In functie de tipul de peste pe care il ai - mai mic sau mare, salau sau cega, pastravi sau nisetru - poti prepara diferite tipuri de mancare.
Un crap de un kilogram - un kilogram jumatate este suficient pentru o familie formata din patru persoane si se poate imparti astfel: se pune pestele pe fundul de lemn si cu un cutit de bucatarie bine ascutit se taie capul, apoi coada, astfel incat pe acestea sa raman si carne. Restul pestelui se taie in felii grosute, cam in patru bucati. Feliile ar trebui sa fie late cam de doua degete.
Daca pestele este destul de mare, cele patru felii se vor despica inca o data pe directia sirei spinarii, se vor scoate oasele mari, ca niste ace groase, care ies foarte usor, iar feliile se vor praji. Din cap, coada si lapti se va prepara o ciorba.
Asadar, dintr-un crap maricel poti pregati pentru masa de pranz ciorba si peste prajit, la care poti sa adaugi si o salata verde , bogata in saruri si minerale. De altfel, si pestele contine saruri foarte necesare organismului, cum este iodul.
Poti opta si pentru alta varianta: dupa ce ai taiat capul si coada pentru ciorba, poti frige la cuptor corpul pestelui, intreg, cu rosii, usturoi sau ceapa, untdelemn si vin. Sau feliile, care la prima impartire au fost destinate sa fie prajite, pot fi preparate plachie. O alta varianta este sa prepari din cap si coada piftie.
Crapul se poate pune in intregime in tava, umplut sau simplu, sau poate fi servit intreg si ca rasol , cu un sos maioneza sau alt sos adecvat. Daca a avut si icre, se sareaza si se pun la rece, urmand sa fie preparate ca salata, servita pe mici felioare de paine, ca aperitiv.
Salaul, cu greutatea de peste 1 kg se poate prepara de asemenea intreg ca rasol, cu un sos potrivit - un sos cald, preparat cu unt, daca pestele este servit cald, sau alt sos cu untdelemn, daca pestele este servit rece.
Salaul se poate prepara si pane. In acest caz se scot fileurile de salau, astfel incat sa nu se sfarame, se aplatizeaza foarte putin, se trec prin ou si prin pesmet de doua ori si se prajesc. Pentru a nu se pierde nimic, din restul pestelui (capul si oasele) seface un bulion de peste din care se va prepara sosul adecvatcare se serveste cu pestele prajit.
Salaul este un peste mai fin decat crapul si se serveste, de obicei, ca rasol.
Stiuca este, de asemenea, un peste slab, bun pentru persoanele care tin regim. Stiuca se fierbe intreaga si se serveste, de obicei, ca rasol. Daca se face o mancare cu sos, stiuca se taie in doua de-a lungul sirei spinarii si apoi fiecare jumatate se taie in bucati potrivite. Stiuca se mai poate prepara si umpluta.
In general, pestele nu este un aliment prea satios, desi este bogat in substante nutritive, de aceea meniul care contine peste trebuie completat cu un fel de mancare mai substantial.
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscatePrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Am adaptat o reteta dintr-o revista GoodFood si iata ce a iesit:
Briose cu migdale si cacaoReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii