A inceput postul Craciunului. Timp de 40 de zile, crestinii se vor abtine de la carne, lapte sau oua. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor decat de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Recomandari: Postim de carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Va recomanda sa va alegeti favoritele dintre retetele de supe si ciorbe de post, mancaruri de post, sau dulciuri de post cu care Culinar.ro va vine in ajutor.
Daca in zilele de luni, miercuri si vineri praznuim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra (+), mancam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn s i bem vin, cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul sau sarbatori cu rosu.
În ziua de Ajun se mananca tocmai seara si anume: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit - mai inainte - Nasterea lui Hristos.
La Craciun, in orice zi ar fi bine sa mancam de dulce. Postul Craciunului este mai usor si datorita faptului ca sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca abia a trecut toamna si cele mai multe gospodine au umplut camarile cu zacusca sau alte alimente de acest gen.
In afara de dezlegare la peste si produse din peste, in zilele mentionate mai sus pot fi consumate vinul si uleiul. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului de pe 25 decembrie.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaSe bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...
Placinta cu iaurtDaca tot am adus fasole verde de la tara si dupa ce Meri a preparat o ciorba gustoasa cu dovlecel si fasole verde, mie mi-a...
Salata de fasole verde cu maioneza si usturoiGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii