A inceput postul Craciunului. Timp de 40 de zile, crestinii se vor abtine de la carne, lapte sau oua. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor decat de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Recomandari: Postim de carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Va recomanda sa va alegeti favoritele dintre retetele de supe si ciorbe de post, mancaruri de post, sau dulciuri de post cu care Culinar.ro va vine in ajutor.
Daca in zilele de luni, miercuri si vineri praznuim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra (+), mancam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn s i bem vin, cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul sau sarbatori cu rosu.
În ziua de Ajun se mananca tocmai seara si anume: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit - mai inainte - Nasterea lui Hristos.
La Craciun, in orice zi ar fi bine sa mancam de dulce. Postul Craciunului este mai usor si datorita faptului ca sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca abia a trecut toamna si cele mai multe gospodine au umplut camarile cu zacusca sau alte alimente de acest gen.
In afara de dezlegare la peste si produse din peste, in zilele mentionate mai sus pot fi consumate vinul si uleiul. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului de pe 25 decembrie.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii