Caisele

Caisele

  Caisele contin 84-88 % apa, 7-16 % zaharuri, acizi (citric si malic), pectine, tanoide, proteine, celuloza, provitamine, saruri minerale, iar dintre glucide predomina zaharoza (aproximativ 6%), levuloza si glucoza.   Vitaminele si mineralele pe care le detine caisa sunt: cea mai mare cantitate de vitamina A (o singura caisa de furnizeaza 2 mg de provitamina A pe care organismul o tranforma in vitamina A), adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult; vitamina B si C, magneziu, fosfor (ajuta persoanele care se plang de pierdere de memorie), fier si calciu.   Vitamina A (caroten) din caisa intervine in cazul copiilor in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (acneea), protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare, imbunatateste vederea (pe cea nocturna in mod deosebit), intareste sistemul imunitar.   Caisele au nenumarate efecte benefice in:   anemie: caisa contine fier care  este binecunoscut pentru virtutile sale anti – anemice, si tot fierul este ce care joaca un rol important in transportarea oxigenuli catre organe si este un excelent regenerator al tesuturilor insomnie: caisa contine calciu   care este un bun remediu impotriva insomnieie, sfatul specialistului e ca sa nu ai probleme cu somnul sa mananci peste zi cateva caise care te vor ajuta sa nu ai probleme cu somnul. constipatie: continutul de celuloza si pectina al fructului, acesta este foarte des folosit ca laxativ usor in problemele de constipatie. Atunci cand este consumat inainte de masa, provoaca o reactie alcalina in interiorul organismului, care ajuta la digestie. febra, eliminarea toxinelor: Sucul proaspat de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cand este folosit de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Daca este amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism. boli de piele: sucul de caisedaca se aplica prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma afectata.   Cancer: samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina B17 (cunoscuta si sub denumirea de amigdalina). In general, semintele fructelor (mai putin citricele) contin aceasta substanta, care le confera un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistului dr. Ernest Krebs , consumul zilnic a 7-10 samburi de caise previne aparitia cancerului. probleme respiratorii: Cunoscute si sub numele de alune amare, semintele de cais sunt folosite din timpuri stravechi de catre bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronsita, emfizema, respiratie grea sau tuse.     Chinezii foloseau de la caise fructele pentru metode de tratament natural pentru prelungirea vietii, iar florile in scopuri de infrumusetare.   Samburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi principali - acid oleic si linoleic - si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca si uleiul de migdale. Uleiul extras din samburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, in special la produsele pentru tenul uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii sale de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar in schimb hranind-o si revitalizand-o.   Uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile prin mirosul sau placut.   Adina Ungur Incearca una din delicioasele retete cu caise si spune-mi care ti-a placut!    

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pilaf cu carne de cocos
2
Mancaruri cu orez

Pilaf cu carne de cocos

O mancare clasica si gustoasa.

Pilaf cu carne de cocos
Melcisori cu nuca si gem de macese
3
Prajituri

Melcisori cu nuca si gem de macese

Melcişorii ăştia sunt preferaţii mamei mele. De data aceasta am ales să-i pregătesc dintr-un aluat pufos de brioşe,...

Melcisori cu nuca si gem de macese
Gulas unguresc cu carne de porc
4
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
5
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Parteneri
Negresa de post cu lapte de cocos, visine si nuca la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Negresa de post cu lapte de cocos, visine si nuca la slow cooker Crock-Pot

Am folosit pentru prima data lapte de cocos intr-un aluat de prajitura. Am fost sceptica la inceput, ma gandeam ca poate nu...

Negresa de post cu lapte de cocos, visine si nuca la slow cooker Crock-Pot
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga