Totul despre ciuperci

Totul despre ciuperci

Ciuperci una si una Delicioase, cu un continut scazut in grasimi si avand o valoare nutritiva ridicata, ciupercile sunt prezente in sortimente diferite si pot fi consumate in multe feluri. Ciupercile sunt sensibile la lumina si temperaturi ridicate. Ele cresc in zone unde materia se descompune sau in armonie alaturi de alte plante sau copaci. Primele ciuperci cultivate au fost champignon de Paris, care erau crescute in pesterile umplute cu ingrasamant animal din jurul orasului. Ciupercile au fost considerate de-alungul istoriei ca fiind o delicatesa. Astazi mai exista cateva tipuri in Europa sau Asia, cum ar fi morel sau matsutake, a caror prezenta in meniu este un rasfat prin excelenta. Chiar si asa, tipurile de ciuperci cultivate in Australia sunt accesibile ca pret si devin incet ceva mai mult decat "hrana pentru vegetarieni”.

Varietati de ciuperci  
De la ciuperca comuna (agariscus bisporus) pana la exoticele norul alb si stridia galbena, ciupercile aduc meselor un mare plus de valoare nutritiva si de gust.

Stridia roz
Stridia roz, cunoscuta si ca stridia flamingo, are acelasi gust si aceeasi textura ca ciuperca stridie.
Ciuperca comuna (agariscus bisoporus)
Ciuperca comuna sau ciuperca alba este cel mai raspandit tip de ciuperca. Este culeasa inainte ca palaria ei sa se deschida si sa dezvaluie ,,bronhiile’’ gri.
Ciuperca ceasca
Ciuperca ceasca este produsul ciupercii comune mature. Similara ciupercii comune, ciuperca ceasca are o palarie care nu se deschide si un gust ceva mai puternic.
Enoki
Delicata enoki este cultivata ca un buchet de ciupercute mici cu palarie alba si cu tulpina lunga. Mai este denumita si enokitake , putand fi consumata cruda, gatita ca supa sau prajita putin la foc mare.
Shimeji
Cunoscuta si ca ciuperca de plaja , shimeji este o ciuperca japoneza cultivata in manunchiuri avand tulpina mica si groasa. Culoarea ei variaza de la un gri albicios pana la un maroniu palid.
Portobello
Portobello este o ciuperca ideala pentru a fi prajita sau pusa la cuptor datorita dimensiunii ei si gustului asemanator cu cel al carnii.
Ciuperca elvetiana maronie
Asemanatoare cu ciuperca comuna, dar avand o textura mai tare, ciuperca elvetiana maronie are o palarie de o culoare maro deschis care este uneori pestrita.
Spicul padurii negre
Ciuperca spicul padurii negre are un gust delicios si este apreciata mai mult pentru textura sa alunecoasa si totusi crocanta atunci cand este gatita.
Spicul norului alb
Denumita astfel dupa aspectul asemanator cu cel al unui nor, mai este cunoscuta si ca ciuperca jeleu ceea ce denota ca are o textura ca a jeleului.
Stridie
Ciuperca stridie este denumita astfel datorita aspectului sau ca de scoica alba. Are un gust fraged si o culoare roz sau galbena.
Shiitake
Originara din Asia, ciuperca shiitake are o palarie asemanatoare cu o umbrela neagra si o textura poroasa. Sunt folosite des in bucatariile chineze sau japoneze.
Stridia galbena
Ciuperca stridie galbena la fel ca si cea roz, nu rezista foarte mult dupa ce este culeasa si isi pierde culoarea sau gustul daca este gatita. Este mai bine sa fie consumata cruda.
Ciuperca castana
Este denumita astfel datorita gustului sau, are o textura tare si isi mentine forma si dupa ce este gatita.


Cumpararea si depozitarea ciupercilor
Unele varietati de ciuperci sunt vandute in pachete si astfel este greu de determinat cat sunt de proaspete. Cautati semne de mucegai sau scorojire datorata deshidratarii. Cand cumparati ciuperci cu palarie inchisa, cum ar fi ciuperca comuna sau ciuperca ceasca, verificati daca palaria este inchisa pentru ca ea se deschide cu trecerea timpului. Toate ciupercile proaspete trebuie sa aiba o forma buna si o culoare care luceste si nu are pete. Ciupercile care nu sunt proaspete au tendinta de a increti si au o culoare gri. Toate ciupercile care au fost cumparate la pachet pot fi lasate in ambalajul lor la frigider pana la 3 zile. Ciupercile care nu sunt in pachet pot fi tinute la fel in frigider, intr-o punga de hartie.


Pregatirea ciupercilor pentru masa
Majoritatea ciupercilor amblate nu necesita curatare inainte de a fi gatite insa este bine sa verificati daca nu au urme de murdarie. 
Folositi o carpa umeda ca sa curatati ciupercile. Ciupercile nu trebuie niciodata spalate deoarece absorb lichidul si devin saturate.
Inainte de a le gati, curatati baza tulpinilor deoarece aceasta zona are adesea o textura usor de mestecat, apoi alegeti felul in care le veti gati tinand cont de tipul de ciuperci pe care le aveti. Ca o regula, cu cat ciuperca este mai  frageda cu atat timpul necesar de gatit este mai mic. Majoritatea ciupercilor nu rezista la gatit indelungat. Te invit sa-ti alegi reteta preferata cu ciuperci si sa o incerci!   Sfaturi si informatii despre ciuperci  
Culesul ciupercilor este practicat de secole, de la romani la francezii de azi. Este totusi o activitate destul de periculoasa daca nu stiti ce faceti. Nu culegeti ciuperci salbatice pentru a le consuma decat daca le puteti identifica.
Dintre cele 120 000 de specii de ciuperci inregistrate de-a lungul istoriei, doar 1841 sunt comestibile. Multe ciuperci contin toxine care sunt foarte periculoase sau chiar mortale pentru om de aceea este mai bine sa lasati culesul in seama specialistilor.
Ciupercile cum sunt zbarciogul sau shiitake nu sunt usor de gasit proaspete dar pot fi cumparate uscate de la aprozarele asiatice sau de la magazine cu delicatese. Gustul ciupercilor uscate este mai concentrat, ceea ce face din ele o alternativa mai buna fata de cele proaspete.   Si mai multe detalii puteti gasi pe forumul culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Salata de fasole verde
4
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
5
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta