Cozonac cu rahat si nuca

Cozonacul cu rahat si nuca se poate pregati cu succes pentru orice sarbatoare, sau pentru Craciun. Este un cozonac pufos delicios, cu umplutura delicioasa. Poate fi servit simplu sau cu un pahar de lapte.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina 000
  • 4 oua la temperatura camerei
  • 250 g zahar
  • 150-200 g ulei pentru framantat
  • 5 l lapte dulce
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • coaja de lamaie rasa
  • Pentru umplutura:
  • 1. zahar
  • cacao
  • nuca tocata
  • 2. cacao
  • rahat diverse arome

Mod de preparare

Cozonacul cu rahat si nuca este o desert foarte delicios ce se poate servi si la micul dejun. Am incalzit laptele cu zaharul, sarea si lamaia. Am lasat sa se raceasca putin. Drojdia am pus-o in putin lapte caldut.
Am pus faina intr-un castron mare, am adaugat laptele caldut (NU fierbinte), am amestecat putin, apoi am adaugat ouale si drojdia diluata in lapte.
Am framantat bine, adaugand treptat uleiul caldut. Am framantat bine, apoi am lasat sa creasca cca 1 ora, in loc caldut, acoperind vasul.
Am impartit aluatul in doua:
Prima bila am impartit-o iar in doua, am intins doua foi pe care am presarat prima umplutura : zahar, nuca, cacao. Am impletit cele doua suluri.
A doua bila, am impartit-o tot in doua si am umplut cele doua foi cu cacao si rahar tocat marunt. Am impletit cele doua suluri.
Am pus cozonacii formati in tavi si am lasat la crescut (aici am gresit... n-am mai avut rabdare sa-i las sa creasca 30-40 min, ci am lasat cca 15 min).
Am copt cozonacii la foc mic cca 1 ora. Cand a fost aproape gata am uns cozonacii cu un amestec de miere si esenta de vanilie.


Cozonacul cu rahat si nuca se poate servi ca desert ori cu o ceasca de lapte la micul dejun si poate fi servit de Craciun.
Sursa acestei retete este blogul culinar Simona's World.

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!