Borsul este un preparat traditional romanesc, iar gospodinele il folosesc pentru a acri ciorbele. Insa, borsul poate fi consumat si ca atare, deoarece acesta are puternice efecte "tamaduitoare" si aduce multe beneficii organismului.
De exemplu, borsul contine vitaminele C, D, B, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si enzime bune.In mare, puterea terapeutica a borsului vine de la drojdia de bere, cea care ajuta la fermentatie. Borsul preparat in casa (dupa reteta de mai jos) are urmatoarele efecte curative:
- Adjuvant in tratarea cancerului de colon si a tuberculozei (anumite substante active din aceasta licoare blocheaza dezvoltarea bacililor);
- Scade tensiunea arteriala;
- Reduce colesterolul;
- Previne tromboza si infarctul miocardic;
- Tratateaza insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronica, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
- Detoxifica organismul;
- Calmează durerile de ficat si de bila.
Daca sunteti din Ardeal, trebuie sa stiti ca exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi. De asemenea, cel care prepara borsul trebuie sa traga de par pe cineva, altfel nu o sa se acreasca.
Pentru a fi mai usor de consumat de copii, se recomanda adaugarea unei linguri de miere, borsul devenind astfel o bautura racoritoare excelenta.
Borsul traditional poate fi preparat in casa prin folosirea urmatoarelor ingrediente:
5l apa
500 g tarate de grau
100 g paine neagra
3 linguri de malai
leustean
Mod de preparare:
Intr-un vas mare se sticla se face o plamada prin umezirea cu apa rece a amestecului format din 250 g tarate si 100 g paine neagra faramitata. Aceasta se lasa timp de 2 zile la dospit.
Se adauga restul de tarate, cele 3 linguri de malai si leusteanul. Peste toate acestea se toarna apa incalzita pana cand ajunge la temperatura de 60 grade. Vasul se pastreaza intr-un loc caldut si de 2-3 ori pe zi se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa limpezire, lichidul se toarna in sticle si se pastreaza la frigider.
Sursa articol: sfatulparintilor.ro, apc-romania.ro
Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii