Cupa Moldovei in gastronomie 2013

(0)
admin postat de
Etapa de la Iaşi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va îngloba specificul tuturor celorlalte etape, fiind cel mai complex eveniment gastronomic din România şi Sud-Estul Europei.

Se vor regăsi elemente de festival gastronomic, în acest sens propunându-secompetiţia pentru amatori ”Masters of Flames”, care se va desfaşura pe parcursul adouă zile (sâmbătă şi duminică). Astfel toţi amatorii prezenţi vor avea ocazia să se prezinte la categoria”Ceaun”; categoriile de concurs individuale vor scoate în evidenţă abilităţile profesionale, constituindu-se ca un antrenament pentru competiţia care îi va aduce în prim-plan pe cei mai iscusiţi bucătari din Sud-Estul Europei şi nu numai, respectiv ”Cupa Moldovei în Gastronomie”.

Încă de la începuturile sale, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi-a propus să acopere vidul din zona artei culinare româneşti şi să impună conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi.



Programul Competitiei

CLASA Cooking Live - Bucătărie Caldă Individual: 60 minute (45 minute gătit + 15 minute curăţenie)

SECŢIUNEA PROFESIONIŞTI

Sâmbătă şi duminică pe scena evenimentului (Outdoor)

În cadrul clasei “Bucătărie Caldă” fiecare concurent poate ...
participa la una sau mai multe categorii. Concurentul va avea la dispoziţie o boxă, echipată cu aragaz, cuptor, frigider şi priză electrică. Atât ingredientele, cât şi ustensilele de gătit şi farfuriile vor fi aduse de către concurenţi.

CATEGORIA A - Preparate entice

1. timp de desfășurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod de preparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minute. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CATEGORIA B - Preparate din pui

1. timp de desfățurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minute. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CATEGORIA C - Preparate din porc

1. timp de desfățurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și sălpregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CATEGORIA D - Preparate din peşte

1. timp de desfățurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și sălpregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CLASA PREZENTARE ARTISTICĂ (Cold Dish)

SECȚIUNI: PROFESIONIȘTI ȘI AMATORI

Piese decorative realizate din materiale comestibile - zahăr, aluat,marţipan, fructe, legume, brânză, gheaţă, peşte, pui şi combinaţii între ele

Sâmbătă şi duminica în Sala Cuza a Hotelului Unirea Iaşi (Program Indoor)

În cadrul clasei “Prezentare Artistică” fiecare concurent/echipă poate participa la una sau mai multe categorii. Fiecare va avea la dispoziţie un spaţiu de prezentare pus la dispoziţie de către organizatori gratuit, spaţiu pe care îl va putea decora la libera alegere. Atât ingredientele, cât şi platourile de prezentare vor fi aduse de către concurenţi. În cadrul acestei clase, se prezintă un meniu pentru 6 persoane plus un platou pentru expunere de o persoană. Numărul maxim de membri într-o echipă este de 3 persoane, fiind permisă şi participarea individuală. În cadrul acestei clase, se va acorda şi cupa pentru asocierea de băuturi cu preparatele prezentate.

Sâmbătă, CATEGORIA A - Platou Rece

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Starters

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

Sâmbătă, CATEGORIA B - Desert

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Desert Festiv

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

Duminică, CATEGORIA C - Patiserie

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Preparate pentru Coffee Break

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

Duminică, CATEGORIA D / Peşte

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Preparate din peşte

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

Duminică, CATEGORIA E - Carving

1. prezentare

2. tematică: Fiinţa umană şi universal

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

CLASA COOKING SHOW - Masters of Flames (Cooking Live Outdoor)

SECȚIUNEA AMATORI: Ceaun (ciorbă şi fel de bază)

În cadrul competiţiei fiecare concurent va primi un stand 3m x 3m, masă de lucru, ceaun, arzător, butelie cu gaz lichefiat. Concurentul poate participa individual sau in echipă (maxim 3 persoane). Cantitatea obligatorie de mâncare gătită este pentru 100 de porţii (maxim 300g/1 porţie).

Tematică: ciorbe şi tocăniţe binecondimentate.

Sâmbătă, CATEGORIA A - Ciorbe

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu

2. tematică: ciorba

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

Duminică, CATEGORIA B - Fel de bază

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu

2. tematică: fel de bază

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare)

CRITERIILE DE EVALUARE, PUNCTAJ ȘI PREMII

Criteriile de evaluare pentru bucătăria caldă( toate categoriile de concurs, respectiv cupe):

1. prezentare - inovaţie (prezentare eleganţă, apetisantă, originală) - max. 25puncte.

2. compoziţie (armonizarea culorilor, aromelor, combinarea corectă a materiilorprime, dimensiunea preparatului) - max. 25 puncte

3. tehnica de lucru profesională (corecta preparare de bază a alimentelor) - max.25 puncte

4. aranjare – servire – igienă (aranjare curată, ordonată, fără decorurinecomestibile, uşor de servit, corecta exploatare a spaţiului de lucru ) - max.25 puncte

A. 60 - 69 puncte - diplomă de participare

B. 70 - 79 puncte - medalie de bronz

C. 80 - 89 puncte - medalie de argint

D. 90 – 99 puncte - medalie de aur

Se vor câştiga locurile I, II și III, respectiv medalia de aur, argint și bronz.

Criteriile de evaluare pentru prezentarea artistică:

1. prezentare și formă max. 25 puncte

2. compoziţie și concepţie max. 25 puncte

3. grad de dificultate max. 25 puncte

4. originalitate şi inovaţie max. 25 puncte

 


recomandari

ASOCIATIA CULTURALA EURO EST ALTERNATIV ( A.C.E.E.A. )  in parteneriat cu ZAHAR MARGARITAR, PRIMARIA ...

citește—

Si pentru ca este vorba de un campionat ne-am inscris si in concurs. Culinar. Ro va concura sambata, alaturi ...

citește—

Echipa Culinar. Ro a fost prezenta la cel mai mare eveniment gastronomic din Romania alaturi de mari maestri ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite