Proteinele vegetale

In alimentatia echilibrata se acorda o mare atentie caracterului si a originii substantelor nutritive utilizate.

Multi nutritionisti sunt de parere ca printr-o gama variata de vegetale se poate aduce in organism toti factorii nutritivi necesari intr-o proportie adecvata. Insa, acest lucru, presupune temeinice cunostinte de nutritie, despre continutul fiecarui aliment si necesarul zilnic al omului in toate substantele nutritive pentru a combina intr-un mod eficient vegetalele.

Nu trebuie sa excludem proteinele de origine animala ce constituie un echilibru optim al aminoacizilor. Proteinele din carnie, peste, lapte, oua se evidentiaza prin corelatia favorabila a aminoacizilor cu un nivel inalt de retinere si resinteza a proteinelor in tesuturile organismului.

Proteinele de origine vegetala in combinatie cu cele animale formeaza complexe de aminoacizi biologic foarte active, care permit utilizarea inalta si fiziologica valoroasa a aminoacizilor in procesele de sinteza a tesuturilor. Proteinele vegetale indestuleaza organismul cu azot care mentine echilibrul azotat si balanta de azot pozitiva, care reduce riscul aparitiilor bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei organelor vitale. Mult mai putin toxice si mai usor de digerat decat cele animale, nu incetinesc procesele de eliminare, ceea ce ne va ajuta enorm in cazul in care tinem o cura de slabire.


Ce trebuie sa mancam in fiecare zi:

- 4 sau 5 portii de legume si 4 fructe
- 3 sau 4 portii de cereale sau cartofi
- 2 sau 3 portii de alune si seminte
- 2 portii de lapte, branza, oua sau preparate din soia
- o cantitate mica de ulei vegetal, margarina sau unt
- extract de drojdie imbunatatita cu vitamina B12

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Gyros cu pui si sos tsatsiki
3
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Puseuri
4
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Tort crema de zahar ars
5
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Parteneri
Dovlecei picanti la borcan
Bucataras.RO

Dovlecei picanti la borcan

O reteta simpla si foarte apreciata. De fiecare data cand o am pe masa se termina prima.Mi-am gasit un pic de timp si iata ca...

Dovlecei picanti la borcan
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce