Cupa Moldovei in gastronomie 2013

Cupa Moldovei in gastronomie 2013

Etapa de la Iaşi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va îngloba specificul tuturor celorlalte etape, fiind cel mai complex eveniment gastronomic din România şi Sud-Estul Europei. Se vor regăsi elemente de festival gastronomic, în acest sens propunându-secompetiţia pentru amatori ”Masters of Flames”, care se va desfaşura pe parcursul adouă zile (sâmbătă şi duminică). Astfel toţi amatorii prezenţi vor avea ocazia să se prezinte la categoria”Ceaun”; categoriile de concurs individuale vor scoate în evidenţă abilităţile profesionale, constituindu-se ca un antrenament pentru competiţia care îi va aduce în prim-plan pe cei mai iscusiţi bucătari din Sud-Estul Europei şi nu numai, respectiv ”Cupa Moldovei în Gastronomie”. Încă de la începuturile sale, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi-a propus să acopere vidul din zona artei culinare româneşti şi să impună conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi. Programul Competitiei CLASA Cooking Live - Bucătărie Caldă Individual: 60 minute (45 minute gătit + 15 minute curăţenie) SECŢIUNEA PROFESIONIŞTI Sâmbătă şi duminică pe scena evenimentului (Outdoor) În cadrul clasei “Bucătărie Caldă” fiecare concurent poate participa la una sau mai multe categorii. Concurentul va avea la dispoziţie o boxă, echipată cu aragaz, cuptor, frigider şi priză electrică. Atât ingredientele, cât şi ustensilele de gătit şi farfuriile vor fi aduse de către concurenţi. CATEGORIA A - Preparate entice 1. timp de desfășurare: 45 minute; 2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare; 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod de preparare); 4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minute. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi. CATEGORIA B - Preparate din pui 1. timp de desfățurare: 45 minute; 2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare; 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare); 4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minute. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi. CATEGORIA C - Preparate din porc 1. timp de desfățurare: 45 minute; 2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare; 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare); 4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și sălpregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi. CATEGORIA D - Preparate din peşte 1. timp de desfățurare: 45 minute; 2. nr. porții preparate: 2 porţii: o porție pentru jurizare și una pentru prezentare; 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare); 4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și sălpregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. Încaz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi. CLASA PREZENTARE ARTISTICĂ (Cold Dish) SECȚIUNI: PROFESIONIȘTI ȘI AMATORI Piese decorative realizate din materiale comestibile - zahăr, aluat,marţipan, fructe, legume, brânză, gheaţă, peşte, pui şi combinaţii între ele Sâmbătă şi duminica în Sala Cuza a Hotelului Unirea Iaşi (Program Indoor) În cadrul clasei “Prezentare Artistică” fiecare concurent/echipă poate participa la una sau mai multe categorii. Fiecare va avea la dispoziţie un spaţiu de prezentare pus la dispoziţie de către organizatori gratuit, spaţiu pe care îl va putea decora la libera alegere. Atât ingredientele, cât şi platourile de prezentare vor fi aduse de către concurenţi. În cadrul acestei clase, se prezintă un meniu pentru 6 persoane plus un platou pentru expunere de o persoană. Numărul maxim de membri într-o echipă este de 3 persoane, fiind permisă şi participarea individuală. În cadrul acestei clase, se va acorda şi cupa pentru asocierea de băuturi cu preparatele prezentate. Sâmbătă, CATEGORIA A - Platou Rece 1. prezentare pentru 6+1 persoane 2. tematică: Starters 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) Sâmbătă, CATEGORIA B - Desert 1. prezentare pentru 6+1 persoane 2. tematică: Desert Festiv 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) Duminică, CATEGORIA C - Patiserie 1. prezentare pentru 6+1 persoane 2. tematică: Preparate pentru Coffee Break 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) Duminică, CATEGORIA D / Peşte 1. prezentare pentru 6+1 persoane 2. tematică: Preparate din peşte 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) Duminică, CATEGORIA E - Carving 1. prezentare 2. tematică: Fiinţa umană şi universal 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) CLASA COOKING SHOW - Masters of Flames (Cooking Live Outdoor) SECȚIUNEA AMATORI: Ceaun (ciorbă şi fel de bază) În cadrul competiţiei fiecare concurent va primi un stand 3m x 3m, masă de lucru, ceaun, arzător, butelie cu gaz lichefiat. Concurentul poate participa individual sau in echipă (maxim 3 persoane). Cantitatea obligatorie de mâncare gătită este pentru 100 de porţii (maxim 300g/1 porţie). Tematică: ciorbe şi tocăniţe binecondimentate. Sâmbătă, CATEGORIA A - Ciorbe 1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu 2. tematică: ciorba 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) Duminică, CATEGORIA B - Fel de bază 1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu 2. tematică: fel de bază 3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., modde preparare) CRITERIILE DE EVALUARE, PUNCTAJ ȘI PREMII Criteriile de evaluare pentru bucătăria caldă( toate categoriile de concurs, respectiv cupe): 1. prezentare - inovaţie (prezentare eleganţă, apetisantă, originală) - max. 25puncte. 2. compoziţie (armonizarea culorilor, aromelor, combinarea corectă a materiilorprime, dimensiunea preparatului) - max. 25 puncte 3. tehnica de lucru profesională (corecta preparare de bază a alimentelor) - max.25 puncte 4. aranjare – servire – igienă (aranjare curată, ordonată, fără decorurinecomestibile, uşor de servit, corecta exploatare a spaţiului de lucru ) - max.25 puncte A. 60 - 69 puncte - diplomă de participare B. 70 - 79 puncte - medalie de bronz C. 80 - 89 puncte - medalie de argint D. 90 – 99 puncte - medalie de aur Se vor câştiga locurile I, II și III, respectiv medalia de aur, argint și bronz. Criteriile de evaluare pentru prezentarea artistică: 1. prezentare și formă max. 25 puncte 2. compoziţie și concepţie max. 25 puncte 3. grad de dificultate max. 25 puncte 4. originalitate şi inovaţie max. 25 puncte  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Șnițele din piept de pui marinat
Bucataras.RO

Șnițele din piept de pui marinat

  Asa cum v-am mai spus, eu gatesc frecvent snitele. Principalul "client" este iubitul meu si, desi el le...

Șnițele din piept de pui marinat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos