Leguma cunoscuta si sub numele de "Cicoare de Bruxelles", datorita continutului sau bogat in hidrati, andiva este recomandata pentru dieta diabeticilor. Avand pana la 95% apa si vitamina C in compozitie, andivele sunt bune in alimentatia copiilor si a varstnicilor, sub forma de suc, datorita faptului ca imbunatatesc capacitatea vizuala. O data consumate, durerile de ochi si vederea incetosata se amelioreaza.
Andivele au un continut bogat in saruri minerale (fosfor, fier, potasiu, calciu) si vitamine (A, C si cele din complexul B).
Manganul previne intarzierea cresterii, scaderea rezistentei osoase, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere. Sunt bune in caz de convulsie, paralizie si in modificarea metabolismului glucidic si lipidic.
Andivele sunt depurative, stimuleaza secretia biliara si eliminarea ei in duoden, iar mai nou li s-au descoperit si unele proprietati citostatice (impiedica inmultirea celulelor - utile in tratamentul cancerului).
Preparare - dupa ce se curata de pamant si frunzele deteriorate (pentru a indeparta gustul amarui) se tin 15-20 minute in apa sarata, amestecata cu otet (1-2 linguri la 1 L apa). Andivele se consuma cel mai des sub forma de salata: stropite cu suc de lamaie, cu smantana sau maioneza, ori in combinatie cu legume fierte.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataSa iubeasca oare cineva atat de mult aceasta combinatie incat sa-i dedice retete intregi? Daaaa...asta-s eu...si nu ma schimb...
Tarta de mamaliguta cu branzaOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii