Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

(0)
admin postat de
Primul lucru care imi vine in minte atunci cand spun zacusca este perioada studentiei. Daca aveai un borcan de zacusca pus bine pe undeva stiai ca n-o sa mori de foame, cand, inevitabil, banii se vor termina.

Apoi zacusca ne vine in ajutor in perioada sezonului rece, cand avem perioada lunga de post, dar mai ales, ne umple inima cu caldura soarelui stocata in aroma inconfundabila a legumelor de gradina.

Azi o sa va ofer cateva sfaturi pentru o zacusca reusita, dar mai ales delicioasa.



Alege legume proaspete, fara lovituri, ferme. Vinetele tinere sunt cele mai potrivite, astfel au mai putine seminte si nu sunt atat de iuti.

Alege gogosari si ardei grasi cu gust, crescuti cat mai natural, chiar daca sunt mai mici.

Alege ciuperci proaspete nu pe cele la borcan, zacusca de ciuperci va avea o aroma deosebita. In plus, daca vei folosi ciuperci de padure, zacusca noastra cea de toate zilele va deveni o delicatesa :).

Pentru o zacusca fina si delicioasa va recomand sa coaceti inainte legumele, dupa care sa le curatati de seminte (mai ales vinetele), iar gogosarii si ardeii de coaja. Daca rosiile sunt bine coapte va recomand si pe ele sa le curatati de seminte.

Curatati legumele coapte cat mai repede, apoi lasati-le sa se raceasca si sa se scurga la temperatura camerei cateva ore.

Acordati o grija deosebita curatarii vinetelor, sa nu ramana coji arse sau seminte mari.

Dati apoi prin ...
blender legumele inainte sa le puneti la fiert (individual).

Caliti ceapa doar pana se sticleste, este foarte important sa incepeti cu acest pas deoarece ceapa ofera acea dulceata inconfundabila.

Si ceapa trebuie tocata marunt inainte, si lasata la scurs.

Daca folositi ardei si gogosari proaspeti, fara sa-i coaceti inainte, va recomand sa-i dati prin masina de tocat.

Folositi o oala antiaderenta, si daca locul si timpul va permite, va recomand sa incercati sa pregatiti zacusca la ceaun, va avea un gust unic, si va invit sa incercati reteta de zacusca de vinete cu fasole.

Nu adaugati toata cantitatea de condimente la inceput, cu 10 minute inainte de a fi gata gustati si adaugati cimbru, dafin, sare si piper daca mai e nevoie, in timpul gatirii isi mai pierd din aroma.

Zacusca este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata, lucru extrem de vizibil daca ardeii si gogosarii folositi sunt cruzi si dati prin masina de tocat.

Pentru a steriliza si conserva zacusca in mod natural, dupa ce a fiert o turnati fierbinte in borcane, apoi puneti borcanele intr-o oala mare cu un prosop de bucatarie pe fund (sa nu crape borcanele), si o umpleti cu apa, sa treaca aproximativ 3cm. Lasati sa inceapa sa fiarba la foc mic spre mediu, iar de cand incepe apa sa fiarba mai lasati inca o ora. Lasati tot in aceasta oala sa se raceasca dupa care le transferati in camara, ferite de razele soarelui. Metodele vechi de conservare sunt cele mai bune, fara sa trebuiasca sa folosim conservanti.

Daca nu doriti conservarea prin dunstul umed (asa se numeste metoda de mai sus) puteti adauga niste aspirina spre final.

Acum, cu toate sfaturile de mai sus n-ai cum sa dai gres, mai trebuie doar sa va gasiti reteta preferata de zacusca si sa o pregatiti.

Pana va hotarati, va lasam cantitatile pentru reteta de zacusca clasica:

10 kg vinete, 3 kg ardei, 3 kg gogosari, 5 kg ceapa, 2 l bulion, un litru ulei, sare, boabe de piper, foi de dafin

Care-i reteta voastra preferata de zacusca?
recomandari

1. Muraturile sunt mentionate in Biblie si apar in operele lui Shakespeare. Exista in istorie de multa vreme, ...

citește—

Trebuie deci sa retinem faptul ca valoarea nutritiva este, influentata de tratamente si procese tehnologice in ...

citește—

Istoria conservei incepe in anul 1795, atunci cand guvernul francez a oferit o recompensa de 12,000 de franci ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite