Alimente care iti mentin sanatatea

Vei gasi mai jos alimente delicioase ce contin grasimi "bune", antioxidanti puternici, vitamine si minerale esentiale.

Superalimentele de mai jos actioneaza mai bine si mai repede decat suplimentele alimentare utilizate pentru reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. Nu doar ca iti vor incanta papilele gustative, ele vor lupta si impotriva bolilor:

- reduc riscul arterosclerozei
- reduc colesterolul
- scad tensiunea arteriala
- calmeaza inflamatiile
- neutralizeaza radicalii liberi
- te ajuta sa slabesti

Nu va trebui sa mergi la magazine speciale ca sa gasesti aceste alimente, vei putea face o simpla plimbare pana la piata sau supermarket. Mancatul sanatos nu trebuie sa iti rapeasca tot timpul, astfel ca vei gasi pe Culinar.ro retete usoare si rapide care sa includa aceste superalimente.

1. Migdale

Contin: grasimi bune, magneziu, calciu, potasiu, fibre. O portie trebuie sa contina 24 de migdale - 160 de calorii. Ajuta la scaderea colesterolului, iti asigura o portie generoasa de proteine, iti dau energie si sunt cea mai buna alegere cand vrei sa "rontai" ceva.
Daca nu le servesti ca si gustare, pune-le in salate de legume, cartofi la cuptor, pui la cuptor, salate de fructe sau dauga-le in bolul cu cereale de la micul dejun.

2. Mere

Contin antioxidanti si fibre, iar o portie trebuie sa fie de aprox 1 mar mediu - 80 de calorii. Sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti, reduc inflamatiile si lupta impotriva cancerului. Sunt surse excelente de fibre, imbunatatind tranzitul intestinal.
Adauga un mar taiat cubulete in cereale, dimineata; taie un mar in sferturi si adauga putina scortisoara - va avea gust de placinta cu mere fara adaosul de zahar; pentru un desert delicios, scoate cotorul unui mar, umple-l cu migdale, acopera-l cu scortisoara, pune-l intr-un vas cu putin suc de portocale sau mere si lasa-l la cuptorul cu microunde 5 minute.

3. Morcovi

Este cea mai buna sursa de beta-caroten, un antioxidant puternic. O portie=1 morcov mediu= 32 calorii.
Sunt foarte buni pentru inima si circulatie, protejeaza celulele si scad colesterolul. Pune cativa morcovi mici intr-un bol, pe masa, pentru o gustare sanatoasa la orice ora; adauga morcovi la supe, salate si alte mancaruri; in loc de chipsuri taie inventiv felii de morcov; fa un desert excelent din morcovi cu putina miere la microunde; prajeste la cuptor morcovi cu putin ulei de masline.

4. Lapte

Este o sursa importanta de calciu, magneziu si potasiu. O portie=250 ml de lapte 1%= 110 calorii.
Scade tensiunea arteriala, ajuta oasele sa se mentina in forma si daca vei consuma lapte integral – nu te vei ingrasa.
Bea lapte cu cacao si putin indulcitor; micul dejun trebuie sa contina un pahar de lapte integral; adauga lapte in supe in loc de apa; bea lapte in loc de apa cand iti este sete; comanda cafea cu lapte degresat, in loc de frisca; la prajituri sau sosuri foloseste doar lapte 0%.

5. Fasole

Fasolea mare este bogata in fibre, potasiu si magneziu. O portie = 1/2 cana = 112 calorii.
Daca vei manca fasole de 4 ori pe saptamana in diverse combinatii vei scadea riscul bolilor de inima cu peste 20 de procente.
Clateste fasolea inainte de a o manca pentru a indeparta sodiul, serveste-o in chili, supe, tocanite. Pregateste o gustare satioasa dintr-o felie de paine integrala cu pasta de fasole si branza rasa; gateste o salata excelenta cu fasole alba si neagra, rosii, praz, ulei de masline, suc de lamaie si piper; amesteca in mixer fasole fiarta cu usturoi, chimen si chili pentru a obtine o pasta delicioasa pentru sandviciuri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Prajitura Regina Maria
2
Prajituri

Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria este o delicioasa prajitura de casa cu crema fina, cu 2 tipuri de blat, unul fiind cu nuca de cocos....

Prajitura Regina Maria
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Chec cu visine
Bucataras.RO

Chec cu visine

Azi va propun o reteta de chec foarte buna pe care o puteti pregati cu orice fel de fructe. Imi place acest chec pentru ca...

Chec cu visine
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori