Cozonac cu nuca si migdale

Cozonacul cu nuca si migdale este delicios, pufos, perfect pentru masa de sarbatoare. Cozonacul umplut cu nuca si migdale macinate merita incercat.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • * 1 kg faina
  • * 7 galbenusuri
  • * 4 albusuri
  • * 300 g zahar
  • * 250 g unt
  • * 2 linguri de ulei
  • * 500 ml lapte
  • * 1 lingura esenta de rom
  • * 50 g drojdie
  • * 1 lingurita rasa de sare
  •  
  • Pentru umplutura
  • * 4 albusuri
  • * 150 g zahar pudra
  • * 150 g meriosare
  • * 50 g pudra de roscove
  • * nuca macinata
  • * migdale macinate
  • * esenta de rom
  • * zahar vanilat
  •  

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar.
Seaparat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu faca cocoloase.
Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-un vas mare si tinut la cald, se amesteca adaugand galbenusurile putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se pune uleiul, esenta de rom, putin cate putin unt topit, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.
Se framanta aproximativ o ora , aducand aluatul de pe margini spre mijloc.
Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curent aproximativ doua ore.

Intre timp pregatim umplutura:
Se bat albusurile cu zaharul pudra si cel vanilat, se adauga pudra de roscove, esenta de rom, nucile si migdalele macinate si se amesteca foarte bine.
Cand aluatul a crescut suficient,se unge mana cu unt caldut,se iau bucati din el si se intind pe masa de lucru doua foi egale.
Pe fiecare se pune umplutura de nuci si migdale,se presoara merisoarele ,se ruleaza si se impletesc.
Se aseza intr-o tava rotunda (forma de guguluf din silicon) unsa cu unt.
Se unge cu ou, se pune deasupra miez de nuca, fulgi de migdale, si se mai lasa sa creasca tot la cald cateva minute.Se dau la cuptor la foc potivit timp de o ora.
Cand este gata se lasa sa se raceasca cateva minute in forma, apoi se scoate cu grija.
Se taie felii cand este rece.

Reteta de cozonac cu nuca si migdale a fost propusa de Simona's Passion Blog.


Serviti cozonacul cu nuca si migdale dupa ce s-a racit.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de post cu cartofi noi

m-am inspirat de la Oanapl: https://www.bucataras.ro/retete/ciorba-de-cartofi-81779.html cu exceptia faptului ca eu...

Ciorba de post cu cartofi noi
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos