Iaurtul, prietenul digestiei

Iaurtul, prietenul digestiei

Fiecare dintre noi are “preferatele” sale când vine vorba de mâncare. Trebuie doar să avem grijă ca dieta să conțină nu doar “plăceri vinovate” sau alimente “greșite” (foarte bogate în grăsimi, zahăr sau sare), ci și alimente “bune” din punct de vedere nutrițional. Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sistemul digestiv, ajutând la re-echilibrarea dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alimentele „greșite”. Totodată, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut pentru că bacteriile de fermentare ajută digestia lactozei, pe care unii dintre noi o tolerăm mai greu. Mai mult decât atât, datorită bacteriilor vii pe care le conține, iaurtul contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale, influențând astfel funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu.   De ce este atât de importantă flora intestinală? Flora intestinală sau microbiomul, cum îi mai spun specialiștii, conține microrganismele din intestinul gros și se află într-o relație simbiotică cu organismul, astfel încât n-am putea duce o viaţă normală dacă aceasta n-ar funcționa corespunzător. Mai mult decât atât, cercetarile recente pun în evidență efecte noi ale florei intestinale, atât de complexe încât aceasta a ajuns să fie considerată ca un nou organ al corpului omenesc. Deși pare greu de crezut, un adult are o floră intestinală care numără de 10 ori mai multe celule (bacterii) decât numărul celulelor din propriile ţesuturi, aceasta putând ajunge să cântărească până la 2kg, depășind astfel greutatea creierului.   Cercetările științifice în domeniu au demonstrat faptul că acest microbiom influenţează o serie de afecțiuni importante, printre care obezitatea, bolile inflamatorii intestinale, tulburările gastro-intestinale, dar și unele tipuri de cancer și boli de ficat. Tocmai de aceea, tot mai mulți oameni de știință și specialiști se concentrează pe studiul florei intestinale și pe modalitățile prin care aceasta intervine în menținerea unei bune stări de sănătate. Beneficiile iaurtului pentru sănătatea florei intestinale și implicit pentru digestie au fost dezbătute și la Summit-ul mondial „Flora Intestinală Pentru Sănătate”, organizat la Madrid anul acesta. Doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Fierbințeanu, medic specialist gastro-enterolog, care a participat la acest congres, subliniază că „menținerea florei intestinale normale este esențială pentru a ne păstra starea de sănătate; putem îmbunătăţi calitatea florei intestinale printr-o alimentaţie adecvată, în care un rol esențial îl au iaurturile probiotice, care furnizează florei intestinale bacterii din genul Bifidobacterium Lactis sau Lactobacilus Casei”. Mai multe detalii legate de importanța microbionului intestinal și efectul lui asupra sănătății, puteți afla urmărind acest interviu cu doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Fierbințeanu: http://www.youtube.com/watch?v=3O4ivPk3gQE&feature=youtu.be.   Importanța consumului de iaurt a fost discutată pe larg și la primul eveniment global dedicat iaurtului, „Yogurt Summit”, desfășurat anul acesta la Boston, SUA, unde au fost dezbătute noi metode de cercetare în privința florei intestinale și rezultatele obţinute în ultimii ani cu privire la beneficiile iaurtului pentru echilibrul florei intestinale.   În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un român consumă în medie 1 produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – 3 produse pe săptămână și polonezi – 2 produse pe săptămână.   În contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare, Danone, cel mai mare producător român de iaurturi, a lansat „ 1 iaurt pe zi”, o campanie de informare și educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt. “1 iaurt pe zi” se concentrează în primul rând pe consumul zilnic de iaurt, dar amintește și alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate îmbunătați calitatea vieții. Campania se va derula în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014 și include, printre altele, cursuri de nutriție pentru tineri și copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
1
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
4
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Orez natur cu quinoa, vegetale si pere
Bucataras.RO

Orez natur cu quinoa, vegetale si pere

După risotto-ul acela cu pere, care culmea s-a evaporat, am cotrobăit prin cămară și am găsit acest amestec deosebit!...

Orez natur cu quinoa, vegetale si pere
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola