Ce poti pregati din peste

In functie de tipul de peste pe care il ai - mai mic sau mare, salau sau cega, pastravi sau nisetru - poti prepara diferite tipuri de mancare.


Un crap de un kilogram - un kilogram jumatate este suficient pentru o familie formata din patru persoane si se poate imparti astfel: se pune pestele pe fundul de lemn si cu un cutit de bucatarie bine ascutit se taie capul, apoi coada, astfel incat pe acestea sa raman si carne. Restul pestelui se taie in felii grosute, cam in patru bucati. Feliile ar trebui sa fie late cam de doua degete.

Daca pestele este destul de mare, cele patru felii se vor despica inca o data pe directia sirei spinarii, se vor scoate oasele mari, ca niste ace groase, care ies foarte usor, iar feliile se vor praji. Din cap, coada si lapti se va prepara o ciorba.

Asadar, dintr-un crap maricel poti pregati pentru masa de pranz ciorba si peste prajit, la care poti sa adaugi si o salata verde , bogata in saruri si minerale. De altfel, si pestele contine saruri foarte necesare organismului, cum este iodul.

Poti opta si pentru alta varianta: dupa ce ai taiat capul si coada pentru ciorba, poti frige la cuptor corpul pestelui, intreg, cu rosii, usturoi sau ceapa, untdelemn si vin. Sau feliile, care la prima impartire au fost destinate sa fie prajite, pot fi preparate plachie. O alta varianta este sa prepari din cap si coada piftie.

Crapul se poate pune in intregime in tava, umplut sau simplu, sau poate fi servit intreg si ca rasol , cu un sos maioneza sau alt sos adecvat. Daca a avut si icre, se sareaza si se pun la rece, urmand sa fie preparate ca salata, servita pe mici felioare de paine, ca aperitiv.

Salaul, cu greutatea de peste 1 kg se poate prepara de asemenea intreg ca rasol, cu un sos potrivit - un sos cald, preparat cu unt, daca pestele este servit cald, sau alt sos cu untdelemn, daca pestele este servit rece.

Salaul se poate prepara si pane. In acest caz se scot fileurile de salau, astfel incat sa nu se sfarame, se aplatizeaza foarte putin, se trec prin ou si prin pesmet de doua ori si se prajesc. Pentru a nu se pierde nimic, din restul pestelui (capul si oasele) seface un bulion de peste din care se va prepara sosul adecvatcare se serveste cu pestele prajit.

Salaul este un peste mai fin decat crapul si se serveste, de obicei, ca rasol.

Stiuca este, de asemenea, un peste slab, bun pentru persoanele care tin regim. Stiuca se fierbe intreaga si se serveste, de obicei, ca rasol. Daca se face o mancare cu sos, stiuca se taie in doua de-a lungul sirei spinarii si apoi fiecare jumatate se taie in bucati potrivite. Stiuca se mai poate prepara si umpluta.

In general, pestele nu este un aliment prea satios, desi este bogat in substante nutritive, de aceea meniul care contine peste trebuie completat cu un fel de mancare mai substantial.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
4
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Bucataras.RO

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ohhhh, de cand asteptam sa mananc o astfel de ciorbita!!! De mult timp imi zboara gandul spre o ciorbita de fasole cu...

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!