Test de nutritie: cum alegi branzeturile potrivite

Test de nutritie: cum alegi branzeturile potrivite

1.Ce varsta ai ? A. 18-30 ani B. 30-50 ani C. peste 50 de ani   2.Care este I.M.C –ul tau? A. 18-23 B. 23-25 C. 25-40   3.Circumferinta taliei tale masoara? A. 80-90 cm B. 90-100 cm C. peste 100 cm   4.Care sunt valorile tensiunii tale arteriale? A. 120/70 mmHg – 139/89 mmHg B. 140/90 mmHg - 159/99 mmHg C. peste 160/100 mmHg   5.Valoarea trigliceridelor tale serice este : A. 40 – 150 mg/dl B. 150 -250 mg/dl C. 250 – 400 mg/dl   6.Valoarea serica a colestrolului tau este: A. 120-169 mg/dl B. 170- 219 mg/dl C. 220-260 mg/dl   7.Cat de des mancati carne rosie pe saptamana? A. 1-3 ori B. 3-5 ori C. zilnic/mai multe portii pe zi   8.Cat de des faceti miscare sau mergeti pe jos, in ritm alert ? A. zilnic 30 de minute B. de trei ori pe saptamana 30 de minute C. uneori/rar   9.Alimentatia ta include frecvent carbohidrati simpli(dulciuri, produse zaharoase, biscuiti etc): A. 1-3 ori pe saptamana B. 3-5 ori pe saptamana C. 5-7 ori pe saptamana/zilnic,de mai multe ori pe zi.   10.Valorile glicemiei tale a jeun (pe nemancate) sunt: A. sub 90 mg/dl B. intre 90 – 110 mg/dl C. peste 110 g/dl   11.De cate ori consumati alcool pe saptamana? A. 1-3 ori B. 3-5 ori C. mai mult de 5 ori pe saptamana/mai mult de o unitate zilnic (O unitate : 150 ml vin = 40 ml tarie= 330 ml bere)   12.Cate portii de legume mancati intr-o zi? A. 4-5 portii B. 1-3 portii C. o portie de legume la cateva zile   13.Cat de des mancati lactate si branzeturi? A. 1-2 portii/zi B. 3 portii/zi C. rar / mai mult de 3 portii pe zi   14.Cate portii de carbohidrati complecsi, sanatosi, mancati zilnic? (O portie inseamna30 g de paine integrala,75g de orez sau paste integrale fierte,25 g de cereale integrale etc) A. 6-12 portii/zi B. 2-6 portii/zi C. o portie/deloc/peste 12 portii   15.Cheltuielile tale energetice zilnice (consumul kcaloric zilnic ce cuprinde nivelul de activitate fizica si metabolismul bazal) sunt: A. peste 2500 kcal –activ(a),mereu in miscare,practica exercitii fizice cu regularitate B. 1700-2200 kcal – relativ activ(a),merge mult pe jos C. sub 1700 kcal –sedentar(a) Cheia : Acorda-ti: 0 puncte pentru fiecare A 1 punct pentru fiecare B 2 puncte pentru fiecare C   Interpretare:   I. Daca ai obtinut intre 0-14 puncte, poti consuma toate felurile de branzeturi : proaspete, mature cu gust puternic (Parmezan, Pecorino) cu mucegai albastru (Roquefort, Gorgonzola), moi (Camembert, Brie) sau semi-moi (Gouda, Edam, Provolone). Frecventa este zilnica, 1-2 portii pe zi, iar cantitatea corecta este de 30-50 sau 100g in functie de felul branzeturilor. Tine totusi cont de faptul ca branzeturile procesate: branza topita, cea emulsionata si cele tartinabile au un continut mare de grasimi si o valoare nutritionala redusa.   II. Daca ai un punctaj intre 15 -20, poti consuma toate tipurile de branzeturi, o portie de 30-50 sau 100g zilnic, in functie de felul branzeturilor. Atentie insa: cele mai potrivite alegeri pentru tine sunt branzeturile proaspete, partial degresate, cu consistenta cremoasa si arome moderate, cum ar fi: urda, ricotta,branza de vaci, cottage chese, alternativ cu telemeaua, mozarella sau casul.   III. Daca ai obtinut un scor intre 21-30 de puncte este recomandat sa consumi doar branzeturi proaspete, partial degresate, alaturi de lapte si iaurturi probiotice semidegresate, in portii de 1- 2 zilnic. Tineti cont ca branza si produsele lactate integrale contin multe grasimi saturate, de aceea trebuie evitate de cei care sufera de boli cardio-vasculare, dislipidemii (trigliceride si/sau colesterol mare) de obezitate si sindrom metabolic, de cei diagnosticati cu diabet zaharat sau care urmeaza un regim de slabire.   Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura foaie peste foaie
4
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Ghiveci calugaresc de vinete
5
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete