Cozonac trandafir cu caramel

Cozonacul cu caramel, rosekrant, este o varianta delicioasa a clasicului cozonac. Este la fel de pufos si aromat, si poate fi pregatit cu succes pentru orice sarbatoare sau eveniment festiv.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400g faina
  • 2 oua
  • 110 ml lapte
  • 25g drojdie
  • 130g unt
  • 21 linguri de zahar
  • coaja portocala
  • coaja lamiie
  • esenta rom
  • sare
  • nuca macinata
  • rahat
  • 1-2 linguri unt
  • 50-60 ml smantana dulce

Mod de preparare

Intr-o forma de cozonac sau o cratita fara manere se caramelizeaza zaharul la foc potrivit. Cand s-a topit tot zaharul se adauga smantana dulce, amestecata cu 1-2 linguri de unt fierbinte. Se mesteca cu o lingura de lemn pana se dizolva tot caramelul, iar apoi se intinde pe pereti vasului. Lasam caramelul la racit in forma sau il putem folosi imediat daca ati framantat mai intai.

Pentru coca se pune faina, oua, sare si arome intr-un castron in care se framanta. Separat se dizolva drojdia cu laptele caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Nu se lasa la dospit, se adauga imediat la faina si se incepe framtarea. Aluatul nu se lasa la crescut, ci se lucreaza imediat.

Se intinde o foaie care se unge cu unt apoi se pune umplutura de nuca si rahat bucatele si se ruleaza. Nuca se amesteca cu zahar, esenta, cacao si un pic de lape.

Se taie si se aseaza in forma in care ati facut caramelul lasind un pic de distanta intre bucati sa aiba unde creste,a poi se lasa la crescut cam o ora.

Nu se unge cu nimic Se coace la 180 grade cam 40 de minute, se scoate si se rastoarma cit este fierbinte pe un platou. Nu lasati sa se raceasca in forma ca se intareste caramelul si o sa-l mincati cu lingura in cel mai bun caz.


Cozonacul trandafir cu caramel se serveste taiat felii cu sos de fructe si frisca sau doar ca si insotitor al cafelei.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari

 Astazi va prezint Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari. Sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, lapte,...

Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii