40 de mituri despre alimente

Cele mai cunoscute 40 de mituri despre alimente sunt dupa cum urmeaza: 1. Spanacul are mult fier - 100 gr de spanac au 2,4 mg de fier, iar lintea, 62 mg. 2. Cine mananca iaurt traieste mult - Iaurtul contine calciu, proteine si vitamine. Dar nu are proprietati curative. 3. Pestele contine foarte mult fosfor - 100 gr de cod la cuptor contin 190 mg de fosfor, spre deosebire de 510 mg cat contin nucile. 4. Vitamina C previne raceala - daca e luata in cantitati mari (2gr/zi) poate ameliora senzatiile, dar nu simptomele racelii. 5. Carnea rosie face "sange" - Carnea rosie si cea alba au un continut asemanator de fier. Numai ca cea rosie contine o cantitate mai mare de moglobina, pigment care, in contact cu oxigenul "aprinde" culoarea fibrelor. 6. Pestele fiert se digera mai usor - Digerarea pestelui depinde mai mult de grasimea adaugata, decat de tipul de preparare. 7. Pestele contine mult sodiu - Numai daca este la conserva sau afumat. 8. Trebuie consumate la sfarsitul mesei - Consumate ca si gustari (intre mese) fructele sunt mai usor de digerat si "curata" cu adevarat intestinele. 9. Coaja e bogata in vitamine. Principiile nutritive ale fructelor sunt concentrate numai in pulpa. 10. Lamaia "dezinfecteaza" organismul. Fals! Lamaia nu protejeaza de infectiile alimentare 11. Ouale fac rau la ficat. Ouale nu sunt daunatoare pentru ficat si nici nu-l obosesc. Insa, dat fiind ca stimuleaza contractia colecistitului, sunt contraindicate persoanelor care sufera de calculi biliari. 12. Ridica nivelul colesterolului. Daca mananci doar doua oua pe saptamana nu vei afecta nivelul colesterolului. 13. Cea alba e mai putin hranitoare decar cea rosie. Puiul e un aliment bogat in proteine si minerale. 14. E indispensabila pentru crestere. Indispensabile sunt proteinele, carnea fiind cea mai importanta sursa.Insa acestea pot fi gasite si in oua, lactate, legume si cereale. 15. Ficatul este foarte harnitor. Ficatul contine multe vitamine, minerale si proteine,dar,de asemenea, si multe grasimi si colesterol. 16. Mai bun e zaharul brun,decat cel alb. Diferenta calorita dintre zaharul alb si brun e minima. 17. Carnea de porc e grasa. Nu toata. Cotletul, care este partea cea mai slaba a porcului,are aceleasi caracteristici nutritionale ca si carnea alba. 18. Branzeturile slabe sunt cele bune. Nu exista branzeturi chiar slabe, cea de vaci, cea de casa sau cele light contin 11-13% grasime, de doua ori mai mult decat o portie ca de peste la gratar. 19. Fructele nu ingrasa. Nu contin grasimi si sunt mai slabe caloric decat dulciurile. Insa,atentie la cate si de care mananci! Bananele,de exemplu,sunt pline de calorii. 20. Grapefruitul slabeste. Nu exista alimente fara calorii.Grepfruitul are 25 calorii/100 gr si iti poate fi de ajutor doar daca-l mananci in locul altui aliment consistent. 21. Ananasul arde grasimi. Fals! Ananasul doar faciliteaza digestia. 22. Salatele cu dressing fara grasime sunt cea mai buna alegere. Salatele din legume sunt foarte bogate in vitamine. Dar corpul tau nu le poate absorbi fara putin ajutor din partea grasimilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa torni in salata dressing dupa bunul plac,un pic de ulei de masline e de ajuns. 23. Alimentele cu adaos de vitamine si minerale sunt mai bune. Depinde.Daca acestea sunt adaugate intr-un aliment dietetic,il vor transforma pe acesta in unul foarte hranitor. 24. Mazarea si fasolea ingrasa. Daca sunt consumate la inceputul mesei,impiedica asimilarea grasimilor consumate ulterior. 25. Dieta vegetariana nu are contraindicatii. E adevarat ca dieta vegetariana scade riscul pentru multe afectiuni. Dar alimentatia vegetariana,daca nu e echilibrata,poate duce la carente de calciu,fier,vitaminele B 12 si D. 26. Uleiul de masline presat la rece, e mai putin gras. Toate tipurile de ulei contin aceeasi cantitate de grasime. "Presarea la rece" de refera doar la metoda de productie. 30. Branza se consuma la sfarsitul mesei. Branza e foarte bogata in proteine si grasimi. Deci,ar trebui sa fie consumata ca o alternativa la felul doi. 27. Cei care invata au nevoie de mai multe calorii. Doar eforturile fizice au nevoie de o cantitate mare de calorii. 28. Alimentele congelate nu sunt "naturale". Temperatura joasa nu altereaza continutul de principii nutritive,vitamine si minerale. 29. Margarina, mai buna decat untul. Nu.Procedeele de productie care duc la obtinerea margarinei,altereaza acizii grasi facandu-i calitativ mai scazuti nutritional. 30. Prepararea la microunde e daunatoare. Cuptorul cu microunde permite prepararea fara ulei si nu influenteaza mult continutul de vitamine si minerale. 31. Inghetata poate substitui pranzul. Fiind un aliment nutritional complet,nu are aceeasi capacitate de a satura pe care o au cele "normale".   32. Orezul are mai putine calorii decat pastele. Cele doua alimente au un continut caloric identic:350 calorii/100 gr. 33. Zaharul provoaca diabet. Inca nu s-a demonstrat ca -in cantitati moderate- zaharul ar fi cauza acestei boli. 34. Fructele de mare sunt afrodisiatice. Nu alimentele cunt cele care influenteaza pozitiv prestatia sexuala,ci atmosferea in care sunt consumate. 35. Dieta "alba" e sanatoasa. Nu exista o dieta universala care sa faca bine tuturor. 36. Produsele integrale sunt slab calorice. Painea,pastele si biscuitii integrali sunt bogate in fibre care se umfla in stomac si pentru ca favorizeaza o absorbire lenta si graduala a zaharurilor. 37. Un suc de portocale are mai putine calorii decat un pahar de alcool. E o problema de cantitate:un deget de whisky are mai putine calorii decat un pahar mare de suc de fructe. 38. Cafeaua slaba contine mai multa cafeina decat cea concentrata. E exact pe dos.   39. Mai bine nu bei in timpul mesei pentru a evita indigestia. Apa naturala nu ar trebui sa creeze probleme, chiar daca e adevarat ca in mari cantitati poate dilua sucurile gastrice, ceea ce ar putea duce la incetinirea dietei. 40. Laptele care se strica repede contine conservanti. Fals. Acesta este supus unei tehnologii speciale:este incalzit la 135 grade Celsius si racit apoi instant. Sursa acestui articol este blogul culinar Mitinita. Heinrig Distribution: Diana Bobîrnilă

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Gogosari in sos
2
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura foaie peste foaie
3
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
4
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Ghiveci calugaresc de vinete
5
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete