Despre uleiurile de gatit!

Desi medicii sustin ca uleiul in cantitati mari ne face rau, majoritatea dintre noi nu-l putem elimina din bucatarie. Si trebuie sa recunoastem ca si grasimile au rolul lor...

Nu toate uleiurile pentru gatit sunt nocive, ci mai ales cele rafinate, care sunt si destul de ieftine. Uleiurile presate la rece sunt foarte sanatoase, pentru ca nu au fost prelucrate termic, iar gustul si aroma lor sunt mult mai persistente.

Iata care sunt cele mai cunoscute uleiuri de gatit!

- uleiul de floare-soarelui, cel mai comun ulei de pe piata romaneasca si nu numai... Contine vitaminele A si E si este foarte potrivit pentru salate si prajeli.

- uleiul de masline este produs cu precadere in Spania si este cel mai indicat in salate, pentru substantele antioxidante pe care le contine. La acest ulei se pot adauga condimente pentru un gust mai bogat!

- uleiul de porumb este indicat pentru prajit, este recomandat diabeticilor si nu are un gust pronuntat

- uleiul de soia se foloseste mai mult in tarile vestice si SUA, are antioxidanti, este bun la prajit, dar si la salate, neavand gust pronuntat

- uleiul de orez are vitamina E, antioxidanti si grasimi nesaturate. Se foloseste mai ales in China si Japonia, insa este foarte sanatos si indicat pentru prajelile profunde la wak sau ceaun

- uleiul de arahide are gust de alune prajite si poate fi folosit in diverse mancaruri sau prajituri. Este cunoscut si folosit mai ales in bucataria asiatica

- uleiul de susan, folosit cu precadere in India, China sau Japonia, nu se foloseste la gatit, ci doar se adauga la preparate pentru potentarea gustului acestora

- uleiul de cocos este aromat si este folosit mai ales pentru preparatele dulci

- uleiul de palmier este orginar din Africa si se foloseste cu masura pentru preparatele din brutarie sau patiserie

- uleiul de nuca este cel mai scump si mai exclusivist dintre toate, are un gust delicat si se foloseste doar la salate, in marile restaurante din lume.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
4
Romania

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Ardei iuti la otet
5
Romania

Ardei iuti la otet

Acestia sunt preferatii mei! Aleg mereu ardei rosii, carnosi si foarte iuti!

Ardei iuti la otet