Prevenirea aterosclerozei si a maladiilor cardiovasculare se realizeaza, asadar, prin combaterea radicalilor liberi cu ajutorul consumului de antioxidanti. Uleiul de masline, fiind deosebit de bogat in antioxidanti, devine, prin urmare, un atu major in aceasta lupta.
In organism, lipoproteinele LDL au misiunea de a duce in celule colesterolul de care acestea au nevoie pentru a-si asigura multiplele functii metabolice. Dar cand radicalii liberi sunt in exces, lipoproteinele LDL se oxideaza si nu-si mai indeplinesc functia obisnuita; ele se acumuleaza in peretii arteriali, iar celulele acestora mor. Atunci, peretele arterial se umfla cu grasime. Or, s-a demonstrat ca lipoproteinele LDL bogate in acid oleic sunt mult mai rezistente la oxidare.
Uleiul de masline contine, deci, acizi grasi mononesaturati si antioxidanti, ceea ce ii permite sa fie un adevarat „politist" care combate oxidarea, acest factor al bolilor cardiovasculare, dar si al imbatranirii si al aparitiei cancerului.
Uleiul de masline, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romana Acest articol a fost preluat din cartea Uleiul de masline publicata de editura Litera
Este o reteta usoara, potrivita pentru concursul Retete de vacanta
Dovlecei si vinete paneIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Comentarii