Chili, ardei cu puteri miraculoase!

Chiar daca ai probleme cu stomacul si nu mananci de obicei foarte picant, ardeii chili nu iti vor face rau, atat timp cat ii consumi proaspeti si nu sub forma de praf la borcanel.
Iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000 de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.
Ardeii chili contin capsaicina (o substanta care ucide celulele canceroase), vitamina C si A. Stimuleaza circulatia sangelui, are proprietati antibacteriene si sudorifice.
Consumul de chili este interzis doar persoanelor care au rani deschise in zona faringelui sau a tractului gastrointestinal. Acesti ardei iuti sunt indicati si femeilor insarcinate in luna a 9-a pentru declansarea contractiilor!
Daca ti s-a intamplat sa musti dintr-un ardei mult prea iute pentru gustul tau, bea o cana de lapte! Va reduce iuteala!
Majoritatea tarilor europene nu utilizeaza ardeii iuti in mancarurile traditionale, doar in zona mediteraneeana si in Ungaria sunt foarte populari. In consecinta, exista doar cativa cultivatori de ardei iute in Europa. Un exemplu este ardeiul ”piripiri”, o varietate portugheza comercializata aproape exclusiv sub forma de muraturi. Alte soiuri sunt utilizate mai ales sub forma uscata: "piment d'espelette" in Tara Bascilor sau italienescul peperoncino. Nu trebuie uitat asa numitul "cherry pepper" din Ungaria, un minunat compromis intre aroma bogata si gustul deosebit.
Tineti cont ca orice mancare asezonata cu chili va fi mult mai gustoasa si ca acesti ardei imbogatesc savoarea alimentelor. In plus, consumul de chili te va ajuta sa slabesti fara efort, fiind raspunzator pentru arderea rapida a grasimilor. Iti va da energie, te va incalzi si sunt chiar si afrodiziaci recunoscuti!
Iata si o reteta rafinata pe care o poti incerca acasa!
Taco de rajas con papas
Ingrediente: 5 ardei grasi verzi si rosii, 2 cartofi, 1 ceapa mare, 140 g porumb din conserva sau ciuperci (pentru un gust mai rafinat!), un ardei iute (aici depinde de gustul tau: poti folosi cat de multi ardei iuti doresti), 3 linguri smantana sau iaurt degresat (daca esti la dieta), sare, piper, chili, ulei.
Preparare:
Ardeii grasi se coc pe plita, cartofii se fierb in apa cu sare. Dupa ce s-au copt, ardeii se curata de coaja si se taie fasii intr-o farfurie.
Intr-o tigaie se caleste ceapa taiata si ardeiul iute pana se inmoaie. Se adauga ardeii copti si zeama de la acestia si condimentele. Dupa cateva minute, in care compozitia acesta se va carameliza usor, se adauga porumbul sau ciupercile si cartofii fierti si taiati. Se lasa max 1-2 minute pe foc!
Dupa ce ati inchis focul se adauga smantana sau iaurtul si se amesteca pana se formeaza un sos gros.
Se poate servi ca si garnitura la o friptura, dar si alaturi de orez, paste sau intr-o lipie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Lichior de menta
4
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Plachie de crap
5
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap