Borsul este un preparat traditional romanesc, iar gospodinele il folosesc pentru a acri ciorbele. Insa, borsul poate fi consumat si ca atare, deoarece acesta are puternice efecte "tamaduitoare" si aduce multe beneficii organismului.
De exemplu, borsul contine vitaminele C, D, B, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si enzime bune.In mare, puterea terapeutica a borsului vine de la drojdia de bere, cea care ajuta la fermentatie. Borsul preparat in casa (dupa reteta de mai jos) are urmatoarele efecte curative:
- Adjuvant in tratarea cancerului de colon si a tuberculozei (anumite substante active din aceasta licoare blocheaza dezvoltarea bacililor);
- Scade tensiunea arteriala;
- Reduce colesterolul;
- Previne tromboza si infarctul miocardic;
- Tratateaza insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronica, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
- Detoxifica organismul;
- Calmează durerile de ficat si de bila.
Daca sunteti din Ardeal, trebuie sa stiti ca exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi. De asemenea, cel care prepara borsul trebuie sa traga de par pe cineva, altfel nu o sa se acreasca.
Pentru a fi mai usor de consumat de copii, se recomanda adaugarea unei linguri de miere, borsul devenind astfel o bautura racoritoare excelenta.
Borsul traditional poate fi preparat in casa prin folosirea urmatoarelor ingrediente:
5l apa
500 g tarate de grau
100 g paine neagra
3 linguri de malai
leustean
Mod de preparare:
Intr-un vas mare se sticla se face o plamada prin umezirea cu apa rece a amestecului format din 250 g tarate si 100 g paine neagra faramitata. Aceasta se lasa timp de 2 zile la dospit.
Se adauga restul de tarate, cele 3 linguri de malai si leusteanul. Peste toate acestea se toarna apa incalzita pana cand ajunge la temperatura de 60 grade. Vasul se pastreaza intr-un loc caldut si de 2-3 ori pe zi se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa limpezire, lichidul se toarna in sticle si se pastreaza la frigider.
Sursa articol: sfatulparintilor.ro, apc-romania.ro
Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPrintre picaturi, dar nu de ploaie, ca a fost canicula, am pus si de-o prajitura, ca aveam 7 albusuri ramase prin frigider,...
Desert prajitura cu aia si aia si ailaltaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii