Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, fostul corporatist şi o pictoriţă au decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri". O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la Agronomie. Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă să-și crească șansele de supraviețuire (semințele sunt în fruct). La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori o dată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă. Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrănite foliar cu diverse decocturi din plante (urizici, coada calului, mușețel) Acest mod de a cultiva are un impact semnificativ asupra productivității, plantele produc mai puține fructe (de 3-4 ori mai puține decât într-un solar unde se cresc intensiv hibrizi) dar mult mai gustoase . Acesta e, de fapt, secretul gustului pierdut al roșiilor de altă dată: munca, îngrășămintele organice și metodele ne-intensive. Deşi denumirea -- aparent înşelătoare -- de CAP Gurbănești te-ar putea duce, la limită, cu gândul la agricultura socialistă, nu ai decat să intri pe site-ul http://capg.ro pentru a comanda din cateva click-uri un eșantion pentru degustare sau pentru a-ţi face un abonament cu livrare săptămânală. Caserole de 1kg sau de 500 grame se pot cumpăra şi din Metro Băneasa.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii