Sofranul, cel mai scump condiment din lume

Sofranul este colorat in rosu-portocaliu, are gust de miere, insa usor amarui si foarte parfumat.

La condimentarea mancarii se recomanda folosirea unei cantitati foarte mici de sofran, care poate fi pus asa cum il cumparam sau strivit in mojar alaturi de alte condimente. La fel de bine putem sa punem putin sofran in apa calda, pe care apoi sa o adaugam mancarii noastre.

Sofranul a fost descoperit initial in Grecia, insa treptat a devenit obiect de negot si imbogatire pentru toata Europa, Asia si Africa, pretul sau fiind extrem de mare. Exista si o varianta indiana a sofranului, numita Kashmir, insa costurile aducerii sale in Europa sunt mult prea mari!

Se spune ca sofranul are o aroma hipnotica si un gust desavarsit, astfel ajungand sa fie cel mai scump condiment din lume, care se vinde cu peste 4 euro gramul.

In general, in Europa sofranul se foloseste in mancarurile mediteraneene, alaturi de peste sau fructe de mare, in Spania, la paella, iar in Italia, la unele prajituri. In Asia si India, se foloseste exclusiv la preparatele din orez si se combina fericit cu alte condimente ca: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, anason si nucsoara.

Nu este recomandata folosirea sofranului in stare pura, pentru ca acesta isi elibereaza aroma prea lent. Puteti lasa putin sofran in apa sau in lapte rece (in stil indian), iar aceste lichide le puteti pune direct in preparatele de pe foc.

Folosit in cantitati foarte mari (5-10 grame) sofranul este toxic si poate chiar provoca avortul.

Iata mai jos cateva retete cu sofran:

Orez cu sofran

Omleta indiana

Paella de iarna

Friptura impletita

Salata de couscous

Risotto cu ciuperci

Risotto milanez

Tajina marocana cu gutui caramelizate

Kabab-a Barg friptura iraniana cu miel

Ceai Kashmir

Churros de Pescado

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
2
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Tort de portocale cu crema
3
Torturi

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Prajitura Regina Maria
4
Prajituri

Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria este o delicioasa prajitura de casa cu crema fina, cu 2 tipuri de blat, unul fiind cu nuca de cocos....

Prajitura Regina Maria
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Desert chec cu banane si unt de arahide de post
Bucataras.RO

Desert chec cu banane si unt de arahide de post

Orice preparat nou, de post, ne este de mare folos. Dar cel mai mult parca simtim nevoia de ceva dulce, nu? Sau poate doar...

Desert chec cu banane si unt de arahide de post
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori