In scopul fragezirii carnii (mai ales cea de vinat, de vita si de oaie), pentru a da un gust placut preparatului, in special fripturii la gratar, gospodinele folosesc metoda marinarii.
Puneti la fiert 1 l de apa, cu 1/2 kg de zarzavat (morcov, ceapa, patrunjel, telina), 2-3 foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o lingurita ienibahar, 2 crengute de cimbru. Cind zarzavatul este fiert, luati vasul la o parte si peste lichidul rece adaugati 300-400 ml de vin alb, sec, 50 ml otet de 9 grade, o lingura de mujdei, o lingurita cu virf de sare. Puneti bucata de carne (aproximativ 3 kg) intr-o cratita si turnati peste ea marinata cu zarzavat cu tot. Acum, iarna, lasati vasul pe balcon la rece, nu in frigider, timp de 2 zile. Din carne pregatiti fripturi, iar lichidul de marinare folositi-l la pregatirea sosurilor, adaugati-l in cantitati mici la mincaruri si chiar la ciorbe.
Pentru carnea de vita: o lingurita cu virf de condimente (in amestec), o lingurita de mustar, 1/2 lingurita boia de ardei dulce, 1 pahar mare cu vin rosu, 1/2 pahar cu ulei. Omogenizati amestecul, puneti bucata de carne, acoperiti si lasati la rece 2 zile.
Pentru carnea de porc: o lingurita de condimente (in amestec), 1/2 lingurita de cimbru, 1/2 lingurita de suc de usturoi (presat prin mixer), 2 lingurite de mustar, 1 pahar mare cu vin alb si 1/2 pahar de ulei.
Pentru carnea de pasare: o lingura de alcool de 90 de grade sau o lingura de whisky, o lingurita de condimente, o lingurita de zeama de lamiie, 1/4 lingurita de piper macinat, 1/2 lingurita de coaja de lamiie, 1/2 cescuta de ulei. Pentru peste intreg sau fileu: o lingura de zeama de lamiie, 3 linguri de vin alb, 1/2 lingurita de tarhon (pulbere), o lingurita de sare, 1/2 pahar de ulei de masline.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseEste un preparat gustos si satios!
Tagliatelle cu ciuperci in sos albPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii