Ligia Pop si alimentatia vegana fara foc

Ligia Pop si alimentatia vegana fara foc

Ce inseamna raw food?

Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt

• Legumele, intr-o varietate cat mai larga,
• Germenii si vlastarii, surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat
• Semintele si nucile, de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali
• Fructele
• Superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complexi.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw = crud, nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, despre care multi nici nu au visat. In cartea mea, Retete Vegane Fara Foc, puteti observa diversitatea de retete, de la lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.

Stilul acesta de viata nu este extremist ci promoveaza consumarea unor cantitati cat mai mari de mancare in stare naturala si fiecare este liber sa-si aleaga proportia dintre mancarea raw vegana si mancarea vegana/vegetariana gatita. Marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40˚C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil.

Cum ati ajuns sa imbratisati acest stil de viata?

Mi-am dorit mereu sa-mi imbunatatesc alimenatia si am stiut ca o dieta bogata in vegetale sub forma cruda este ceea ce-mi lipsea. Am stiut ca trebuie sa facem ceva pentru noi cat suntem tineri si noi suntem cei ce detinem controlul asupra starii noastre de bine viitoare. Tot timpul am fost preocupata de teama ingrasarii, a ridurilor, a bolilor apasatoare si am stiu ca tot ceea ce intra in categoria legumelor si fructelor in stare naturala ne pot apara de toate aceste trasformari/imbatraniri ale corpului pe care toti le consideram normale. Am vrut sa imbatranesc frumos si sa am cat mai putine probleme de sanatate, sa fiu plina de energie si sa am o minte agera chiar si la o varsta inaintata. La inceput nu mi-a fost usor, fiindca toate retetele incercate mi se pareau prea puternice la gust. Erau gusturi noi cu care corpul nu era invatat si a fost nevoie de o perioada de adaptare. Pe parcurs am inceput sa inventez propriile retete, dupa gustul nostru romanesc si am realizat ca se pot face multe preparate delicioase din cat mai simple ingrediente.

Care este principalul argument in favoarea acestui gen de alimentatie?

Cantitatile mari de cruditati ne mentin tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs si am sa va vorbesc imediat despre asta. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului. Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, atat constipatia cat si schimbari in ce priveste textura pielii, claritatea ochilor, de celulitata numai spun fiindca, chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este prin consumul mare de cruditati. De asemenea parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare.

Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carte, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca. Ne-am putea duce mai departe si povesti despre trasformarea care se localizeaza la nivel sufletesc, spiritual cat si mental. Parca ai o alta viziune mai clara a vietii si mai ales cand vine vorba de rezolvarea unor dileme si probleme, esti in stare sa iei decizii mai bune si mai rapide, ai o claritate si o acuratete a mintii pe care n-o poti experimenta prin alimentatia clasica, gatita, te poti bucura de o energie pe care nu credeai ca o poti avea doar prin consumarea cruditatilor, pot sa spun ca te apropii de o perceptie diferita cand vine vorba de viata si relatiile cu oamenii jurul tau. Devii o persoana mai deschisa, mai intelegatoare si rabdatoare cu cei din familie sau din jurul tau.

Este aceasta alimentatie apreciata chiar si de celebritati?

Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, dar doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie. In zilele noastre acest fel de alimentatie este foarte apreciat in randul celebritatilor precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson, si toti sunt raw vegani, ori pana la 100% sau intr-un procent foarte mare.

Se poate slabi cu ajutorul acestei alimentatii?

Lumea internationala a fost zguduita in 2008 (mai putin Romania unde niciodata nu prea ajung stirile acestea), cand a aparut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei raw vegan. Puteti vedea aici reportajul de la CNN.

De asemenea va recomand filmul - Fat, Sick & Nearly Dead, unde oameni obezi, aproape de limita sanatatii sau care aveau deja inima terminata, au slabit cate 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe si multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au tinut sub observatie toate analizele care initial erau devastatoare, iar pe parcurs se imbunatateau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scadea, inima si sistemul imunitar se intareau, calciul si toate mineralele erau in ordine, proteinele si Vitamina B12 la fel, etc.

Este greu sa gasesti ingredientele pentru astfel de retete?

Este greu pentru cei care incep sa consume un procent mare de hrana vie si care nu stiu incotro sa se indrepte. De cele mai multe ori se porneste cu procent mare de legume si fructe proaspete si pe parcurs alimentatia se imbotateste cu seminte si nuci diverse, atat in stare uscata cat si germinate. Acestea se pot gasi atat online la diverse magazine, in special la Raw Vegan Mall, un magazin online care a adunat marea majoritate a ingredientelor si aparaturilor necesare pentru o alimentatie mai sanatoasa.

Exista riscuri de imbolnavire? Nu e riscant sa consumi alimente neprelucrate termic?

Din contra, exista riscuri de vindecare si curatare a organismului de toxine :-)

In final va rog sa transmiteti un salut, un sfat sau un indemn cititorilor culinar.ro

Toti trebuie sa realizam ca viata este foarte scurta si nu este loc de boala si durere. Acestea din urma le putem preveni printr-o alimentatie cat mai controlata si bogata in cruditati. Este normal sa traim fara suferinta chiar daca pentru noi boala a devenit o normalitate. Trebuie sa facem ceva pentru noi acum, cat se mai poate. Va doresc multa sanatate!

Va multumesc pentru interviu si inainte de a incheia, as vrea sa sugerez cititorilor cateva retete ce apartin show-ului "Ligia's Kitchen", retete simple, foarte rapid de facut chiar intr-un timp record de 3-10 minute, sanatoase, fara zahar, care nu ingrasa si care ne mentin tinere, frumoase si suple.

Prajitura de mere

Spaghetti din dovlecei

Salata de cruditati cu maioneza

Tort de ciocolata si menta

Ligia Pop
www.ligiapop.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa finlandeza cu somon
3
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Ciorba de perisoare din carne de pui
4
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
5
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Parteneri
Pizza casei cu blat din faina integrala
Bucataras.RO

Pizza casei cu blat din faina integrala

De mult imi era gandul la o pizza, asa ca astazi am hotarat sa fac una ceva mai sanatoasa, cu blat din faina integrala si...

Pizza casei cu blat din faina integrala
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!