Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)

1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, impreuna cu c

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1/2 din ficat
  • un rinichi
  • 1/2 din plamini
  • 1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc
  • 1/4 din slanina de la git (gusa)
  • 1/4 din sorici
  • 1/4 din carnea fiarta
  • 1/2 din splina
  • condimente: piper
  • ienibahar
  • coriandru
  • nucsoara rasa sau cuisoare

Mod de preparare

1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust.

2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici,

impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca).

3. La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg).

4. La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina.

Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire.

5. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou.
Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.

Pofta buna!

Reteta Caltabos a fost propusa de Anat pe forum culinar.ro

Alte retete de preparate tradiotionale gasiti aici:

Caltabosi,

Carnati,

Carnati preparati in casa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Drob de pui aromat cu verdeturi proaspete

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Drob de pui aromat cu verdeturi proaspete
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca