Cozonac cu nuca

Se dizolva drojdia in putin lapte cald, se adauga faina si restul de lapte si se pregateste o maia, care se lasa la crescut. Intr-un vas se freaca gal

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 4 cani cu faina
  • 5 oua
  • o cana cu lapte
  • o jumatate de cana cu zahar
  • 50 g drojdie de bere
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de unt
  • un pliculet de zahar vanilat
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • Pentru crema: o cana de miez de nuca macinata
  • 4 linguri de cacao
  • 4 linguri de zahar
  • o jumatate de cana de lapte
  • 60 g de stafide
  • 2 linguri de rom
  • un pliculet de zahar vanilat

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte cald, se adauga faina si restul de lapte si se pregateste o maia, care se lasa la crescut.

Intr-un vas se freaca galbenusurile cu zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie. Maiaua se adauga peste faina si se incepe sa se framante aluatul, adaugandu-se treptat amestecul cu galbenusuri. Se pune ulei si unt topit din cand in cand si se continua framantatul timp de o ora. Cand aluatul este gata, se acopera si se lasa la crescut intr-un loc cald, timp de 30-45 de minute. Pentru crema, se amesteca zaharul cu cacaua, zaharul vanilat si laptele si se fierb pana se ingroasa. Se adauga nucile pisate, stafidele si romul. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in trei parti egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, pe care se asaza crema. Apoi se ruleaza si se asaza in formele unse cu unt sau cu ulei si tapetate cu faina. Se mai lasa inca 45 de minute la crescut in forme, apoi se ung cu galbenus de ou batut, se presara zahar si se orneaza cu miez de nuca. Se lasa la cuptor 50-60 de minute.
Alte http://www.culinar.ro/retete/categorie/3/325/dulciuri/cozonac.htm recomandate

Tarta cu visine

Chec cu visine

Rulada cu capsuni

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Parteneri
Bucataras.RO

Briose cu ciuperci, cascaval si salam

A-nceput sa-mi placa sa fac briose, mai ales acum ca mi-am achizitionat forme de silicon. Inainte aveam o tava si puneam...

Briose cu ciuperci, cascaval si salam
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise