Este o perioada excelenta pentru detoxifiere, este momentul in care ne dorim sa scapam de kilogramele acumulate peste iarna si sunt zile perfecte pentru a gati retete savuroase, de post, pentru intreaga familie. Postul sau mancarea strict vegetariana nu trebuie sa fie o corvoada. Nu trebuie sa te simti slabita, lipsita de energie sau sa nu iti faca placere ceea ce mananci. Dimpotriva. Trebuie sa fie o perioada de maxima bucurie, de reincarcare a bateriilor si de energizare. Natura ne-a binecuvantat cu legume si fructe minunate, care pot fi folosite in retete simple, usor de realizat, fara sa pierdem prea mult timp in bucatarie. Timpul este si el un factor de decizie, pentru ca de cele mai multe ori, muncim mult, avem responsabilitati si renuntam prea usor la a gati o masa savuroasa pentru cei dragi. Pe internet vei gasi o multime de retete, mai simple sau mai complicate, care iti promit gust si culoare, energie si kilograme in minus. Insa tot cele mai bune mancaruri sunt cele testate, gatite cu dragoste, pregatite in casa, pentru o familie intreaga. Astazi m-am gandit sa-ti ofer un meniu excelent pentru post/ detoxifiere/ slabire, dar care poate fi pregatit oricand, pentru ca iti va da putere si energie, dar iti va lasa si timp sa te ocupi de ceea ce iti place. Meniu vegetarian/ de post Mic dejun: Smoothie verde Este o bautura delicioasa si detoxifianta, care poate fi consumata in loc de mic dejun sau ca o gustare energizanta, in cursul diminetii. Ingrediente: cateva frunze de spanac tanar (o mana buna), o portocala, o banana, un mar verde, jumatate de castravete si jumatate de avocado, putina zeama de lamaie. Mod de preparare: se mixeaza totul in blender cateva minute, se adauga apa sau gheata pisata, dupa gust. Secrete: prepara-ti propriul smoothie cu fructele si legumele preferate: banane, portocale si zmeura sau ananas, capsuni, mure si spanac. Fructele pot fi si congelate! Pranz: Zacusca raw Este una dintre salatele mele preferate, de fapt un fel de mancare foarte sanatos, foarte cremos, colorat si gustos. Ingrediente: 4 rosii, 2 ardei grasi mici (galbeni), ceapa verde dupa gust, busuioc, oregano, patrunjel, un strop de lamaie, sare, piper, chili, un avocado mare. Mod de preparare: Rosiile, ardeii, ceapa si avocado se taie si se pun in blender Se adauga condimentele Se mixeaza bine Se poate servi in ardei mari rosii sau in lipii sau chiar pe paine prajita, decorata cu frunze de patrunjel. Secrete: Poti schimba aceasta reteta foarte usor - dintr-un preparat raw poti face unul vegetarian clasic, adaugand cateva ciuperci trase la tigaie, intr-o lingura de ulei de masline. Combinatia este fantastica! Serveste cu putin sos de soia. Gustare: Salata marocana Este ideala pentru o gustare de dupa-amiaza si are un gust care te va surprinde placut! Ingrediente: 3 morcovi, 50 g fistic crud, 50 g stafide, putina zeama de lamaie, 1 catel de usturoi, chimen, scortisoara, chili, ulei de masline, busuioc. Mod de preparare: Fisticul si stafidele se lasa 2-3 ore in apa rece la hidratat. Morcovii se taie pe lungime, in fasii subtiri, se stropesc cu putina zeama de lamaie si se pun intr-un castron. Se adauga fisticul si stafidele hidratate. Intr-un vas se prepara un dresing din: zeama de lamaie, usturoi zdrobit, chimen, scortisoara, chili si ulei de măsline. Se amesteca foarte bine, eventual la blender. Se adauga dresingul peste morcovi, stafide si fistic si se orneaza cu busuioc. Secrete: poti inlocui morcovii cu salata verde sau rucola. Cina: Felul 1. Supa de avocado, castraveti si menta Este proaspata, delicioasa si foarte satioasa. Merge perfect la cina, la un pranz cu prietenii sau oricand iti este foame. Ingrediente: un avocado mare, bine copt, 2 castraveti, 1 ardei verde, 1 rosie mica, putina zeama de lamaie, 1 catel usturoi, sare, menta proaspata sau uscata, busuioc. Mod de preparare: Rosia se curata de coaja. Se pun toate ingredientele in blender, la viteza maxima. Se adauga apa rece, dupa cat de groasa vrei sa fie supa. Se orneaza cu menta proaspata si ardei iute, daca iti place mai picanta. Secrete: Te-ai gandit vreodata sa servesti supa ca in poza de mai jos?! Succes garantat! Felul 2. Tabouleh Este o salata libaneza speciala, care pentru mine “functioneaza” ca o veritabila cina. Este satioasa, gustoasa si foarte parfumata. Ingrediente: cuscus din comert, 2 legaturi de patrunjel, 2 rosii, 1 castravete, ½ ardei, o ceapa rosie sau cateva fire de ceapa verde, sare, piper, ulei de masline, zeama de la ½ lamaie. Mod de preparare: Cuscus-ul se pune in apa clocotita cu sare si se lasa acoperit cam 15 minute. Dupa ce este gata, se amesteca intr-un castron cu rosiile taiate cubulete, castravetele feliat, ardeiul taiat mic, ceapa, sare, piper, 2 linguri de ulei de masline, zeama de lamaie si patrunjelul parfumat. Amestecul de legume si paste se poate inveli intr-o lipie, insa pentru mine cuscus-ul este suficient si il mananc asa, simplu. Secrete: Este o salata foarte satioasa. Evident, in loc de ulei, poti folosi avocado, iar pentru un plus de gust – serveste-o cu putin sos de mango. Desert: Crema de banane si capsuni Este perfecta seara tarziu, cand ti-e pofta de ceva bun. Poti folosi si capsuni congelate, fara probleme, dar si alte fructe, dupa preferinte. Ingrediente: 3 banane, 1 avocado, 300 g capsuni, 1 baton de vanilie/ cateva picaturi de esenta, miere dupa gust. Mod de preparare: Pune in blender avocado, vanilia si mierea si mixeaza-le la viteza maxima. Adauga bananele si apoi capsunile. La sfarsit adaugi 3-4 linguri de miere. Crema se pune in pahare din sticla si se lasa la congelator o ora, inainte de a o servi. Secrete: Orneaz-o cu sos facut la blender din cateva capsuni proaspete! Cred in bucatarie cu dragoste. Cred in prepararea mancarii cu pace in suflet si cu iubire. Cred ca ne punem amprenta pe tot ceea ce facem, iar o masa simpla, dar gatita din inima, este mai buna decat o masa fastuoasa, cu zece feluri preparate “dupa carte”, stand ore in sir in bucatarie. Cartea Fa dragoste in bucatarie!, cu o multime de retete unice si atent alese, ca cele de mai sus, o poti cumpara de aici! In carte mai gasesti: retete raw simple si gustoase, retete vegetariene si de post, retetele mele preferate (Tiramisu si Spaghetti Tetrazzini, dar si multe altele), retetele mamei mele de pasca si cozonac, retete pentru Paste si o selectie de dulciuri raw excelente pentru dieta, dar elegante si potrivite pentru petreceri glamour. Ioana Budeanu www.ioanabudeanu.com
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscatePrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Nu stiu voi, insa eu ma declar o impatimita a ardeilor copti. De regula ii coceam si ii puneam in congelator, insa anul...
Ardei copti, la borcanReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii