Caisele contin 84-88 % apa, 7-16 % zaharuri, acizi (citric si malic), pectine, tanoide, proteine, celuloza, provitamine, saruri minerale, iar dintre glucide predomina zaharoza (aproximativ 6%), levuloza si glucoza. Vitaminele si mineralele pe care le detine caisa sunt: cea mai mare cantitate de vitamina A (o singura caisa de furnizeaza 2 mg de provitamina A pe care organismul o tranforma in vitamina A), adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult; vitamina B si C, magneziu, fosfor (ajuta persoanele care se plang de pierdere de memorie), fier si calciu. Vitamina A (caroten) din caisa intervine in cazul copiilor in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (acneea), protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare, imbunatateste vederea (pe cea nocturna in mod deosebit), intareste sistemul imunitar. Caisele au nenumarate efecte benefice in: anemie: caisa contine fier care este binecunoscut pentru virtutile sale anti – anemice, si tot fierul este ce care joaca un rol important in transportarea oxigenuli catre organe si este un excelent regenerator al tesuturilor insomnie: caisa contine calciu care este un bun remediu impotriva insomnieie, sfatul specialistului e ca sa nu ai probleme cu somnul sa mananci peste zi cateva caise care te vor ajuta sa nu ai probleme cu somnul. constipatie: continutul de celuloza si pectina al fructului, acesta este foarte des folosit ca laxativ usor in problemele de constipatie. Atunci cand este consumat inainte de masa, provoaca o reactie alcalina in interiorul organismului, care ajuta la digestie. febra, eliminarea toxinelor: Sucul proaspat de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cand este folosit de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Daca este amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism. boli de piele: sucul de caisedaca se aplica prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma afectata. Cancer: samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina B17 (cunoscuta si sub denumirea de amigdalina). In general, semintele fructelor (mai putin citricele) contin aceasta substanta, care le confera un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistului dr. Ernest Krebs , consumul zilnic a 7-10 samburi de caise previne aparitia cancerului. probleme respiratorii: Cunoscute si sub numele de alune amare, semintele de cais sunt folosite din timpuri stravechi de catre bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronsita, emfizema, respiratie grea sau tuse. Chinezii foloseau de la caise fructele pentru metode de tratament natural pentru prelungirea vietii, iar florile in scopuri de infrumusetare. Samburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi principali - acid oleic si linoleic - si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca si uleiul de migdale. Uleiul extras din samburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, in special la produsele pentru tenul uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii sale de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar in schimb hranind-o si revitalizand-o. Uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile prin mirosul sau placut. Adina Ungur Incearca una din delicioasele retete cu caise si spune-mi care ti-a placut!
Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateCapsuni la borcan este o delicioasă dulceață tradițională, preparată din capsuni proaspete și sirop de zahăr, pentru...
Capsuni la borcanCulinar vine astazi cu o reteta rapida si absolut delicioasa de Cobbler cu capsuni! Reteta de Cobbler cu capsuni este un...
Reteta rapida si gustoasa de cobbler cu capsuniPuiul grill se tine intr-un bait format din apa, vin, otet, sare si mirodenii timp de 100 minute (1 ora si jumatate). Se lasa...
Ananas cu puiO pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...
Pizza cu spanac si sos AlfredoDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii