Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, fostul corporatist şi o pictoriţă au decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri". O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte  organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la Agronomie. Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă să-și crească șansele de supraviețuire (semințele sunt în fruct). La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori o dată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă. Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrănite foliar cu diverse decocturi din plante (urizici, coada calului, mușețel) Acest mod de a cultiva are un impact semnificativ asupra productivității, plantele produc mai puține fructe (de 3-4 ori mai puține decât într-un solar unde se cresc intensiv hibrizi) dar mult mai gustoase . Acesta e, de fapt, secretul gustului pierdut al roșiilor de altă dată: munca, îngrășămintele organice și metodele ne-intensive. Deşi denumirea -- aparent înşelătoare -- de CAP Gurbănești te-ar putea duce, la limită, cu gândul la agricultura socialistă, nu ai decat să intri pe site-ul http://capg.ro pentru a comanda din cateva click-uri un eșantion pentru degustare sau pentru a-ţi face un abonament cu livrare săptămânală. Caserole de 1kg sau de 500 grame se pot cumpăra şi din Metro Băneasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori