Acum 12.000 de ani in urma painea consta in niste turte realizate din faina de grau si apa, coapta pe plite. De abia in anul 1200 in Anglia au aparut doua feluri de paine - din faina neagra integrala si cea alba, obisnuita. De-a lungul timpului, brutarii s-au intrecut in a inventa retete pentru celebrul aliment. De exemplu in Germania se consuma mai mult painea neagra , din orz, iar in Franta - bagheta si painea alba, iar in tarile foarte sarace painea se obtine din faina de mazare, fasole sau cartofi. In zilele noastre a aparut painea integrala ecologica, realizata prin macinarea bobului de grau in intregime, bogata in minerale, fibre, aminoacizi, glucide si lipide, iar graul este cultivat fara ingrasaminte chimice sau insecticide. Painea aceasta este cea mai indicata pentru sanatatea noastra! Cand mergem la supermarket si cumparam paine ambalata ar trebui sa fim foarte atenti la eticheta acesteia si la ce contine - de cele mai multe ori vom avea surpriza ca pe langa grau sa gasim conservanti, indulcitori artificiali si gluten. (O multime de E-uri!).Painea cea mai buna pentru organism este cea din faina integrala, cu putini aditivi, fara gluten sau sare (cel mult, sare integrala). Brutarii francezi sunt cei care au inventat reteta celei mai sanatoase paini: cereale integrale, apa purificata, ovaz, faina alba, seminte de dovleac, floarea soarelui si susan, sare integrala si concentrat de soia.
Deci, inainte de a indeparta painea definitiv din viata ta, gandeste-te ca o felie nu are decat 100 de calorii (fibre, proteine, carbohidrati si 13 vitamine si minerale), iti potoleste foamea si iti da energie. Si poti alege o paine din secara sau orz, cu seminte si ingrediente naturale. Bineinteles, ca in cazul oricarui aliment, excesele nu sunt de dorit. Retete culinare de paine se gasesc aici: Chifle din 6 cereale; Paine cu iaurt; Painica umpluta, by Jamie Oliver; si alte retete de produse de panificati dulci si sarate
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaO minunatie de arome!
Chec rece cu fistic si ciocolata albaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii