Inainte de a pleca la cumparaturile necesare pentru masa de Craciun, invata cum se cumpara si cum se taie carnea de porc! In plus, ai nevoie de cateva sfaturi care iti vor fi utile in pregatirea preparatelor de porc!
La cumparaturi
Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz alb, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasa si consistenta moale.
La porcii adulti culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrini culoarea devine rosu inchis si consistenta tare. Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc, celelalte caracteristici fiind ale unei carni proaspete, nu este recomandata pentru tocaturi sau fripturi, intrucit acestea ies tari si putin suculente. Aceasta carne este bine sa fie pregatita sub forma de snitel.
Impartirea carnii
Toate partile de la cap si picioarele sunt bune pentru piftie. Din cap se prepara si toba. Pulpele sunt foarte bune pentru prepararea suncii.
Jamboanele sunt foarte bune de preparat friptura la cuptor, fie butul intreg, daca nu e prea mare, fie o bucata potrivita taiata din pulpa.
Jambonul si cotletul sunt partile cele mai bune ale porcului. Din carnea de jambon se pot face snitele, tocatura pentru sarmale sau alte mancaruri.
Cotletul, care este muschiul mare, se poate taia felii, cu costita cu tot, formand "cotletele", care se pot frige pe gratar sau in tigaie sau se poate scoate muschiul intreg de pe os, fara sa fie deloc ciopartit, si se frige intreg la cuptor.
Muschiuletii, muschii mai mici, asezati sub muschiul cel mare, sunt de asemenea parti speciale. Ei se desfac cu cutitul, fara a separa partile, se aplatizeaza putin cu ciocanul de lemn, se frig pe gratar sau se prepara ca snitele. Sunt foarte fragezi.
Din partile de la piept si spate se poate scoate carnea pentru tocatura, pentru carnati sau sarmale si se prepara de asemeenea diverse feluri de mancare din carne de porc.
Sfaturi
Inlatura mare parte din grasimea vizibila inainte de a gati carnea. Organismul nostru are nevoie si de grasimi, pentru o dieta echilibrata, pentru a abosrbi vitamine sau pentru a produce energie, dar prea multa grasime nu este indicata, mai ales ca ridica nivelul colesterolului.
Pregateste carnea de porc cu verdeata si condimente pentru a-i spori aroma. Aceasta metoda de preparare este mai eficienta decat cea care recomanda folosirea sosurilor.
Cand se serveste la masa un fel de mancare din carne de porc, aceasta fiind carne grasa, mai greu de digerat, se va completa meniul cu felul intai si cu un desert mai usoare, mai sarace in grasimi si mai usor de digerat.
Ciorba din oasele de porc, de pe care s-a scos muschiul si carnea de tocat, va fi acrita cu zeama de varza, pentru ca e mai acra dar si pentru proprietatile ei: stimuleaza bila si ajuta digestia.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaDe multe ori uitam ca supele creme sunt foarte sanatoase si nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor, si nu numai. Este o...
Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul OsterDovleceii au un continut caloric scazut si sunt recomandati pentru cei care tin diete, dar in acelasi timp sunt o sursa...
Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul OsterNapii sunt o leguma uitata, care nu prea se mai cultiva la noi, dar apreciata in alte bucatarii, printre care cea franceza....
Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul OsterMorcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul OsterDe multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de CurmaleIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii