In fiecare zi oboseala isi pune amprenta asupra noastra doborandu-ne fara nici macar un avertisment. In ajutorul nostru vine ginseng. Multi am auzit de el, dar oare cunoastem adevaratele lui proprietati?
Panax ginseng este o mica planta erbacee ale carei radacini au uneori un aspect antropomorf (sugereaza o silueta umana) si care sunt folosite de mii de ani in medicina traditionala chineza. Prezinta frunze palmat-lobate, flori albe si fructe rosii. Planta creste spontan sau se cultiva in China, Coreea, Hong Kong, Japonia, Siberia, Singapore.
Stadiul optim de recoltare este atins dupa 10 ani de vegetatie spontana sau 7 ani de cultura, cand radacina plantei ajunge la 60 – 100 g.
Dupa recoltare si curatare, radacina se supune actiunii vaporilor de apa si se usuca (nedecorticata) capatand o culoare rosie sau radacina se usuca in curent de aer cald si este decorticate, capatand o culoare alba (aceasta fiind caracteristica ginsengului american).
Preparatele pe baza de ginseng stimuleaza puterea fizica si mentala, capacitatea organismului de a face fata la suprasolicitarea fizica si psihica. De asemenea, datorita efectelor tonice, energizante si de stimulent al activitatii cognitive, ginsengul se recomanda in special celor care depun activitate mentala intensa. Pe baza studiilor clinice, s-a demonstrat ca extractele de ginseng au actiune antitoxica si de protectie, fiind benefice in curele de dezalcoolizare sau de dezintoxicare. De asemenea, preparatele pe baza de ginseng confera organismului capacitatea de adaptare la conditiile nefavorabile de mediu. Are actiune benefica in pastrarea integritatii vaselor de sange si in functionarea normala a inimii. Ajuta la mentinerea nivelului glicemiei si al colesterolului in limite normale. De asemenea, este recomandat in tratarea bolilor de piele.
Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...
Muffins cu mere si nuciAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraEste o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!
Ciorba de pui cu bulion de zarzarePrajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...
Prajitura cu crema caramelPuii curatati, goliti si spalati, se umplu cu un amestec preparat dintr-o bucatica de unt frecat cu creierul curatit de...
Pui surprizaTortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...
Tort cu mousse alb si fructe de padureAm gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.
Chec cu nuci si rahatTort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazieFursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Comentarii