Amiralul Lucius Johnson a dus reteta in SUA care l-a prezentat la Washington DC, la Army and Navy Club.
Daiquiri a fost popularizat de F.Scott Fitzgerald, in romanul "This Side Of Paradise".

Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail

Gin Fizz

6 cl gin, 4 cl suc de lamiie, 2 cl zahar, 12 cl apa minerala
Se amesteca in shaker ginul , sucul de lamiie si zaharul dupa care se amesteca in pahar cu apa minerala

O bautura din gin si suc de lamiie a ajutat Marina engleza sa atace decisiv Marina franceza la sfirsitul secolului al XVIII-lea. In aceasta perioada, se calatorea foarte mult pe mare, iar rezervele de la bord nu ofereau necesarul minim de vitamina C existind pericolul aparitiei scorbutului. Solutia - sucul de lamiie - era scumpa, astfel ca s-a gasit ideea consumului unei solutii pe baza de acid sulfuric foarte diluate, a carei aciditate sa previna aparitia bolii. Amiralul Nelson a avut ideea sa amestece aceasta bautura cu gin si lamiie, pentru a fi mai gustoasa. In plus, alcoolul este un bun conservant pentru vitamina C.

Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar tumbler

Long Island Tea

1.5 cl vodca, 1.5 cl gin, 1.5 cl rom alb, 1.5 cl lichior portocale, 6 cl cola sau pepsi
Se amesteca toate ingredientele in shaker, mai putin cola, dupa care se toarna in pahare peste cola. Se decoreaza paharul cu o felie de lamiie.

Un ceai cu gheata fara ceai... Long Island Tea. Inventat in anii 70 de barmanul Robert C. "Rosebud" Butt din Long Island, acest cocktail se gaseste in zilele noastre in mai multe versiuni, cu tequila sau fara a fi amestecat la shaker. Chiar daca este disponibil si cu tequila, ideea este ca aceasta bautura sa nu fie nicioadta combinata cu ginul. Exista si un nume pentru varianta de cocktail Long Island Tea, in care tequila tine locul ginului: Texas Tea.

Dificultate: ***
Continut de alcool: ****
Servire: pahar tumbler

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
3
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Piersicute
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
5
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Parteneri
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola