Alimente care iti mentin sanatatea

Vei gasi mai jos alimente delicioase ce contin grasimi "bune", antioxidanti puternici, vitamine si minerale esentiale.

Superalimentele de mai jos actioneaza mai bine si mai repede decat suplimentele alimentare utilizate pentru reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. Nu doar ca iti vor incanta papilele gustative, ele vor lupta si impotriva bolilor:

- reduc riscul arterosclerozei
- reduc colesterolul
- scad tensiunea arteriala
- calmeaza inflamatiile
- neutralizeaza radicalii liberi
- te ajuta sa slabesti

Nu va trebui sa mergi la magazine speciale ca sa gasesti aceste alimente, vei putea face o simpla plimbare pana la piata sau supermarket. Mancatul sanatos nu trebuie sa iti rapeasca tot timpul, astfel ca vei gasi pe Culinar.ro retete usoare si rapide care sa includa aceste superalimente.

1. Migdale

Contin: grasimi bune, magneziu, calciu, potasiu, fibre. O portie trebuie sa contina 24 de migdale - 160 de calorii. Ajuta la scaderea colesterolului, iti asigura o portie generoasa de proteine, iti dau energie si sunt cea mai buna alegere cand vrei sa "rontai" ceva.
Daca nu le servesti ca si gustare, pune-le in salate de legume, cartofi la cuptor, pui la cuptor, salate de fructe sau dauga-le in bolul cu cereale de la micul dejun.

2. Mere

Contin antioxidanti si fibre, iar o portie trebuie sa fie de aprox 1 mar mediu - 80 de calorii. Sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti, reduc inflamatiile si lupta impotriva cancerului. Sunt surse excelente de fibre, imbunatatind tranzitul intestinal.
Adauga un mar taiat cubulete in cereale, dimineata; taie un mar in sferturi si adauga putina scortisoara - va avea gust de placinta cu mere fara adaosul de zahar; pentru un desert delicios, scoate cotorul unui mar, umple-l cu migdale, acopera-l cu scortisoara, pune-l intr-un vas cu putin suc de portocale sau mere si lasa-l la cuptorul cu microunde 5 minute.

3. Morcovi

Este cea mai buna sursa de beta-caroten, un antioxidant puternic. O portie=1 morcov mediu= 32 calorii.
Sunt foarte buni pentru inima si circulatie, protejeaza celulele si scad colesterolul. Pune cativa morcovi mici intr-un bol, pe masa, pentru o gustare sanatoasa la orice ora; adauga morcovi la supe, salate si alte mancaruri; in loc de chipsuri taie inventiv felii de morcov; fa un desert excelent din morcovi cu putina miere la microunde; prajeste la cuptor morcovi cu putin ulei de masline.

4. Lapte

Este o sursa importanta de calciu, magneziu si potasiu. O portie=250 ml de lapte 1%= 110 calorii.
Scade tensiunea arteriala, ajuta oasele sa se mentina in forma si daca vei consuma lapte integral – nu te vei ingrasa.
Bea lapte cu cacao si putin indulcitor; micul dejun trebuie sa contina un pahar de lapte integral; adauga lapte in supe in loc de apa; bea lapte in loc de apa cand iti este sete; comanda cafea cu lapte degresat, in loc de frisca; la prajituri sau sosuri foloseste doar lapte 0%.

5. Fasole

Fasolea mare este bogata in fibre, potasiu si magneziu. O portie = 1/2 cana = 112 calorii.
Daca vei manca fasole de 4 ori pe saptamana in diverse combinatii vei scadea riscul bolilor de inima cu peste 20 de procente.
Clateste fasolea inainte de a o manca pentru a indeparta sodiul, serveste-o in chili, supe, tocanite. Pregateste o gustare satioasa dintr-o felie de paine integrala cu pasta de fasole si branza rasa; gateste o salata excelenta cu fasole alba si neagra, rosii, praz, ulei de masline, suc de lamaie si piper; amesteca in mixer fasole fiarta cu usturoi, chimen si chili pentru a obtine o pasta delicioasa pentru sandviciuri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Tort cu fructe uscate si turron
Bucataras.RO

Tort cu fructe uscate si turron

Tort cu fructe uscate si turron
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!