Rosii ca pe vremuri la tine acasa!

(0)
postat de
Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, fostul corporatist şi o pictoriţă au decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri".O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte  organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la Agronomie.Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă ...
să-și crească șansele de supraviețuire (semințele sunt în fruct).

La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori o dată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă.

Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrănite foliar cu diverse decocturi din plante (urizici, coada calului, mușețel)

Acest mod de a cultiva are un impact semnificativ asupra productivității, plantele produc mai puține fructe (de 3-4 ori mai puține decât într-un solar unde se cresc intensiv hibrizi) dar mult mai gustoase . Acesta e, de fapt, secretul gustului pierdut al roșiilor de altă dată: munca, îngrășămintele organice și metodele ne-intensive.

Deşi denumirea -- aparent înşelătoare -- de CAP Gurbănești te-ar putea duce, la limită, cu gândul la agricultura socialistă, nu ai decat să intri pe site-ul http://capg.ro pentru a comanda din cateva click-uri un eșantion pentru degustare sau pentru a-ţi face un abonament cu livrare săptămânală. Caserole de 1kg sau de 500 grame se pot cumpăra şi din Metro Băneasa.
recomandari

 
Tomatele sunt una dintre cele mai frecvent consumate „legume”,  fie in stare cruda, fie fierte, ...

citește—

In sensul botanic tomatele sunt fructe, ele neavand calitatea de desert precum o au alte fructe  ne referim ...

citește—

O rosie de marime medie contine aproximativ 25 de calorii si doar 2 grame de grasime. Este una dintre cele mai ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.