Caisele contin 84-88 % apa, 7-16 % zaharuri, acizi (citric si malic), pectine, tanoide, proteine, celuloza, provitamine, saruri minerale, iar dintre glucide predomina zaharoza (aproximativ 6%), levuloza si glucoza. Vitaminele si mineralele pe care le detine caisa sunt: cea mai mare cantitate de vitamina A (o singura caisa de furnizeaza 2 mg de provitamina A pe care organismul o tranforma in vitamina A), adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult; vitamina B si C, magneziu, fosfor (ajuta persoanele care se plang de pierdere de memorie), fier si calciu. Vitamina A (caroten) din caisa intervine in cazul copiilor in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (acneea), protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare, imbunatateste vederea (pe cea nocturna in mod deosebit), intareste sistemul imunitar. Caisele au nenumarate efecte benefice in: anemie: caisa contine fier care este binecunoscut pentru virtutile sale anti – anemice, si tot fierul este ce care joaca un rol important in transportarea oxigenuli catre organe si este un excelent regenerator al tesuturilor insomnie: caisa contine calciu care este un bun remediu impotriva insomnieie, sfatul specialistului e ca sa nu ai probleme cu somnul sa mananci peste zi cateva caise care te vor ajuta sa nu ai probleme cu somnul. constipatie: continutul de celuloza si pectina al fructului, acesta este foarte des folosit ca laxativ usor in problemele de constipatie. Atunci cand este consumat inainte de masa, provoaca o reactie alcalina in interiorul organismului, care ajuta la digestie. febra, eliminarea toxinelor: Sucul proaspat de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cand este folosit de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Daca este amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism. boli de piele: sucul de caisedaca se aplica prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma afectata. Cancer: samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina B17 (cunoscuta si sub denumirea de amigdalina). In general, semintele fructelor (mai putin citricele) contin aceasta substanta, care le confera un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistului dr. Ernest Krebs , consumul zilnic a 7-10 samburi de caise previne aparitia cancerului. probleme respiratorii: Cunoscute si sub numele de alune amare, semintele de cais sunt folosite din timpuri stravechi de catre bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronsita, emfizema, respiratie grea sau tuse. Chinezii foloseau de la caise fructele pentru metode de tratament natural pentru prelungirea vietii, iar florile in scopuri de infrumusetare. Samburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi principali - acid oleic si linoleic - si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca si uleiul de migdale. Uleiul extras din samburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, in special la produsele pentru tenul uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii sale de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar in schimb hranind-o si revitalizand-o. Uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile prin mirosul sau placut. Adina Ungur Incearca una din delicioasele retete cu caise si spune-mi care ti-a placut!
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii