Sofranul, cel mai scump condiment din lume

Sofranul este colorat in rosu-portocaliu, are gust de miere, insa usor amarui si foarte parfumat.

La condimentarea mancarii se recomanda folosirea unei cantitati foarte mici de sofran, care poate fi pus asa cum il cumparam sau strivit in mojar alaturi de alte condimente. La fel de bine putem sa punem putin sofran in apa calda, pe care apoi sa o adaugam mancarii noastre.

Sofranul a fost descoperit initial in Grecia, insa treptat a devenit obiect de negot si imbogatire pentru toata Europa, Asia si Africa, pretul sau fiind extrem de mare. Exista si o varianta indiana a sofranului, numita Kashmir, insa costurile aducerii sale in Europa sunt mult prea mari!

Se spune ca sofranul are o aroma hipnotica si un gust desavarsit, astfel ajungand sa fie cel mai scump condiment din lume, care se vinde cu peste 4 euro gramul.

In general, in Europa sofranul se foloseste in mancarurile mediteraneene, alaturi de peste sau fructe de mare, in Spania, la paella, iar in Italia, la unele prajituri. In Asia si India, se foloseste exclusiv la preparatele din orez si se combina fericit cu alte condimente ca: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, anason si nucsoara.

Nu este recomandata folosirea sofranului in stare pura, pentru ca acesta isi elibereaza aroma prea lent. Puteti lasa putin sofran in apa sau in lapte rece (in stil indian), iar aceste lichide le puteti pune direct in preparatele de pe foc.

Folosit in cantitati foarte mari (5-10 grame) sofranul este toxic si poate chiar provoca avortul.

Iata mai jos cateva retete cu sofran:

Orez cu sofran

Omleta indiana

Paella de iarna

Friptura impletita

Salata de couscous

Risotto cu ciuperci

Risotto milanez

Tajina marocana cu gutui caramelizate

Kabab-a Barg friptura iraniana cu miel

Ceai Kashmir

Churros de Pescado

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Aluat pizza
1
Paste si pizza

Aluat pizza

Se framanta aluatul sa ramana fin ,dupa care se lasa in frigider 15 min. Se unge o tava de copt cu putina margarina,se...

Aluat pizza
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
5
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Sfintisori
Bucataras.RO

Sfintisori

Am mai facut dar mai sofisticati, cu umplutura. Acum am fost solicitat sa-i fac simpli si fara nuca daca se poate. Mofturosii...

Sfintisori
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise