Chiar daca de Sarbatori ai frigiderul plin si esti invitat la petreceri cu multa mancare gustoasa si bautura, nu face excese pe care le vei regreta.
Este indicat nici sa nu gatesti foarte mult si foarte "greu", cu grasimi si zahar din belsug, atat pentru tine, cat si pentru membrii familiei tale. Eviti astfel balonarile, starile de greata sau chiar internarile de urgenta.
Pentru a sarbatori Craciunul si Revelionul nu trebuie neaparat sa iti faci o gaura in buget si sa gatesti zile intregi. Poti avea o masa reusita chiar daca faci cate putin din fiecare fel traditional si ocolesti produsele cu multa grasime sau super-prelucrate.
Insa ce ar fi masa de Craciun fara sarmale, nu?! Limiteaza-te totusi la sarmale fara foarte mult ulei sau carne grasa, pe care o poti inlocui cu ciuperci si alte legume. Si 2-3 sarmale de persoana sunt absolut suficiente! Foloseste in loc de smantana un iaurt degresat si ardei iute, care va da savoare.
Friptura de porc inlocuieste-o cu gratar de vita sau de pui, iar garnitura de cartofi cu unt, cu legume fierte si asezonate cu mustar si condimente. In strainatate se mananca de obicei curcan in loc de porc. Adopta si tu aceasta metoda! Toba, carnatii si caltabosii pot lipsi de la masa ta. Iar daca mergi in vizita la cineva incearca doar sa gusti, nu sa faci "paguba" la masa. Consuma paine de secara sau de graham si nu paine alba. Cozonacii ii poti cumpara, insa nu manca mai mult de o felie... pe tot parcursul sarbatorilor. Este important sa iti satisfaci pofta, nu sa te indopi. Salata de boeuf o poti face cu maioneza dietetica, iar inainte de fiercare fel principal serveste o salata, care iti va reduce apetitul. Ciorbele si mancarurile gatite cu ulei si sosuri grele nu sunt indicate pentru un stomac care a "postit" cateva saptamani bune.
Nici excesul de bautura nu aduce nimic bun. Daca incepi masa cu o tuica sau o palinca, bei mult vin alb si rosu si termini cu sampanie, s-ar putea sa te imbeti si sa pierzi atat petrecerea, cat si a doua zi, cand te vei simti obosit si mahmur. In plus, daca nu esti obisnuit sa bei mult si sa amesteci bauturile, s-ar putea ca masa de Craciun sa se termine la urgente.
Nimeni nu incearca sa tina o dieta de sarbatori, insa acest lucru nu iti da "liber" la a consuma cantitati industriale de mancare. Putin si bun, este regula de baza. Si nu uita sa faci cat mai multa miscare, pentru a scapa de caloriile in exces.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaSe bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...
Placinta cu iaurtM-am gandit eu sa imprietenesc carnita cu diverse legume din gradina....asa printre ploi torentiale ne mai strecuram si...
Chiftelute imprietenite ( guguloaie)Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii