Cozonac cu nuca si migdale

Cozonacul cu nuca si migdale este delicios, pufos, perfect pentru masa de sarbatoare. Cozonacul umplut cu nuca si migdale macinate merita incercat.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca si migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • * 1 kg faina
  • * 7 galbenusuri
  • * 4 albusuri
  • * 300 g zahar
  • * 250 g unt
  • * 2 linguri de ulei
  • * 500 ml lapte
  • * 1 lingura esenta de rom
  • * 50 g drojdie
  • * 1 lingurita rasa de sare
  •  
  • Pentru umplutura
  • * 4 albusuri
  • * 150 g zahar pudra
  • * 150 g meriosare
  • * 50 g pudra de roscove
  • * nuca macinata
  • * migdale macinate
  • * esenta de rom
  • * zahar vanilat
  •  

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar.
Seaparat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu faca cocoloase.
Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-un vas mare si tinut la cald, se amesteca adaugand galbenusurile putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se pune uleiul, esenta de rom, putin cate putin unt topit, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.
Se framanta aproximativ o ora , aducand aluatul de pe margini spre mijloc.
Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curent aproximativ doua ore.

Intre timp pregatim umplutura:
Se bat albusurile cu zaharul pudra si cel vanilat, se adauga pudra de roscove, esenta de rom, nucile si migdalele macinate si se amesteca foarte bine.
Cand aluatul a crescut suficient,se unge mana cu unt caldut,se iau bucati din el si se intind pe masa de lucru doua foi egale.
Pe fiecare se pune umplutura de nuci si migdale,se presoara merisoarele ,se ruleaza si se impletesc.
Se aseza intr-o tava rotunda (forma de guguluf din silicon) unsa cu unt.
Se unge cu ou, se pune deasupra miez de nuca, fulgi de migdale, si se mai lasa sa creasca tot la cald cateva minute.Se dau la cuptor la foc potivit timp de o ora.
Cand este gata se lasa sa se raceasca cateva minute in forma, apoi se scoate cu grija.
Se taie felii cand este rece.

Reteta de cozonac cu nuca si migdale a fost propusa de Simona's Passion Blog.


Serviti cozonacul cu nuca si migdale dupa ce s-a racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat, o mancare de sezon delicioasa.

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti este o reteta olteneasca delicioasa, o ciorba consistenta, o reteta de ciorba de vara.

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti
Cele mai apreciate rețete
Salata de menta cu rosii
1
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Salata de morcov cu telina
2
Salate de legume

Salata de morcov cu telina

Salata de morcov cu telina este usoara si gustoasa. Pentru prepararea acestei salate aveti nevoie de morcovi, telina, ardei,...

Salata de morcov cu telina
Orez cu prune uscate
3
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Compot de prune
4
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Piept de rata cu mazare verde
Bucataras.RO

Piept de rata cu mazare verde

  Din cand in cand, daca gasesc piept de rata frumusel si necongelat ii prepar sotului meu care-i place foarte mult. A...

Piept de rata cu mazare verde
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
ReteteCulinare.RO

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia