Aceste saptamani in care ne rugam, mergem la biserica si daruim mancare de post nu sunt o incercare doar pentru suflet, ci si pentru organismul nostru obisnuit cu fripturi si ciorbe bogate.
De aceea exista o saptamana inaintea Postului Pastelui, numita Saptamana Branzei, in care renuntam la carne, dar putem manca lactate, tocmai pentru a trece treptat spre postul absolut. In Biblie se spune ca un post nu se tine doar cu trupul (se renunta la carne, oua, lapte, ulei si vin) ci mai ales, cu sufletul. Trebuie sa reinvatam sa vorbim si sa gandim frumos, sa fim mai toleranti si mai buni.
Postul normal este usor de tinut, mai ales ca se gasesc numeroase retete pentru produse de post, iar restaurantele introduc in meniul lor astfel de produse. Postul negru consta in perioade in care ne hranim doar cu... apa si este extrem de greu de tinut pentru persoanele cu o viata activa sau pentru cele bolnave.
Postul Pastelui este bine de tinut si strict din punct de vedere medical, ca o perioada de detoxifiere masiva a organismului, dupa mesele bogate de sarbatori si excesele zilnice.
Pentru a tine un post ca la carte, ar trebui sa renuntam la alcool, carne, preparate pe baza de oua, lapte, branza si chiar la alimentele gatite cu ulei. Se recomanda o hrana simpla, legume si fructe servite proaspete, in salate sau fierte la aburi.
Aceasta perioada nu trebuie sa ne slabeasca organismul sau sa traim cu o vesnica senzatie de foame. De aceea se recomanda un meniu complet, care sa includa: cereale, legume cat mai variate sub forma de supe, ciorbe, salate si mancaruri, fructe, proaspete si compoturi, soia, tofu, orez si paste integrale.
Exista numeroase retete de post, incluzand mancaruri complexe, dulciuri diverse si chiar torturi, pentru cei care isi aniverseaza ziua in aceasta perioada.
Daca vrei sa tii Postul Pastelui, te asteptam pe Culinar.ro unde vei gasi numeroase retete pentru preparate de post, pentru a-ti alcatui un meniu variat si delicios.
Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna
Rulada de porc cu sos picant de pruneCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloAdor pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.
Conserva de peste cu legume pentru iarnaAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiSe spala pasarea, se transeaza in bucatele potrivite si se aseaza in oala. Zarzavatul se toaca in cubulete mici si se adauga...
Ciorba de gaina in oala sub presiuneVaiiii ce deliciu a iesit.Nu mai mancasem carne de rata din copilarie.
Rata pe varza dulceReteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii