Proteinele vegetale

In alimentatia echilibrata se acorda o mare atentie caracterului si a originii substantelor nutritive utilizate.

Multi nutritionisti sunt de parere ca printr-o gama variata de vegetale se poate aduce in organism toti factorii nutritivi necesari intr-o proportie adecvata. Insa, acest lucru, presupune temeinice cunostinte de nutritie, despre continutul fiecarui aliment si necesarul zilnic al omului in toate substantele nutritive pentru a combina intr-un mod eficient vegetalele.

Nu trebuie sa excludem proteinele de origine animala ce constituie un echilibru optim al aminoacizilor. Proteinele din carnie, peste, lapte, oua se evidentiaza prin corelatia favorabila a aminoacizilor cu un nivel inalt de retinere si resinteza a proteinelor in tesuturile organismului.

Proteinele de origine vegetala in combinatie cu cele animale formeaza complexe de aminoacizi biologic foarte active, care permit utilizarea inalta si fiziologica valoroasa a aminoacizilor in procesele de sinteza a tesuturilor. Proteinele vegetale indestuleaza organismul cu azot care mentine echilibrul azotat si balanta de azot pozitiva, care reduce riscul aparitiilor bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei organelor vitale. Mult mai putin toxice si mai usor de digerat decat cele animale, nu incetinesc procesele de eliminare, ceea ce ne va ajuta enorm in cazul in care tinem o cura de slabire.


Ce trebuie sa mancam in fiecare zi:

- 4 sau 5 portii de legume si 4 fructe
- 3 sau 4 portii de cereale sau cartofi
- 2 sau 3 portii de alune si seminte
- 2 portii de lapte, branza, oua sau preparate din soia
- o cantitate mica de ulei vegetal, margarina sau unt
- extract de drojdie imbunatatita cu vitamina B12

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Braduti din biscuiti si ciocolata
5
Retete de Pasti

Braduti din biscuiti si ciocolata

Bunatati de Paste Imi amintesc cu drag de dulciurile copilariei mele si incerc sa le fac pentru fetita mea. Faceam impreuna...

Braduti din biscuiti si ciocolata
Parteneri
Desert prajitura cu cirese si rubarba
Bucataras.RO

Desert prajitura cu cirese si rubarba

Pentru ca e sezonul cireselor si am luat si rubarba, am zis sa fac o prajitura pufoasa cu aceste ingrediente, prajitura care...

Desert prajitura cu cirese si rubarba
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori