LA COLOMBA

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuia

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Faina 700g
  • lapte 100ml
  • unt 200g
  • zahar 200g
  • 6 galbenusuri
  • curmale confiate 100g
  • smochine 100g
  • piure de castane 100g sau ciocolata menaj topita 100g
  • drojdie 30g
  • migdale sfaramate 100g
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • miere 50ml
  • stafide 50g
  • Glazura: migdale sau alune nesarate 50g
  • zahar caramelizat 200g
  • zahar pudra 200g
  • cafea instant 50g
  • 2 albusuri batute spuma

Mod de preparare

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuiat, zaharul tos, coaja rasa de lamaie si lapte putin cald. Cand ai obtinut un aluat gros, adauga si mierea, curmalele fara samburi, smochinele, stafidele si migdale sfaramate. Lasa 10 minute aluatul la cald. Intinde-l cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Peste el pune piureul de castane sau intinde ciocolata topita. Ruleaza-l. Incinge cuptorul. Unge cu unt o forma de chec sau de cozonac (daca ai chiar o forma speciala de colomba este extraordinar). Formele speciale, originale, sunt asemanatoare unui porumbel. Pune colomba in forma. Acopera forma cu o hartie de copt ca sa nu se arda si sa nu crape. Da la cuptor pentru 30-35 minute. Probeaza cu o scobitoare daca e copt, scobitoarea introdusa iese uscata. Lasa colomba 10 minute sa se racoreasca si apoi scoate-o din forma pe un platou.

Glazura care trebuie adaugata cat cozonacul este cald. Bata spuma 2 albusuri tinute mai intai la congelator. Amesteca bine cu zaharul pudra si adauga si cafeaua instant. Daca e prea consistenta, stoarce o lamaie pana se inmoaie compozitia. Toarn-o transversal peste cozonac. Peste glazura pune migdale sau alunele si deasupra "franjureaza" zaharul caramelizat. "Franjurarea" este foarte simpla: caramelizeaza pe foc zaharul tos cu 1 cub-2 de gheata. Cand ajunge sa aiba culoarea brun-roscat(dupa 3-4 minute de fierbere), da-l de pe foc si cu o furculita ia din caramel si presara peste cozonac, formand diverse modele.
Taie colomba abia dupa ce s-a racit.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Parteneri
Bucataras.RO

Desert Tiramisu

Cel mai rapid desert! Si atat de buuuun!

Desert Tiramisu
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos