Cu totii ne dorim sa evitam pe cat posibil bolile ce pot fi cauzate de consumul iresponsabil a diverse alimente.
Din pacate, diabetul este o boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni, din toate categoriile de varste. In mare parte, acest lucru se intampla si din cauza alimentelor nesanatoase, dar foarte ieftine, sau din cauza alimentelor procesate care contin foarte mult zahar.
In orice caz, astazi nu ne propunem sa le aratam cu degetul pe cele nocive, ci pe cele sanatoase, care tin diabetul departe. Deci, iata cam ce ar trebui sa contina dieta voastra zilnica:
1. Nuci si alunele
Includerea nucilor si alunelor in dieta zilnica reduce riscul de diabet cu pana la 21%. E de-ajuns un pumn de nuci pe zi, pentru a oferi organismului grasimile sanatoase esentiale si pentru a micsora si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
2. Fasole
Fasolea consumata cu regularitate ii ajuta bolnavii de diabet de tip 2 sa tina sub control nivelurile de zaharuri din sange. De asemenea, reduce si riscul de infarct. Fasolea are un index glicemic scazut, iar carbohidratii benefici, proteinele slabe si fibre solubile regleaza nivelurile de zahar din sange.
3. Fulgi de ovaz
O portie de fulgi de ovaz la micul dejun este extrem de benefica, tinand sub control nivelurile de zahar din sange. Ovazul contine Beta-Glucan, care face minuni si pentru cei care sufera de diabet. Totodata, fibrele din ovaz incetinesc eliberarea glucozei in sange.
4. Legume cu frunze verzi
Consumul regulat de legume cu frunze verzi reduce riscul de diabet de tip 2. Printre aceste legume se numara: spanacul, napii, varza alba, broccoli, laptucile. Studiile arata ca o portie si jumatate de legume verzi pe zi reduce diabetul cu pana la 14%.
5. Citrice
Citricele au proprietati asemanatoare cu insulina, fiind benefice bolnavilor de diabet de tip 2. In acelasi timp, s-a constatat ca diabeticii sufera de carenta de vitamina C, astfel ca este o idee buna ca in organismul nostru sa fie cat mai multa vitamina C.
6. Oua
O alimentatie in care se regasesc ouale poate reduce riscul aparitiei de diabet de tip 2, deoarece ouale contin cele mai bune proteine slabe si sarace in carbohidrati.
7. Iaurt slab
Iaurtul ideal pentru diabetici este cel sarac în grasimi si zahar. De asemenea, iaurtul slab poate inlocui maioneza din sandvisuri sau chiar si pe cea din salata de boeuf.
8. Peste
Substantele care se regasesc in carnea de peste sporesc sensibilitatea la insulina, datorita continutului de acizi grasi omega 3. De asemenea, pestele este o buna sursa de proteine slabe si reduce concentratia de glucoza din sange, cea care provoaca diabetul.
9. Somon salbatic
Somonul este unul dintre tipurile de peste care este extrem de bogat in acizi grasi omega 3. Asa cum spuneam si mai sus, acizi grasi reduc inflamatiile si scad nivelurile de zahar din sange.
10. Ceai verde
O cauza a diabetului o reprezinta inflamatiile cronice, care scad capacitatea corpului de absorbi zaharul din sange. Flavonoizii din ceaiul verde combat inflamatiile si stimuleaza activitatea insulinei. O ceasca de ceai verde poate face adevarate minuni.
Sursa articol: zeenews.india.com
Sursa foto: olahuna.com
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjelDe obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...
Iahnie de fasole cu afumatura si carnatiPentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...
Musaca in stil grecescO mancare usoara, satioasa si gustoasa! Retete dietetice
Paste integrale cu carne de pui in sos de rosiiRogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...
Rogolah, cornulete foarte fragede1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...
Tort cu branza si friscaSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii