Cozonac

Galbenusurile le-am amestecat bine cu zahar, coaja rasa de lamaie si portocala, sare, esenta de rom si vanilie. Drojdia am inmuiat-o cu putin zahar,

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 700 g faina
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ½ pachetel drojdie (63 g)
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esenta de rom si vanilie
  • 3 linguri de ulei
  • putina sare
  • Pentru umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 100 g cacao
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte fierbinte
  • esenta de rom

Mod de preparare

Galbenusurile le-am amestecat bine cu zahar, coaja rasa de lamaie si portocala, sare, esenta de rom si vanilie.

Drojdia am inmuiat-o cu putin zahar, apoi am pus maiaua si amestecul cu oua totul in culcusul de faina si am framantat, punand din cand in cand unt topit, iar la final cele 3 linguri de ulei.

Am amestecat zaharul cu nuca si cacao, apoi am turnat laptele fierbinte, iar la final esenta de rom. Umplutura am impartit-o in doua si am uns cele 2 foi.

Am impletit cele 2 suluri, apoi le-am aranjat usor pe hartie de copt si le-am depozitat in cratita (nu am tava lunga, pentru cozonac), iar in mijloc am pus un borcan de 400 g, uns la exterior cu unt. Am lasat sa creasca, apoi am bagat oala la cuptorul preincalzit la 170ËšC, pentru o ora.

Am scos borcanul si am mai lasat inca 15 minute, dupa care am scos cozonacul din cratita, cu tot cu hartia de copt si l-am pus direct pe gratar, nu mi se parea suficient de copt. Tot atunci am presarat betisoare de ciocolata si zahar si dupa alte 15 minute l-am scos definitiv din cuptor.
Pofta buna!

Reteta Cozonac a fost propusa de foxyy pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Rulada aperitiv cu pate si crema de branza

Am pregatit aceasta rulada aperitiv pentru masa de Craciun. Pot sa spun ca a fost cel mai apreciat aperitiv si s-a terminat...

Rulada aperitiv cu pate si crema de branza
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii