Andiva

Leguma cunoscuta si sub numele de "Cicoare de Bruxelles", datorita continutului sau bogat in hidrati, andiva este recomandata pentru dieta diabeticilor. Avand pana la 95% apa si vitamina C in compozitie, andivele sunt bune in alimentatia copiilor si a varstnicilor, sub forma de suc, datorita faptului ca imbunatatesc capacitatea vizuala. O data consumate, durerile de ochi si vederea incetosata se amelioreaza.
Andivele au un continut bogat in saruri minerale (fosfor, fier, potasiu, calciu) si vitamine (A, C si cele din complexul B).
Manganul previne intarzierea cresterii, scaderea rezistentei osoase, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere. Sunt bune in caz de convulsie, paralizie si in modificarea metabolismului glucidic si lipidic.
Andivele sunt depurative, stimuleaza secretia biliara si eliminarea ei in duoden, iar mai nou li s-au descoperit si unele proprietati citostatice (impiedica inmultirea celulelor - utile in tratamentul cancerului).
Preparare - dupa ce se curata de pamant si frunzele deteriorate (pentru a indeparta gustul amarui) se tin 15-20 minute in apa sarata, amestecata cu otet (1-2 linguri la 1 L apa). Andivele se consuma cel mai des sub forma de salata: stropite cu suc de lamaie, cu smantana sau maioneza, ori in combinatie cu legume fierte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci