Pogaci cu jumari

O reteta care imi este draga si care in perioada de iarna se pregateste destul de des .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -200 ml smantana
  • -100 ml zer sau lapte
  • -25 gr drojdie
  • -2 linguri jumari macinate pt aluat +4 linguri de jumari pentru uns foile
  • -1 lingura Untura
  • -sare
  • -1 lingurita zahar
  • -2 oua pentru aluat +1 pentru uns
  • Optional: chimen, susan

Mod de preparare

Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute.

Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri de jumari, untura, ouale batute usor cu furculita si la final zerul cu drojdia.

Framantam un aluat dens si nelipicos si lasam la loc caldut sa creasca cam o ora.

Trebuie sa creasca bine. Daca in incapere nu este cald se poate pune 40 gr drojdie.

Cand a crescut impartim aluatul in doua partie egale. Intindem prima parte , o ungem cu jumari (1 lingura ar trebui sa fie de ajuns, dar depinde de marimea aluatului) si o impaturim aducand marginile una peste alta. Lasam sa stea 15 minute . Pana cand prima parte se odihneste intindem ce-a de-a doua . Dupa 15 minute intindem din nou prima parte si ungem din nou cu o lingura de jumari, impachetam din nou si lasam sa se odihneasca.

Procedam la fel si cu cealalta parte. Pregatim tavile cu foaie de copt . Intindem primul aluat si taiem rotunde sau cu orice alta forma doriti. Asezam pe tava cu putin loc intre ele, acoperim cu un prosop si lasam sa stea putin . Intindem si taiem pana cand terminam tot aluatul . Ungem fiecare bucata cu oua si impungem usor cu furculita de cateva ori. Dam tavile la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc usor. Se poate presara deasupra chimen, susan sau seminte de floarea soarelui .

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...