Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Primul lucru care imi vine in minte atunci cand spun zacusca este perioada studentiei. Daca aveai un borcan de zacusca pus bine pe undeva stiai ca n-o sa mori de foame, cand, inevitabil, banii se vor termina. Apoi zacusca ne vine in ajutor in perioada sezonului rece, cand avem perioada lunga de post, dar mai ales, ne umple inima cu caldura soarelui stocata in aroma inconfundabila a legumelor de gradina. Azi o sa va ofer cateva sfaturi pentru o zacusca reusita, dar mai ales delicioasa. Alege legume proaspete, fara lovituri, ferme. Vinetele tinere sunt cele mai potrivite, astfel au mai putine seminte si nu sunt atat de iuti. Alege gogosari si ardei grasi cu gust, crescuti cat mai natural, chiar daca sunt mai mici. Alege ciuperci proaspete nu pe cele la borcan, zacusca de ciuperci va avea o aroma deosebita. In plus, daca vei folosi ciuperci de padure, zacusca noastra cea de toate zilele va deveni o delicatesa :). Pentru o zacusca fina si delicioasa va recomand sa coaceti inainte legumele, dupa care sa le curatati de seminte (mai ales vinetele), iar gogosarii si ardeii de coaja. Daca rosiile sunt bine coapte va recomand si pe ele sa le curatati de seminte. Curatati legumele coapte cat mai repede, apoi lasati-le sa se raceasca si sa se scurga la temperatura camerei cateva ore. Acordati o grija deosebita curatarii vinetelor, sa nu ramana coji arse sau seminte mari. Dati apoi prin blender legumele inainte sa le puneti la fiert (individual). Caliti ceapa doar pana se sticleste, este foarte important sa incepeti cu acest pas deoarece ceapa ofera acea dulceata inconfundabila. Si ceapa trebuie tocata marunt inainte, si lasata la scurs. Daca folositi ardei si gogosari proaspeti, fara sa-i coaceti inainte, va recomand sa-i dati prin masina de tocat. Folositi o oala antiaderenta, si daca locul si timpul va permite, va recomand sa incercati sa pregatiti zacusca la ceaun, va avea un gust unic, si va invit sa incercati reteta de zacusca de vinete cu fasole. Nu adaugati toata cantitatea de condimente la inceput, cu 10 minute inainte de a fi gata gustati si adaugati cimbru, dafin, sare si piper daca mai e nevoie, in timpul gatirii isi mai pierd din aroma. Zacusca este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata, lucru extrem de vizibil daca ardeii si gogosarii folositi sunt cruzi si dati prin masina de tocat. Pentru a steriliza si conserva zacusca in mod natural, dupa ce a fiert o turnati fierbinte in borcane, apoi puneti borcanele intr-o oala mare cu un prosop de bucatarie pe fund (sa nu crape borcanele), si o umpleti cu apa, sa treaca aproximativ 3cm. Lasati sa inceapa sa fiarba la foc mic spre mediu, iar de cand incepe apa sa fiarba mai lasati inca o ora. Lasati tot in aceasta oala sa se raceasca dupa care le transferati in camara, ferite de razele soarelui. Metodele vechi de conservare sunt cele mai bune, fara sa trebuiasca sa folosim conservanti. Daca nu doriti conservarea prin dunstul umed (asa se numeste metoda de mai sus) puteti adauga niste aspirina spre final. Acum, cu toate sfaturile de mai sus n-ai cum sa dai gres, mai trebuie doar sa va gasiti reteta preferata de zacusca si sa o pregatiti. Pana va hotarati, va lasam cantitatile pentru reteta de zacusca clasica: 10 kg vinete, 3 kg ardei, 3 kg gogosari, 5 kg ceapa, 2 l bulion, un litru ulei, sare, boabe de piper, foi de dafin Care-i reteta voastra preferata de zacusca?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Salata de vinete cu ardei copt
Bucataras.RO

Salata de vinete cu ardei copt

Eu am facut cu vinete si ardei de la congelator. Foarte bun a iesit!

Salata de vinete cu ardei copt
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola