In cele ce urmeaza va prezentam 10 dintre cele mai raspandite mituri despre vegetarieni si de ce acestea sunt false. 1. NU iti poti lua toate proteinele necesare din plante Carnea nu are monopol asupra proteinelor. De fapt, toate aproape toate alimentele contin proteine. De exemplu, in 150 de grame de fasole se gaseste aceeasi cantitate de proteine ca in 28 de grame de carne. Pentru a te bucura de toti amino acizii esentiali, trebuie sa consumi fasole sau linte, nuci, seminte si lapte (sau lapte de soia / orez/ migdale). In plus, dietele vegetariene sunt mai bogate in fibre, magneziu, potasiu, antioxidanti si vitaminele C si E. 2. Atletii vegetariani nu dau acelasi randament Este cat se poate de fals. Exista foarte multi atleti de top care au renuntat la carne si care au rezultate mult mai bune ca multi atleti omnivori. O dieta vegetariana poate oferi aceleasi beneficii ca si una pe baza de carne, doar ca trebuie sa fii atent si sa gasesti surse alternative de a obtine anumiti compusi pe care-i contine carnea (cum ar fi proteine si vitamina B12). 3. Dieta vegetariana garanteaza peirderea kilogramelor nedorite Nu toti vegetarienii sunt slabi sau sanatosi. De exemplu, vegetarienii care renunta la carne, dar care continua sa consume mancare procesata nu se vor bucura niciodata de beneficiile unei diete bazate pe legume si fructe. Asa ca, atunci cand renunti la carne, ai grija sa nu o inlocuiesti cu semipreparate, chiar daca sunt vegetariene. 4. Dietele vegetariene nu sunt potrivite pentru femeile insarcinate O femeie care a avut inainte de sarcina o dieta vegetariana are sanse mai mici de a se ingrasa in timpul sarcinii si are un risc mult mai mic de a face diabet gestational sau de a avea o presiune arteriala mare. Cu toate acestea, este recomandat ca in timpul sarcinii, femeile vegetariene sa manance mai multe nuci, unt de arahide, fructe uscate, soia si fasole. 5. Dietele vegetariene sunt scumpe Sigur, unele produse vegetariene bio sunt mai scumpe, dar carnea ramane cel mai scump produs alimentar pe care-l poti cumpara. In plus, legumele si fructele bio din piete, direct de la producatorii mici si mijlocii, nu sunt deloc scumpe. Depinde foarte mult si de unde alegi sa-ti faci cumparaturile si cat de organizat esti. 6. Trebuie sa fie totul sau nimic O dieta vegetariana nu inseamna neaparat o dieta din care carnea lipseste cu desavarsire. Chiar si atunci cand doar raresti consumul de carne, reduci simtitor riscul aparitiei cancerului, diabetului si a bolilor cardio-vasculare. Daca mananci o data pe luna o bucata de carne, e ok, poti inca sa te numesti vegetarian si o sa fii la fel de sanatos ca si vegetarienii care se hranesc 100% cu legume si fructe. 7. Vegetarienii sunt tot timpul infometati Daca ai o dieta vegetariana si iti este tot timpul fome, inseamna ca faci ceva gresit - nu ai destule fibre, grasimi sau proteine in dieta. Fibrele sunt cele care itit tin stomacul plin si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. In acelasi timp, grasimile si proteinele vegetale sunt surse de energie si se digera destul de greu. O mana de nuci te vor satura tot timpul, pentru ca au multe fibre, proteine si grasimi sanatoase. 8. Trebuie sa mananci "carne vegetariana" Produse vegetariene din comert, precum crenvurstii, pateurile, snitelele vegetariene sunt pline sodiu, conservanti si aditivi. Astfel ca este mult mai sanatos sa mananci carne, decat aceste "falsuri" nesanatoase. Cea mai buna "carne vegetala" este cea din ciupercile proaspete, pe care le poti gati in nenumarate feluri. 9. Vegetarienii au mai putina energie De fapt, majoritatea oamenilor care renunta la alimentele procesate din carne, cum ar fi mezelurile, au mai multa energie dupa ce trec pe o dieta vegetariana. Totusi, daca simtit ca ai mai putina energie, inseamna ca din organism iti lipseste vitamina B12 sau fierul. Acesti nutrienti se afla in cantitati mari in carne, dar ii gasim in cantitati seminficative si in lacatate, oua si unele legume verzi. De asemenea, legumele contin multa vitamina C, iar aceasta face ca organismul sa absoarba mult mai bine fierul. 10. Mancarurile vegetariene sunt plictisitoare si lipsite de gust Gresit! Exista atat de multe retete vegetariene interesante si gustoase incat n-ai cum sa te plictisesti. De asemenea, vegetarienii sunt mult mai creativi in bucatarie, pentru ca trebuie sa gaseasca tot timpul metode inventive de a inlocui si ocoli carnea. Iata cateva retete raw, care dovedesc acest lucru. Sursa articol: health.com
Sursa foto: sciencealert.com
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacToamna aromata intr-un delicios desert!
Tort Diplomat cu mere si gutuiEste un aperitiv tare bun pe masa de sarbatori, de pus la pachet sau oricum preferati sa il serviti! Important este ca e...
Chec aperitivPrimavara a venit, cel putin in calendar... Si, odata cu ea si minunatele verdeturi, izvor de sanatate si energie... Buna s-o...
Ciorba de stevie" Provocarea GastroArt"
Imam Bayildi- vinete umplute, reteta adaptataDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii