Dieta care combate cancerul

In aparitia cancerului intervin cauze pe care nu le putem controla, cum ar mostenirea genetica sau mediul in care traim, dar pentru a fi in avantaj este bine sa incerci sa lupti, atit cit poti. Un prim pas ar fi dieta potrivita.


Cercetatorii au demonstrat ca obiceiurile alimentare sint asociate cu riscul aparitiei anumitor forme de cancer. Aproximativ 35% din cazurile de mortalitate la bolnavii de cancer sint determinate de factori ce tin de dieta.

�Dietele cu un continut redus de grasimi si ridicat de fibra, bogate in fructe, legume si cereale sint aociate cu riscuri reduse de aparitie a cancerului�, spune nutritionistul Elaine Magee, autorul unor carti de specialitate. Ea a cercetat timp de doi ani influenta alimentatiei asupra aparitieii bolii si a constatat ca dieta axata pe continut redus de grasimi este foarte eficienta.

Recomandarile cercetatorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din SUA pot constitui un punct de plecare, daca te gindesti sa duci o viata echilibrata, cu o dieta santaoasa:

- nu consuma mai mult de 85 de grame de carne rosie pe zi (o bucata cam de marimea unei carti de joc)
- renunta la mincarurile grase sau limiteaza consumul de grasimi. Exista o legatura intre consumul de grasimi si aparitia cancerului de sin, col, prostata, pancreas si enodmetru, spun doctorii.
- evita mincarurile sarate; condimenteaza preparatele cu verdeata sau alte condimente in loc de sare
- barbatii ar trebui sa nu consume mai mult de doua pahare de vin pe zi, iar femeile nu mai mult de un pahar. Alcoolul duce la aparitia cancerului cavitatii bucale sau laringelui sau la aparitia cancerului la plamini, colon sau sin, au constatat cercetatorii.
- nu minca preparate foarte prajite. Micarurile expuse la temperaturi ridicate produc substante care provoaca tumori.
- evita cresterile exagerate in greutate
- fa plimbari zilnice de o ora sau exercitii

In afara de aceste sfaturi, nutritionistii iti amintesc sa consumi cinci pina la noua portii de fructe si legume pe zi. Nu ar trebuie sa fie foarte greu sa treci de acest punct: dimineata, inainte de a pleca la serviciu, maninca un fruct; daca iti faci un sandvis, pune si o felie de rosie sau o frunza de salata; adauga legume in supa sau presara-le, cu generozitate, pe pizza; renunta la snacksuri, alegind, in schimb, o banana sau un mar.

Dieta bogata in legume protejeaza organismul impotriva cancerului. Acestea sint bogate in fibra, in substante antioxidante si phytochimicale. Doctorii spun ca aceste substante blocheaza sau incetinesc activitatea compusilor care produc cancerul.

Fructele si legumele pot fi tratate cu pesticide. Nu se stie insa daca pesticidele si ierbicidele, la fel ca si aditivii alimentari, duc la aparitia cancerului uman, consumate in cantitati moderate. Totuai, este recomandat sa incerci sa te protejezi de actiunea acestora. Metoda este foarte simpla: spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Arunca frunzele de deasupra la salata si varza.

Alege fructe si legume cu un cotinut ridicat de vitamina C, care blocheaza transformarea nitritului in nitrosamina, substanta asociata cu aparitia cancerului. In plus, evita mincarurile tratate cu nitriti, cu ar fi bacon, salam, cirnati.

Vrei sa incepi de astazi? Culinar iti recomanda o mincare cu pui si legume, cu continut redus de grasimi:

Ingrediente: 1 dovlecel, taiat marunt, 200 de grame de carne de pui sau curcan, jumatate de ceapa taiata marunt, 100 grame ciuperci, jumatate de radacina de telina, taiata marunt, un ardei rosu, taiat marunt, 100 grame iaurt, 2 � 3 lingurite sos de soia, 2 lingurite amidon de porumb, un ou, 300 grame smintina slaba, 3 lingurite margarina light, doua linguri lapte praf, 100 grame brinza fara grasimi, multe condimente si verdeata

Mod de pregatire: Intr-o cratita se topeste margarina, se soteaza ceapa, ciupercile, telina si ardeiul. Se adauga oul si se amesteca. Se adauga si soul de soia si amidonul si incorporeaza usor laptele praf. Se lasa pe foc pina incepe sa se ingroase usor. Intr-un alt vas uns cu margarina se amesteca jumatate din cantitatea de sos, dovleceii, puiul, brinza, condimentele, iaurtul si smintina. Se acopera cu restul de sos. Deasupra se poate presara putin cascaval ras. Se tine la cuptor 40 � 50 de minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert prajitura cu capsuni

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Cand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...

Mancare de urzici cu mamaliga
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa Crema de Spanac - de post, pregatita cu blenderul Oster
1
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Spanac - de post, pregatita cu blenderul Oster

Aproape ca este de necrezut cum din cateva ingrediente simple putem sa obtinem preparate delicioase. Gata in mai putin de 30...

Supa Crema de Spanac - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster
2
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster

De multe ori uitam ca supele creme sunt foarte sanatoase si nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor, si nu numai. Este o...

Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster
3
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster

Dovleceii au un continut caloric scazut si sunt recomandati pentru cei care tin diete, dar in acelasi timp sunt o sursa...

Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster
4
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster

Napii sunt o leguma uitata, care nu prea se mai cultiva la noi, dar apreciata in alte bucatarii, printre care cea franceza....

Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
5
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster

Morcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara