Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, fostul corporatist şi o pictoriţă au decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri". O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte  organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la Agronomie. Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă să-și crească șansele de supraviețuire (semințele sunt în fruct). La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori o dată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă. Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrănite foliar cu diverse decocturi din plante (urizici, coada calului, mușețel) Acest mod de a cultiva are un impact semnificativ asupra productivității, plantele produc mai puține fructe (de 3-4 ori mai puține decât într-un solar unde se cresc intensiv hibrizi) dar mult mai gustoase . Acesta e, de fapt, secretul gustului pierdut al roșiilor de altă dată: munca, îngrășămintele organice și metodele ne-intensive. Deşi denumirea -- aparent înşelătoare -- de CAP Gurbănești te-ar putea duce, la limită, cu gândul la agricultura socialistă, nu ai decat să intri pe site-ul http://capg.ro pentru a comanda din cateva click-uri un eșantion pentru degustare sau pentru a-ţi face un abonament cu livrare săptămânală. Caserole de 1kg sau de 500 grame se pot cumpăra şi din Metro Băneasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Aluat dulce pentru placinta
1
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
2
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Chec aperitiv cu urzici proaspete
4
Aperitive cu legume

Chec aperitiv cu urzici proaspete

Retete usoare de Primavara!

Chec aperitiv cu urzici proaspete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
5
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia