Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, fostul corporatist şi o pictoriţă au decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri". O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte  organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la Agronomie. Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă să-și crească șansele de supraviețuire (semințele sunt în fruct). La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori o dată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă. Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrănite foliar cu diverse decocturi din plante (urizici, coada calului, mușețel) Acest mod de a cultiva are un impact semnificativ asupra productivității, plantele produc mai puține fructe (de 3-4 ori mai puține decât într-un solar unde se cresc intensiv hibrizi) dar mult mai gustoase . Acesta e, de fapt, secretul gustului pierdut al roșiilor de altă dată: munca, îngrășămintele organice și metodele ne-intensive. Deşi denumirea -- aparent înşelătoare -- de CAP Gurbănești te-ar putea duce, la limită, cu gândul la agricultura socialistă, nu ai decat să intri pe site-ul http://capg.ro pentru a comanda din cateva click-uri un eșantion pentru degustare sau pentru a-ţi face un abonament cu livrare săptămânală. Caserole de 1kg sau de 500 grame se pot cumpăra şi din Metro Băneasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Șnițele din piept de pui marinat
Bucataras.RO

Șnițele din piept de pui marinat

  Asa cum v-am mai spus, eu gatesc frecvent snitele. Principalul "client" este iubitul meu si, desi el le...

Șnițele din piept de pui marinat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos