Cozonac insiropat

In primul rand, se bat pana fac spume urmatoarele: 2 galbenuse, un ou intreg, 5-6 plicuri de zahar vanilat, o cana de zahar cu un litru de lapte caldu

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 2 galbenuse
  • un ou intreg
  • 5-6 plicuri de zahar vanilat
  • o cana de zahar cu un litru de lapte caldut
  • 1700 gr faina
  • o lingurita de sare
  • 4 plicuri de drojdie uscata
  • peste care se varsa 50 ml de ulei
  • sirop: jumate de litru de apa si vreo 10 linguri de zahar
  • plus 3 vanilii

Mod de preparare

In primul rand, se bat pana fac spume urmatoarele: 2 galbenuse, un ou intreg, 5-6 plicuri de zahar vanilat, o cana de zahar cu un litru de lapte caldut

In alt vas se pregatesc 1700 gr faina, o lingurita de sare, 4 plicuri de drojdie uscata, peste care se varsa 50 ml de ulei

Peste astea se adauga amestecul spumos de lapte, si se framanta la robot sau cu mana.

Dupa ce e bine framantat, se intoarce pe spatiul de lucru

Se lasa la dospit 15 minute.

Se imparte in 8 cocutze, care se lasa iarasi 15 minute la dospit.

Intre timp se freaca spumos 250 gr de unt

Se intind cocile pe rand si se ung cu unt.

Se pune umplutura pe fiecare foaie, dupa caz. Eu am facut cu mac, cu stafide, cu ciocolata razuita si cu coaja de lamaie si portocala razuita.

Se impletesc dupa fantezie (minima la mine), se pun in tavi si se mai lasa o ora la dospit

Se coc aproximativ 45 de minute la foc domol.

Dupa ce sunt copti, si lasati sa se ostoiasca oleaca, se fierbe un sirop, apa+zahar+o aroma (eu am pus vanilie, merge foarte bine). Siropul se face dupa gustul fiecaruia de dulce. Eu am pus cam jumate de litru de apa si vreo 10 linguri de zahar, plus 3 vanilii.

Cand sunt racoriti cozonacii, se toarna siropul peste cozonac, direct in tava.Aluatul absoarbe siropul.

Am lasat cozonacei sa bea siropul, si cand au fost reci de-a binelea, si din tava nu mai curgea lichid, i-am varat intr-o punga, cu tava cu tot, pana a doua zi.
Pofta buna!

Reteta Cozonac insiropat a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Rulada de porc

Rulada de porc
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca