Pogaci cu jumari

Pogacile cu jumari sunt delicioase, fragede si aromate. Macinam jumarile si le amestecam cu sare si piper. Intr-un castron punem drojdia,1 lingurita de zahar, putin lapte si doua linguri de faina.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat de pogaci:
  • -500 gr faina
  • -25 gr drojdie proaspata
  • -1 ou
  • -2 linguri untura de porc rece
  • -200 ml lapte caldut
  • -1 lingurita de zahar
  • -1 lingurita de sare
  • Pentru pasta de jumari:
  • -250 gr jumari
  • -sare
  • piper
  • Pentru finisat:
  • -1 ou batut
  • -mac
  • susan
  • chimion

Mod de preparare

Macinam jumarile si le amestecam cu sare si piper.

Intr-un castron punem drojdia, 1 lingurita de zahar, putin lapte si doua linguri de faina. Preparam o maia pe care o lasam la loc caldut, pana cand face basici. Intr-un castron mai mare punem faina si untura, pe care le frecam pana capata un aspect nisipos. Se face o gaura in mijloc in care se toarna drojdia crescuta si laptele caldut amestecat cu oul. Se framanta bine pana cand vom obtine un aluat neted. Acoperim castronul si il lasam sa se dospeasca la temperatura camerei pana cand isi dubleaza volumul.

Punem putin ulei pe masa de lucru si rasturnam aluatul. Il intindem sub forma unui dreptunghi de circa 8mm grosime. Ungem aluatul cu pasta de jumari. Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului, aducem marginile aluatului pana la mijloc unde se intalnesc, apoi se indoaie in doua pe linia de imbinare. Dreptunghiul lung obtinut se indoaie in doua de la jumatate, apoi se infoliaza si se da la frigider circa 20-30 de minute.

Dupa cele 20 minute se intinde aluatul din nou si se pliaza pe latura cea mai lunga, de data aceasta doar in 3. Se da din nou la frigider. Dupa trecerea timpului (30 minute) se mai impacheteaza inca o data in 3. Se mai lasa la frigider inca 30 de minute. Se cerne planul de lucru cu faina si se intinde aluatul cam de 5-7 mm grosime in forma de dreptunghi. Cu o forma speciala ,cu un pahar (sau sub ce forma doreste fiecare) se decupeaza aluatul. Pogacelele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la temperatura camerei sa mai creasca un pic. Se ung pe deasupra cu ou batut, atentie nu si pe margini, altfel vor creste asimetric si se presara cu mac, susan sau chimion. Se coc in cuptorul incins pana se rumenesc usor deasupra.


Pogacile cu jumari merg de minune langa un paharel de vin rosu. Sunt fragede si delicioase. Alte retete culinare recomandare

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa