Aceste saptamani in care ne rugam, mergem la biserica si daruim mancare de post nu sunt o incercare doar pentru suflet, ci si pentru organismul nostru obisnuit cu fripturi si ciorbe bogate.
De aceea exista o saptamana inaintea Postului Pastelui, numita Saptamana Branzei, in care renuntam la carne, dar putem manca lactate, tocmai pentru a trece treptat spre postul absolut. In Biblie se spune ca un post nu se tine doar cu trupul (se renunta la carne, oua, lapte, ulei si vin) ci mai ales, cu sufletul. Trebuie sa reinvatam sa vorbim si sa gandim frumos, sa fim mai toleranti si mai buni.
Postul normal este usor de tinut, mai ales ca se gasesc numeroase retete pentru produse de post, iar restaurantele introduc in meniul lor astfel de produse. Postul negru consta in perioade in care ne hranim doar cu... apa si este extrem de greu de tinut pentru persoanele cu o viata activa sau pentru cele bolnave.
Postul Pastelui este bine de tinut si strict din punct de vedere medical, ca o perioada de detoxifiere masiva a organismului, dupa mesele bogate de sarbatori si excesele zilnice.
Pentru a tine un post ca la carte, ar trebui sa renuntam la alcool, carne, preparate pe baza de oua, lapte, branza si chiar la alimentele gatite cu ulei. Se recomanda o hrana simpla, legume si fructe servite proaspete, in salate sau fierte la aburi.
Aceasta perioada nu trebuie sa ne slabeasca organismul sau sa traim cu o vesnica senzatie de foame. De aceea se recomanda un meniu complet, care sa includa: cereale, legume cat mai variate sub forma de supe, ciorbe, salate si mancaruri, fructe, proaspete si compoturi, soia, tofu, orez si paste integrale.
Exista numeroase retete de post, incluzand mancaruri complexe, dulciuri diverse si chiar torturi, pentru cei care isi aniverseaza ziua in aceasta perioada.
Daca vrei sa tii Postul Pastelui, te asteptam pe Culinar.ro unde vei gasi numeroase retete pentru preparate de post, pentru a-ti alcatui un meniu variat si delicios.
Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăAceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...
Aluat dulce pentru placinta• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazareO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietajMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii