De Craciun, mananca putin si sanatos!

  Chiar daca de Sarbatori ai frigiderul plin si esti invitat la petreceri cu multa mancare gustoasa si bautura, nu face excese pe care le vei regreta.

Este indicat nici sa nu gatesti foarte mult si foarte "greu", cu grasimi si zahar din belsug, atat pentru tine, cat si pentru membrii familiei tale. Eviti astfel balonarile, starile de greata sau chiar internarile de urgenta.

  Pentru a sarbatori Craciunul si Revelionul nu trebuie neaparat sa iti faci o gaura in buget si sa gatesti zile intregi. Poti avea o masa reusita chiar daca faci cate putin din fiecare fel traditional si ocolesti produsele cu multa grasime sau super-prelucrate.

Insa ce ar fi masa de Craciun fara sarmale, nu?! Limiteaza-te totusi la sarmale fara foarte mult ulei sau carne grasa, pe care o poti inlocui cu ciuperci si alte legume. Si 2-3 sarmale de persoana sunt absolut suficiente! Foloseste in loc de smantana un iaurt degresat si ardei iute, care va da savoare.

Friptura de porc inlocuieste-o cu gratar de vita sau de pui, iar garnitura de cartofi cu unt, cu legume fierte si asezonate cu mustar si condimente. In strainatate se mananca de obicei curcan in loc de porc. Adopta si tu aceasta metoda! Toba, carnatii si caltabosii pot lipsi de la masa ta. Iar daca mergi in vizita la cineva incearca doar sa gusti, nu sa faci "paguba" la masa. Consuma paine de secara sau de graham si nu paine alba. Cozonacii ii poti cumpara, insa nu manca mai mult de o felie... pe tot parcursul sarbatorilor. Este important sa iti satisfaci pofta, nu sa te indopi. Salata de boeuf o poti face cu maioneza dietetica, iar inainte de fiercare fel principal serveste o salata, care iti va reduce apetitul. Ciorbele si mancarurile gatite cu ulei si sosuri grele nu sunt indicate pentru un stomac care a "postit" cateva saptamani bune.

Nici excesul de bautura nu aduce nimic bun. Daca incepi masa cu o tuica sau o palinca, bei mult vin alb si rosu si termini cu sampanie, s-ar putea sa te imbeti si sa pierzi atat petrecerea, cat si a doua zi, cand te vei simti obosit si mahmur. In plus, daca nu esti obisnuit sa bei mult si sa amesteci bauturile, s-ar putea ca masa de Craciun sa se termine la urgente.

Nimeni nu incearca sa tina o dieta de sarbatori, insa acest lucru nu iti da "liber" la a consuma cantitati industriale de mancare. Putin si bun, este regula de baza. Si nu uita sa faci cat mai multa miscare, pentru a scapa de caloriile in exces.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Piersicute
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
3
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
4
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Desert tort cu jeleu de visine
Bucataras.RO

Desert tort cu jeleu de visine

Desert tort cu jeleu de visine
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola