Painea - pro sau contra?!

Acum 12.000 de ani in urma painea consta in niste turte realizate din faina de grau si apa, coapta pe plite. De abia in anul 1200 in Anglia au aparut doua feluri de paine - din faina neagra integrala si cea alba, obisnuita. De-a lungul timpului, brutarii s-au intrecut in a inventa retete pentru celebrul aliment. De exemplu in Germania se consuma mai mult painea neagra , din orz, iar in Franta - bagheta si painea alba, iar in tarile foarte sarace painea se obtine din faina de mazare, fasole sau cartofi. In zilele noastre a aparut painea integrala ecologica, realizata prin macinarea bobului de grau in intregime, bogata in minerale, fibre, aminoacizi, glucide si lipide, iar graul este cultivat fara ingrasaminte chimice sau insecticide. Painea aceasta este cea mai indicata pentru sanatatea noastra! Cand mergem la supermarket si cumparam paine ambalata ar trebui sa fim foarte atenti la eticheta acesteia si la ce contine - de cele mai multe ori vom avea surpriza ca pe langa grau sa gasim conservanti, indulcitori artificiali si gluten. (O multime de E-uri!).Painea cea mai buna pentru organism este cea din faina integrala, cu putini aditivi, fara gluten sau sare (cel mult, sare integrala). Brutarii francezi sunt cei care au inventat reteta celei mai sanatoase paini: cereale integrale, apa purificata, ovaz, faina alba, seminte de dovleac, floarea soarelui si susan, sare integrala si concentrat de soia.

Deci, inainte de a indeparta painea definitiv din viata ta, gandeste-te ca o felie nu are decat 100 de calorii (fibre, proteine, carbohidrati si 13 vitamine si minerale), iti potoleste foamea si iti da energie. Si poti alege o paine din secara sau orz, cu seminte si ingrediente naturale. Bineinteles, ca in cazul oricarui aliment, excesele nu sunt de dorit. Retete culinare de paine se gasesc aici: Chifle din 6 cereale; Paine cu iaurt; Painica umpluta, by Jamie Oliver; si alte retete de produse de panificati dulci si sarate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Spaghete cu branza
Bucataras.RO

Spaghete cu branza

Acesta este unul dintre deserturile copilariei mele, pe care mama il prepara aproape saptamanal. Este o reteta simpla, pe...

Spaghete cu branza
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise