Produsele light - o varianta sanatoasa?

Produsele light sunt intr-adevar lipsite de zahar si grasimi animale. Insa pentru a le pastra gustul delicios, producatorii folosesc indulcitori sintetici si grasimi artificiale, care pot fi periculoase pentru sanatatea noastra.

In primul rand, efectul asupra creierului nu este de neglijat. Cand mananci produse foarte dulci, dar care nu au zahar (tinem cont ca zaharina este de 300 de ori mai dulce ca zaharul alb), senzatia de dulce ajunge la creier care se pregateste sa preia si caloriile aferente. Insa acestea nu exista, creierul devin "nedumerit" si se creaza un dezechilibru al metabolismului. Organimsul va retine astfel cantitati mult mai mari din celelalte alimente cu reale calorii.

Cunoscand acest mecanism, medicii au declarat ca persoanele care consuma indulcitori artificiali sunt predispusi cu 40% mai mult la riscul de obezitate, decat cei care mananca dulciuri "naturale" ca fructoza sau glucoza.

Unele grasimi "light" sau artificiale favorizeaza depunerea rapida de substante grase pe peretii vaselor de sange si sunt cancerigene. Astfel grasimile hidrogenate sunt mai periculoase pentru sanatate decat cele de origine animala ca untul sau untura. Acum insa, nu ar trebui sa le introduceti pe acestea zilnic in dieta, ci sa le consumati cu moderatie.

Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa consume produse light doar la sfatul medicului, iar femeile insarcinate si copiii, care au nevoie de un surplus de energie, nu ar trebui sa consume deloc produse light, ci alimente simple, naturale.

Sfaturile medicului includ consumul de produse usoare, naturale, ca iaurturi, carne de pui, peste si multe legume si fructe. Deserturile ar trebui sa fie alcatuite doar din fructe, chiar daca sunt foarte dulci si ingrasa.

Orice este natural, proaspat, deci neprelucrat, este mult mai sanatos. Poti consuma lapte si iaurt dietetic, insa cu moderatie, aceasta fiind singura varianta de produse light admisa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura Regina Maria
2
Prajituri

Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria este o delicioasa prajitura de casa cu crema fina, cu 2 tipuri de blat, unul fiind cu nuca de cocos....

Prajitura Regina Maria
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
4
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
5
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Parteneri
Supa crema de linte
Bucataras.RO

Supa crema de linte

Ce ziceți de o supă-cremă delicioasă? Nouă ne-a plăcut foarte mult. 

Supa crema de linte
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori