In functie de tipul de peste pe care il ai - mai mic sau mare, salau sau cega, pastravi sau nisetru - poti prepara diferite tipuri de mancare.
Un crap de un kilogram - un kilogram jumatate este suficient pentru o familie formata din patru persoane si se poate imparti astfel: se pune pestele pe fundul de lemn si cu un cutit de bucatarie bine ascutit se taie capul, apoi coada, astfel incat pe acestea sa raman si carne. Restul pestelui se taie in felii grosute, cam in patru bucati. Feliile ar trebui sa fie late cam de doua degete.
Daca pestele este destul de mare, cele patru felii se vor despica inca o data pe directia sirei spinarii, se vor scoate oasele mari, ca niste ace groase, care ies foarte usor, iar feliile se vor praji. Din cap, coada si lapti se va prepara o ciorba.
Asadar, dintr-un crap maricel poti pregati pentru masa de pranz ciorba si peste prajit, la care poti sa adaugi si o salata verde , bogata in saruri si minerale. De altfel, si pestele contine saruri foarte necesare organismului, cum este iodul.
Poti opta si pentru alta varianta: dupa ce ai taiat capul si coada pentru ciorba, poti frige la cuptor corpul pestelui, intreg, cu rosii, usturoi sau ceapa, untdelemn si vin. Sau feliile, care la prima impartire au fost destinate sa fie prajite, pot fi preparate plachie. O alta varianta este sa prepari din cap si coada piftie.
Crapul se poate pune in intregime in tava, umplut sau simplu, sau poate fi servit intreg si ca rasol , cu un sos maioneza sau alt sos adecvat. Daca a avut si icre, se sareaza si se pun la rece, urmand sa fie preparate ca salata, servita pe mici felioare de paine, ca aperitiv.
Salaul, cu greutatea de peste 1 kg se poate prepara de asemenea intreg ca rasol, cu un sos potrivit - un sos cald, preparat cu unt, daca pestele este servit cald, sau alt sos cu untdelemn, daca pestele este servit rece.
Salaul se poate prepara si pane. In acest caz se scot fileurile de salau, astfel incat sa nu se sfarame, se aplatizeaza foarte putin, se trec prin ou si prin pesmet de doua ori si se prajesc. Pentru a nu se pierde nimic, din restul pestelui (capul si oasele) seface un bulion de peste din care se va prepara sosul adecvatcare se serveste cu pestele prajit.
Salaul este un peste mai fin decat crapul si se serveste, de obicei, ca rasol.
Stiuca este, de asemenea, un peste slab, bun pentru persoanele care tin regim. Stiuca se fierbe intreaga si se serveste, de obicei, ca rasol. Daca se face o mancare cu sos, stiuca se taie in doua de-a lungul sirei spinarii si apoi fiecare jumatate se taie in bucati potrivite. Stiuca se mai poate prepara si umpluta.
In general, pestele nu este un aliment prea satios, desi este bogat in substante nutritive, de aceea meniul care contine peste trebuie completat cu un fel de mancare mai substantial.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherrySosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agrisePentru ca sunt la regim azi am pregatit o tocanita cu putine grasimi,iar ajutorul de nadejde a fost vasul Zepter.
Tocanita dietetica cu pulpe de pui dezosate in vas ZepterPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii